Dziwnie dzialajacy JBL e900
Dziwnie dzialajacy JBL e900
Nabyłem dziś filtr JBL e900(używany na allegro) i włączyłem go nabrał wody, i zaczął chodzić wszystko ładnie pięknie...chodzi cichutko ale co chwile słychać taki szum głośny z niego tak jakby pobierał więcej wody i więcej jej wypompowywał....i powtarza się to co minute i trwa kilka sekund...Troszkę jednak to denerwuje...I czym może być spowodowane?
Wkłady to pierwszy gąbka, drugi keramzyt, a trzecie to biobale, czwarte to grys amonowy z gąbka na spodzie.
Czy to może być wina któryś z tych wkładów, czy jakiegoś zapowietrzenie, czy po prostu wada mechaniczna jakaś?
I jedno pytanie można jakoś zwiększać lub zmniejszać moc filtra?
Pozdrawiam;)
Wkłady to pierwszy gąbka, drugi keramzyt, a trzecie to biobale, czwarte to grys amonowy z gąbka na spodzie.
Czy to może być wina któryś z tych wkładów, czy jakiegoś zapowietrzenie, czy po prostu wada mechaniczna jakaś?
I jedno pytanie można jakoś zwiększać lub zmniejszać moc filtra?
Pozdrawiam;)
Ostatnio zmieniony 2012-02-12, 17:18 przez carl, łącznie zmieniany 3 razy.
-
-
Tak fakt może nie jasno napisałem ale chodziło mi właśnie o tą moc przepływu wody;)
I czytając trochę więcej doszedłem do wniosku że się zapowietrzył bo przy tym głośniejszym szumie z deszczowni lecą bąbelki i w wężu również widać wtedy pęcherzyki powietrza;)
I teraz myślę jak to zlikwidować, i czy uda mi się jakoś w ogóle.
I dodam jeszcze że filtr jest na tym samym poziomie co akwarium, bo nie mam możliwości postawienia go niżej, i czy to może też mieć coś wspólnego z zapowietrzaniem?
I czytając trochę więcej doszedłem do wniosku że się zapowietrzył bo przy tym głośniejszym szumie z deszczowni lecą bąbelki i w wężu również widać wtedy pęcherzyki powietrza;)
I teraz myślę jak to zlikwidować, i czy uda mi się jakoś w ogóle.
I dodam jeszcze że filtr jest na tym samym poziomie co akwarium, bo nie mam możliwości postawienia go niżej, i czy to może też mieć coś wspólnego z zapowietrzaniem?
Nie mogę zrozumieć dlaczego obsługa filtra sprawia problemy. Na stronie JBL jest instrukcja obsługi filterka i dokładnie jest wszystko opisane a nawet narysowane co jak i czym 
Wiem wiem prawdziwi faceci nie używają instrukcji
(to nie boli )
A zapomniałem dodać instrukcja oprócz obrazków pokazujących wszystko jest po polskiemu
To tak żeby ułatwić zrozumienie.

Wiem wiem prawdziwi faceci nie używają instrukcji

(to nie boli )
A zapomniałem dodać instrukcja oprócz obrazków pokazujących wszystko jest po polskiemu

Ostatnio zmieniony 2012-02-13, 07:35 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.