Nie dostrzegam nonsensu w tym cytacie,który spowodował pewien atak.lukaszLDZ pisze:Jesli chodzi o dawkowanie nawozow w ten sposob, teoretycznie... ale tylko teoretycznie powiadam, najlepszym wydaje sie byc podłoze neutralne, które w żaden sposób nie chłonie i w sposób niekontrolowany nie oddaje pierwiastków do słupa wody jak maja to w zwyczaju substraty wszelkiej masci.
Dla mnie jest,to jasne tak samo jak 4 uzyskane po dodaniu do siebie dwóch dwójek.
Z cytatu tego rozumiem również ,że takie zestawienie daje nam jakąś tam większą pewność tego czego i w jakich stężeniach mamy w wodzie,zgodnie z wyliczenia kalkulatora EI.
Przy aktywnych podłożach zdarzają się ''tąpnięcia'' pewnych pierwiastków,a co za tym idzie,to np:zbyt wysoki,lub bardzo wysoki poziom PO4,NO3 w słupie wody.
Tym bardziej postu Łukasza nie dobieram jako zabłyśnięcia na forum,gdyż wyraźnie zaznaczył:
Fakt,że Łukasz nie ma jeszcze specjalnie dużego doświadczenia z aktywnymi podłożami,to nie jest powodem,by nazywać zjawisko,to kuriozum,ponieważ jak pisałem wcześniej,według mnie jego napisana treść nie jest nie prawdą.lukaszLDZ pisze:Niech wypowiedza sie Ci, którzy nawoża solami badź EI i stosuja specjalistyczne podłoża typu ADA lub inne.
By było jasno zrozumiane,to co napisałem,to nie przeczę,że nie można nawozić zbiornika metodą EI jeśli posiada się aktywne podłoże.