problem l-46 i kirysy sterby

ODPOWIEDZ
king
Kontakt:

problem l-46 i kirysy sterby

Post autor: king »

Mam taki problem codziennie robiłem podmianki z osmozy H. zebra i pomimo iz ikra jest nic się nie wylęga. A przynajmniej nie widać ;(
sterby o ile składają ikrę to jeśli jest trochę syf bo dam im sporo karmy to ikra jest ok
jeśli posprzątam to ikra jest słaba nie sprężysta i pęka.
Obawiam się ze to samo spotyka ikrę zeberek
Czytałem dziś ze na średnio twardej wodzie tez dają radę zastanawiam się czy nie zaniechać lani RO lub jakoś mieszać ale jak nie mam czasu by stać i pilnować wpadam rano odkręcam wieczorem zakręcam i 150l się podmienia...
Ma ktoś pomysł co mozna zrobić by woda była twardszą ?

laso

Post autor: laso »

Jeśli ikra pęka to zjawisko osmotyczne. Czyli coś takiego jak występuje podczas gotowania jajek. Odpowiednia przewodność wody powinna załatwić problem. Przewodność można wyliczyć pirazy drzwi z twardości. Jeden stopień to coś około 30-40 mikrosimensów

king
Kontakt:

twardość mam 0 i to chyba jest problem. Wszystkie fora i książki niestety chyba o kant d... można potłuc jeśli chodzi o l-46. Nie znalazłem nigdzie nic wiarygodnego.
Nawet na fishbase nic nie ma http://www.fishbase.org/Summary/Species ... ng=English
Denerwuje mnie to trochę bo miały już kilka tareł i nie widać młodych, a na tym samym obiegu mam kirysy sterby i dzieje się tak jak pisałem.
Ostatnio zmieniony 2012-02-12, 19:13 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Tą twardość mierzysz w jaki sposób? Osmoza też nie powinna wyjaławiać do zupełnego zera, nawet jeśli jest nowa. Co z innymi składnikami typu humusy/garbniki?
Ostatnio zmieniony 2012-02-12, 20:52 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

laso

Post autor: laso »

Osmoza nie ma 0 mikrosimensów. Zawsze pozostaje jakaś przewodność. Niewielka ale pozostaje. Palety np rozmnaża się najlepiej przy 120-200mikro.

king
Kontakt:

w wodzie jest mało soli bo są rośliny i światło na full w odstojniku, wyjaławia to wodę do poziomu niemierzalnego.
Chyba przejdę na kran 30% i RO juz kupiłem zawór drugi puszczę drugim wężykiem do baniaka. Mam nadzieję ze nie zabiję się w gąszczu wężyków wiszących nad głową:P

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

A co z tlenem w wodzie? To chyba najważniejszy czynnik. Ph jest stabilne, przy tych roślinach?

king
Kontakt:

tak koło 6,5pH jest ciągle. To jena z fajniejszych metod kolegów po fachu:P
Bolbitisy obniżają silnie pH podobnie inne ziółka
Co do tareł to jest super bo mam na tym obiegu 3 akwaria i tarełka są tylko z ikrą problem :->
W ogóle nie jest sprężysta... flaki miękkie nawet jak pleśń jej nie zje to pęka łatwo pod ciężarem ryb i siłą wody ...
Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 11:41 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”