Wybór podłoża a nawożenie EI

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Zupełnie w pełni stu procent obiektywizmu:
lukaszLDZ pisze:Jesli chodzi o dawkowanie nawozow w ten sposob, teoretycznie... ale tylko teoretycznie powiadam, najlepszym wydaje sie byc podłoze neutralne, które w żaden sposób nie chłonie i w sposób niekontrolowany nie oddaje pierwiastków do słupa wody jak maja to w zwyczaju substraty wszelkiej masci.
Nie dostrzegam nonsensu w tym cytacie,który spowodował pewien atak.
Dla mnie jest,to jasne tak samo jak 4 uzyskane po dodaniu do siebie dwóch dwójek.
Z cytatu tego rozumiem również ,że takie zestawienie daje nam jakąś tam większą pewność tego czego i w jakich stężeniach mamy w wodzie,zgodnie z wyliczenia kalkulatora EI.
Przy aktywnych podłożach zdarzają się ''tąpnięcia'' pewnych pierwiastków,a co za tym idzie,to np:zbyt wysoki,lub bardzo wysoki poziom PO4,NO3 w słupie wody.

Tym bardziej postu Łukasza nie dobieram jako zabłyśnięcia na forum,gdyż wyraźnie zaznaczył:
lukaszLDZ pisze:Niech wypowiedza sie Ci, którzy nawoża solami badź EI i stosuja specjalistyczne podłoża typu ADA lub inne.
Fakt,że Łukasz nie ma jeszcze specjalnie dużego doświadczenia z aktywnymi podłożami,to nie jest powodem,by nazywać zjawisko,to kuriozum,ponieważ jak pisałem wcześniej,według mnie jego napisana treść nie jest nie prawdą.

By było jasno zrozumiane,to co napisałem,to nie przeczę,że nie można nawozić zbiornika metodą EI jeśli posiada się aktywne podłoże.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Lukiki pisze:By było jasno zrozumiane,to co napisałem,to nie przeczę,że nie można nawozić zbiornika metodą EI jeśli posiada się aktywne podłoże.
Też zamierzam stosowac dotychczasowy sposob nawozenia w zbiorniku na pro soilu, który powstanie juz niebawem, bedzie tez podobna ilośc światła, tylko zamiast żwirku i ziemii substrat, stad zwróciłem tez uwage na post behemota ;-) . Nie chciałem nikogo urazic, w sposób prosty odpowiedziałem na pytanie w żaden sposób nie wywyższając się. Jak to w grupie różnych ludzi, czasem spotyka sie tych konkretnych i mniej konkretnych i tak dalej. KRzysiek nie było moim zamiarem urazić Cie i nigdy nie jest bo nie mam w zwyczaju obrażać ludzi, ale juz po raz kolejny z powodów jak mniemam "nieco może osobistych" " ambicjonalnych" nie wiem jakich, czepiasz sie i atakujesz moją osobę. Nie wiem, moze masz taka naturę, nie moja sprawa, ale jak mnie cos dotyczy zawsze odpowiem konkretnie i stanowczo. Zapytałem kiedyś o cos Ciebie to w zawiły "tajemniczo -ironiczno- zagadkowy" sposób odpowiedziałeś, pół słówkami, z których wiele a raczej wszystko należało sie jedynie domyslać. Nie mam pretensji w sumie, lubie po prostu konkretnych ludzi, sytuacje oraz odpowiedzi. Jesli nie chcesz w czyms pomóc nie pomagaj i tyle ;-) wówczas mowi sie: "nie, sorki nie odpowiem, nie wiem nie chce, nie podziele sie wiedzą" - i w porzadku jak najbardziej, wszelkie docinki nie sa wskazane. Zawsze znajdzie sie ktos kto udzieli odpowiedzi i pomoże. Nie widziałem Twojego akwarium ani roslin, więc nie wypowiem sie co do Twojej wiedzy, ale szkiełka niektórych kolegów stad, miałem przyjemnośc widziec na żywo, uwierz pomimo tego, że oglądajacy ma szczeke na podłodze z wrażenia :mrgreen: , Oni w żaden sposób nie gloryfikuja swoich osiągnięc nie wywyższaja się i nie traktuja nikogo z góry i chetnie służa pomocą ;-) Juz kiedys wspomniałem w jakims z moich postów w dyskusji z Toba KRzysiek i powtórze raz jeszcze - " człowiek uczy sie całe zycie i głupim umiera" to prawda którą zawsze sie kieruję.
Łukasz

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Hola, panowie, proszę o spokój, nie musimy się od razu rzucać do gardeł. Krzychu więcej opanowania proszę. Łukasz faktycznie wypowiada się w bardzo wielu tematach i czasem trochę zbytnio teoretyzuje ale nie jest to powód do uciszania go. Zwłaszcza, że wiedzę ma coraz większą i nic nieprawidłowego nie napisał.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Trochę mi się oberwało, jednak uważam, że niesłusznie...Bo moje stwierdzenie co do doświadczenia Łukasza z aktywnymi podłożami było poparte śmiechem, ale nie złośliwym tylko naprawdę rozbawił mnie ten fragment"

cytat:
"w żaden sposób nie chłonie i w sposób niekontrolowany nie oddaje pierwiastków do słupa wody jak maja to w zwyczaju substraty wszelkiej masci."

Oczywiście pierwsza część tyczy się żwirku i tu się zgadzam, co przyznałem rację. Jednak na jakiej podstawie stwierdza, że aktywnego podłoża nie można kontrolować i że oddaje w sposób niekontrolowany to co niby wchłonął? Metodę EI stosuję ok.5lat i cały czas na właśnie aktywnych podłożach, a mianowicie ASII+, później tenże sam zasypany Amazonią I a obecnie na Amazonia New+Amazonia I...I nigdy do tej pory nie stwierdziłem takiego zjawiska, o którym wspomniał Łukasz...Dlatego rozśmieszyło mnie to co napisał, tym bardziej, że właśnie ani nie ma doświadczenia z takowymi podłożami ani metodą EI...Wcześniej zanim zacząłem stosować EI na wspomnianych podłożach miałem również substrat Aquatic Nature, z tym że wówczas nazywał się Ferti Soil...Co prawda nie nawoziłem solami a jedynie TPN, ale również nie doświadczyłem tych niekontrolowanych skoków, które ciągle się przypisuje tym substratom. Reasumując ja wypowiadam się w tematach, w których mam jakieś doświadczenie...post Łukasza z praktyką nie miał nic wspólnego z tematem, zwłaszcza EI...I to cały powód...
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 13:22 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszLDZ

Jesli potrafisz w 100% kontrolowac parametry wody w pierwszych dniach ...tygodniach od zalania zbiornika na podłozu aktywnym typu Amazonia lub podobnym, konia Tobie z rzędem i nie tylko... o to mi głównie chodziło jesli chodzi o ten wybiórczy fragment mojej wypowiedzi zacytowany przez Ciebie ;-) Jakos chyba nie napisałem bredni albo czegos niepoprawnego. Na żwirku od samego poczatku t mam takie wartości, jakie sam zapodaje nie mniej ani więcej, gdyz podłoze takie nie pochłania mi niczego ani nie wydziela raptem. Sam byłem kiedys świadkiem jak kolega mierzył zawartośc PO4 na takim podłozu i wyszło ponad skalę. Oczywiscie racji przyznac mi nie mogłes :lol: Mniejsza z tym Krzysiek , nie gniewam sie, tylko nie lubie ludzi wywyższających się.
Zabrałem głos w dyskusji na temat, powtarzam, na temat konkretny...podając jakies swoje spostrzeżenia, niejako stwierdzone nie tylko przezemnie, fakty istniejace obiektywnie... podwazyles cos co jest tajemnica poliszynela... nie trzeba wcale sie oparzyc aby wiedziec, ze wrząca woda ma temp 100 stopni ;-) A na koniec, chciałem przeprosic autora tematu jednak mam cicha nadzieje, ze juz podjał decyzję co do podłoża.
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 13:23 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

No widzisz...i znów się kłania Twa niewiedza co do startu akwa na aktywnych podłożach...Bo
lukaszLDZ pisze:Jesli potrafisz w 100% kontrolowac parametry wody w pierwszych dniach
W pierwszych dniach to robi się jedynie podmiany wody, nic po za tym ;-)
lukaszLDZ pisze:Jesli potrafisz w 100% kontrolowac parametry wody w pierwszych ...tygodniach od zalania zbiornika na podłozu aktywnym typu Amazonia lub podobnym, konia Tobie z rzędem i nie tylko
A wyobraź sobie, że jest to możliwe...bo 21ego dnia od zalania akw zacząłem stosować EI i wszystko było pod kontrolą...i jak napisałem wcześniej trzeba to poprzeć częstym testowaniem ;-)
Co do nawożenia akwa na żwirku przyznałem Ci rację przecież, więc po co wracasz do tego?
lukaszLDZ pisze:Sam byłem kiedys świadkiem jak kolega mierzył zawartośc PO4 na takim podłozu i wyszło ponad skalę. Oczywiscie racji przyznac mi nie mogłes
Oczywiście, że nie mogłam, bo nic takowego nie napisałes...Po za tym byłeś świadkiem ile nawoził, jakie miał stężenia i jakiego używał testu? Bo ja też byłem świadkiem na teście Zooleku było ponad skalę a na JBL wszystko ok...Ale z tą różnicą, że znam doskonale historię rzeczonego akwa ;-)
Co do zakupó..nie wyssałem sobie tego z palca, są świadkowie, którzy mogą potwierdzić cenę, o której Ci wspomniałem...A o tym, że podjedziesz ze mną na giełdę to łżesz w żywe oczy...Mówiłeś tylko o kasie, że możesz mi ją podrzucić...Chcesz to możemy przywołać świadków a jest i ich kilkoro, jak również udostępnię wreszcie całą korespondencję z Tobą...Wówczas wyjdzie kto jest prawdomówny...
Co do reszty...mieszasz wiek z doswiadczeniem... ;-)
_____edit_____________
Przepraszam, źle doczytałem z tym "podjazdem"...Oczywiście chodziło o "kasę" a nie o to, że "podjedziemy" na giełdę...Tu moja wina, za co Cię przepraszam.
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 00:29 przez krzych0062, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Jak zwykle wyłowiłes jedynie fragment mojej wypowiedzi ale to norma w Twoim przypadku, argumentuj sensownie a nie rzucaj na oslep. Dalsze częśc tej wypowiedzi dotyczyła pierwszych tygodni nie tylko pierwszych dni, w których wiadomo, że podmienia sie wodę. Czyli jak zwykle zastosowałes wygodny Tobie skrót myslowy nie majacy w pełni poparcia. Zresztą... sam napisałeś, że w początkowym okresie trzeba troche "potestować" ( porobić testy, pokombinowac z nawozeniem i innymi rzeczami??? nie wiem co miałes na mysli) - cokolwiek to jednak nie oznacza, zparzecza Twoim słowom apropos pełnej kontroli i stablizlności parametrów, nawet po tych 21 dniach :lol:. Krzysiek pokaz mi swoje akwarium wówczas ocenimy wszyscy jak to nawozisz EI i jakie masz efekty. Do tej pory widziałem jedynie krewetkaria. Ja co prawda nie mam w galerii gdyż szkło nie nadaje sie do pokazania ze względów estetycznych ( porysowane akwarium zakupione jako ekperymentalne) ale w którymś ogłoszeniu wklejałem foto, kiepskiej jakosci bo robine z 7 letniego telefonu komórkowego. Znowu filozofujesz, podałem przykład kolegi który podawał takie dawki jak ja NPK 10,1,20 i fosfor mu szaleje do tej pory jak to wytłumaczysz, czyżby to przykład tej kontroli, czy moze kolega oszalał i stosuje testy "zooleka"?? , więc dla informacji, nie miał testów zooleka ;-) używał JBL i Sery.
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 13:24 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 5 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

lukaszLDZ pisze:Jak zwykle wyłowiłes jedynie fragment mojej wypowiedzi ale to norma w Twoim przypadku, argumentuj sensownie a nie rzucaj na oslep.
:?: :shock: Czyż nie po to jest "cytowanie selektywne?
lukaszLDZ pisze:Dalsze częśc tej wypowiedzi dotyczyła pierwszych tygodni nie tylko pierwszych dni, w których wiadomo, że podmienia sie wodę. Czyli jak zwykle zastosowałes wygodny Tobie skrót myslowy nie majacy w pełni poparcia. Zresztą... sam napisałeś, że w początkowym okresie trzeba troche "potestować" ( porobić testy, pokombinowac z nawozeniem i innymi rzeczami??? nie wiem co miałes na mysli) - cokolwiek to jednak nie oznacza, zparzecza Twoim słowom apropos pełnej kontroli i stablizlności parametrów, nawet po tych 21 dniach :lol:
:shock: Pierwsze dni podmiany, od 21 dnia, czyli od trzeciego tygodnia pełne stosowanie EI, czyli testowanie i uzupełnianie odpowiednich soli do odpowiedniego poziomu, by zachować znany stosunek Redfielda to wg Ciebie nie jest pełna kontrola :?: :shock:
lukaszLDZ pisze: Krzysiek pokaz mi swoje akwarium wówczas ocenimy wszyscy jak to nawozisz EI i jakie masz efekty. Do tej pory widziałem jedynie krewetkaria
Czyżby? To nie Ty pisałeś do mnie w sprawie kupna roślin po zobaczeniu zdjęcia mego akwarium w dziale "giełda"? I oczywiście znów zrobiłeś zarzut, że cena za wysoka, bo ktoś sprzedaje taniej?(a sam niedawno zaciekle broniłeś innego sprzedającego co do ceny i jej zasadności)
lukaszLDZ pisze: Znowu filozofujesz, podałem przykład kolegi który podawał takie dawki jak ja NPK 10,1,20 i fosfor mu szaleje do tej pory jak to wytłumaczysz, czyżby to przykład tej kontroli
Dokładnie tak...skoro posiada dobre testy, wie ile jest czego we wodzie to należy to
uwzględnić i pominąć dodanie danego pierwiastka, by nadal ten stosunek był zachowany. Przecież to logiczne...Powiadam Ci, że przez wiele lat tak robiłem i robię i nie ma żadnych problemów z niewyjaśnionymi skokami, np.fosforu. I nadaj jest to metoda EI a nie tylko "dozowanie soli".
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 13:24 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Panowie, jak macie jakieś "ale" do siebie to czy musicie to wywlekać tutaj? Nikogo to nie obchodzi, a czytając o EI musimy czytać jak kto co do kogo napisał. No bardzo cenna informacja, w sam ram na forum. Dogadajcie się na privie, póki co temat zamykam i oczyszczę z niepotrzebnych pierdół, które tu popisaliście. Na przyszłość proszę o dyskusje tylko na temat, bez wywodów i wycieczek osobistych!

Macie jakieś różnice w poglądach o podłożach i EI to czy nie możecie wzajemnie się przekonywać do swoich racji bez bitki i prób ośmieszania, degradowania, podważania autorytetów i wywlekania brudów. Nie możecie czysto merytorycznie dyskutować, co da tylko same korzyści dla obu stron i wszelkich zainteresowanych tematem osób? Tak trudno na spokojnie i chłodno dyskutować argument za argument? Ogarnijcie się proszę!
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 13:35 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 3 razy.

lukaszLDZ

Nikogo nie ośmieszałem, jesli tak to przepraszam, mea culpa :-P chyba niepotrzbenie padło z obydwu stron parę niepotrzebnych słów, potrafie sie przyznac do tego, że poniosły mnie emocje, no cóz kazdy ma swoje racje i przekonania zatem o nich napisałem. KRzysiek nie odbieraj tego osobiście, za duzo człowiek i tak na codzień ma problemów, aby jeszcze tutaj sie spinać, sorki za niepotrzebne słowa. Niech każdy pozostanie przy swoim i robi jak zechce bez degrdowania poglądów i doświadczeń innych, to najbardziej dyplomatyczne, tak uważam.
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 15:12 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”