mam nie za duże mieszkanie w bloku i beczka stojąca 2 dni w łazience to jednak problem :) wstawiam ją wieczorem , a nastepnego dnia podmieniam wode , 2 dni bez łazienki sobie nie wyobrażam :D tym bardziej ,że woda wymieniana jest co tydzien, w sera PH minus też jest HCL - praktycznie to tylko roztwór HCL nic tam wiecej nie ma - cena 100 ml taka jak 5l elektrolitu w chemii w łodzi , leje kwas do beczki więc spokojnie się rozcieńcza - nie zauważyłem żadnych ubocznych objawów stosowania :) Ph około 6lukaszLDZ pisze:No tak litraz konkretny i kwestia podgrzania, wiem, że niektórzy z powodzeniem stosuja HCL, sam osobiście nie odważyłbym się. Fakt naprodukowanie wody troche zajmuje ale sądze, że przez dwie doby spokojnie naprodukowałaby sie wystarczająca ilośc RO do podmiany do takiego akwaNiemniej jednak akwarium super, profesionalne podejscie do tematu.
900 litrów roślinne
IMHO w tym akwarium w ogole altumy nie pasuja.
Ryba piekna,ale otoczenie w jakim sie znajduje odbiera im uroku.
Swiatla tez masz tyle napackane,ze szok,chaos taki z tego sie zrobil.
HQI,t5,t8 chyba brakuje jeszcze ledow,swietlowek kompaktowych i lampek z choinki
Ale co by nie byc na "nie" ,to wymiary kibla przyzwoite
HQI,t5,t8 chyba brakuje jeszcze ledow,swietlowek kompaktowych i lampek z choinki

Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
co do altumów to nie sądzę ,żeby tu nie pasowały- niekoniecznie muszą pływac w czarnej wodzie... , co do światła to akurat jest bardziej pomyślane niż Ci się wydaje , każda częśc oświetlenia jest osobno sterowana i zapala się automatycznie dzieki czemu rano akwarium się budzi ( świeci się częśc swietlówek ) poźniej świetlówki gasna i zapala sie HQI + częśc swietlówek, a na wieczór akwarium przygasza się , gasną HQI zapalają się swietlówki , w nocy zapala się diodowe niebieskie :D oświetlenie nocne , samymi świetlówkami czy HQI nie uzyskalbym takiego efektu , więc niesądze ,żeby coś w tej kwestii było nie tak .Lukiki pisze:IMHO w tym akwarium w ogole altumy nie pasuja.
HQI,t5,t8 chyba brakuje jeszcze ledow,swietlowek kompaktowych i lampek z choinki![]()
- Radzimierz
Piękny baniak, w 'normalnym' roślinnym stylu, a to coraz rzadsze. Jak długo akwarium funkcjonuje?
Jasne, że altumy czuły by się lepiej w mrocznym BW ale tutaj na pewno krzywda się im nie dzieje.
Chętnie zobaczyłbym jak to oświetlenie jest podwieszone nad akwarium.
Mierzyłeś jakie dokładnie ma woda parametry finalne? Chodzi mi głównie o twardości i odczyn.Zakwaszam HCL ,a konkretniej elektrolitem do akumulatora jakies 10-15ml na 200 litrów wody
Napisał Lukiki, który sam trzyma ryby z podobnych wód w równie, jeśli nie bardziej, niepasującym dla nich akwarium.Lukiki pisze:IMHO w tym akwarium w ogole altumy nie pasuja.
Jasne, że altumy czuły by się lepiej w mrocznym BW ale tutaj na pewno krzywda się im nie dzieje.
No przy 2,5m zbiornika to ciężko stosować jeden rodzaj oświetlenia. Sam również mam HQI + t5. I lampki z choinki też stosowałem, co można w galerii zobaczyć ;)Lukiki pisze: Swiatla tez masz tyle napackane,ze szok,chaos taki z tego sie zrobil.
HQI,t5,t8 chyba brakuje jeszcze ledow,swietlowek kompaktowych i lampek z choinki![]()
Chętnie zobaczyłbym jak to oświetlenie jest podwieszone nad akwarium.
Łukasz, czy na prawdę jedynie wymiar akwarium widzisz jako pozytyw tej aranżacji?Lukiki pisze:Ale co by nie byc na "nie" ,to wymiary kibla przyzwoite
Jakie są,to ryby,które podobno trzymam.Kubiszon pisze:Napisał Lukiki, który sam trzyma ryby z podobnych wód w równie, jeśli nie bardziej, niepasującym dla nich akwarium.
Wcześniej miałem w holendrze dwa Manacapuru,które opuściły zbiornik,bo nie nadawały się do niego.
Napisałem tak gdyż,zawsze widzę altumu w delikatnym biotopie,a to dlatego,że każdego kogo znam i posiada te ryby taki raj dla nich posiada i tam te ryby po prostu pięknie wyglądają.
W tym zbiorniku w ogóle nie wyglądają,po prostu są.
To moje subiektywne odczucie.
No nie dzieje,przecież nie napisałem,że się dzieje.Kubiszon pisze:Jasne, że altumy czuły by się lepiej w mrocznym BW ale tutaj na pewno krzywda się im nie dzieje.
Co,Ty wypisujesz,bo nie rozumiem.Kubiszon pisze:No przy 2,5m zbiornika to ciężko stosować jeden rodzaj oświetlenia.
4x150W HQI i jest oświetlone w całości.
Napiszę może tak:Kubiszon pisze:Łukasz, czy na prawdę jedynie wymiar akwarium widzisz jako pozytyw tej aranżacji?
Nie podniecam się wszystkim.
Ja się naoglądałem już masę takich zbiorników,więc nie robi,to na mnie żadnego wrażenie,tym bardziej,że wszystkie tego typu jamniki są ''na jedno kopyto'' czyli masa chwastów po długości.
By było jasne,nic do właściciela akwarium nie mam,fajnie że ma taką wannę w domu,na prawdę super sprawa,ważne że autor jest zadowolony.
Akwa wrzucił do galerii,więc trzeba uwzględnić,że można spotkać się z różnym komentarzem.
Filmy
Właśnie o skalarach pisałem, nie wiedziałem że już ich nie masz.Lukiki pisze:Jakie są,to ryby,które podobno trzymam.
Wcześniej miałem w holendrze dwa Manacapuru,które opuściły zbiornik,bo nie nadawały się do niego.
Może źle to ująłem, użycie kilku źródeł daje większe możliwości. Po prostu rozumiem użycie czegoś więcej niż samo HQI.Lukiki pisze: 4x150W HQI i jest oświetlone w całości.
Heheh powiedziałbym nawet z doświadczenia, że rzadko cokolwiek robi na Tobie pozytywne wrażenie;)Lukiki pisze: Nie podniecam się wszystkim.
No widzisz, od razu lepiej jak napisałeś co Ci się nie podoba. Może similek przemyśli tą uwagę i nieco urozmaici baniak.Lukiki pisze: ...wszystkie tego typu jamniki są ''na jedno kopyto'' czyli masa chwastów po długości.
Trudno żebyś coś miał, bez przesady.Lukiki pisze:By było jasne,nic do właściciela akwarium nie mam,fajnie że ma taką wannę w domu,na prawdę super sprawa,ważne że autor jest zadowolony.
To zrozumiałe, można też co-nieco podyskutować, byle by bez ciśnień.Lukiki pisze: Akwa wrzucił do galerii,więc trzeba uwzględnić,że można spotkać się z różnym komentarzem.
Ostatnio zmieniony 2012-02-03, 23:34 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
Baniaka na sile niech nie zmienia,bo jemu sie podoba i duzej rzeszy osob,a to,ze ja sam od siebie duzo wymagam i inaczej patrze na inne aspekty,ti juz inna bajka.
No pewnie,ze bez cisnien.
Kuba moje skalary plywaly w innym zbiorniku,krorego tak samo jak ryb nie mam chyba od maja.
To prawda,ze malo co robi na mnie wrazenie,ale to juz bym musial sie rozspisywac dlaczego,ale to raczej nie istotne i nie ten temat.
Kuba moje skalary plywaly w innym zbiorniku,krorego tak samo jak ryb nie mam chyba od maja.
To prawda,ze malo co robi na mnie wrazenie,ale to juz bym musial sie rozspisywac dlaczego,ale to raczej nie istotne i nie ten temat.
Ostatnio zmieniony 2012-02-03, 23:58 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
oczywiście mogło by byc lepiej i ja to wiem , ale takie akwarium w zupełności mnie zadowala ,a to chyba liczy się najbardziej ;) altumy sa w roslinnym akwarium i w nim pozostaną - nie miałem z nimi żadnych problemów , więc im chyba nie jest źle... Co do światła to 4 x 150w HQI wcale by sprawy nie rozwiązało , bo właśnie nie o ilośc tego światła chodzi , a o rozbudzanie akwarium rano i jego przygaszanie wieczorem. Akwarium nie jest już takie świeże ogólnie ma około 7 lat - wcześniej była tam tanganika (może wrzuce fotki jak znajde ) rośliny są od około 1,5 roku. Co do roślinności to niestety ,ale 900 litrowe akwarium jest za duże na cuda , bo po 1 kosztuje to ogromne pieniądze , a po 2 ciężko jest przy tym cokolwiek robic... ( oczywiście są sliczne i większe akwaria ,żeby nie było ,że się nie da)
patrząc na filmik który masz w stopce rozumiem duże wymagania :) gratuluje ślicznego akwariumLukiki pisze:Baniaka na sile niech nie zmienia,bo jemu sie podoba i duzej rzeszy osob,a to,ze ja sam od siebie duzo wymagam i inaczej patrze na inne aspekty,ti juz inna bajka.