[200l] Mix Roślin i Bw

Awatar użytkownika
Radzimierz

Post autor: Radzimierz »

Wszystko cudnie, pięknie, obsada prawie obmyślona, ale chciałbym jeszcze dodać motylowce, i tu pytanie do Kubiszona, czy mogą stać się pożywieniem Polypterusów? Wiem że trzymałeś je razem, jak to wyglądało, a ! no i tak samo co do parachann, nie są one zbyt małe do takich potworków?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

To jest tak. Póki wielopłetwce będą małe to nie będą nękać motylowców. U mnie jak wielopłetwce podrosły to słychać było, dość często w nocy, skoki motylowców ponad wodę. Domyślam się więc, że były przez polypterusy atakowane, a przynajmniej zaczepiane. Widać było z resztą, że im później tym bardziej zestresowane były. Motylowce mają jednak te dolne płetwy, które jak czujki pomagają im zawczasu wyłapać atak z dołu i uniknąć go w ostatniej chwili. Na pewno jednak nie jest to dla nich dobre towarzystwo docelowe... Z wężogłowem może być tylko gorzej bo on atakuje aktywniej.

Drago

Post autor: Drago »

3runer masz rację są mniejsze gatunki chanek ale Radzimierz chciał Afrykę dlatego te dwie.
Kubiszon ma rację dlatego motyle pominąłem przy wypisywaniu gatunków.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Mojemu lotosowi strasznie wybił jeden liść, może to być spowodowane wsadzeniem kulki nawozowej?(Glina+torf+jakieś dodatki) Pewnie pomyślicie że glupie pytanie, ale to specyficzne że tylko jeden tak wystrzelił, strasznie ciekawie rośnie ta roślina :) A ten listek zupełnie inaczej niż reszta, u innych było tak że najierw rosla blaszka liścia, a potem ten długi pęd. Tutaj całkowicie odwrotnie.
Obrazek
Co o tym myślicie? ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zapewne strzela ku powierzchni liściem nadwodnym.

Awatar użytkownika
Radzimierz

Dzisiaj udało się też nakarmić wielopłetwce i nożowca z ręki, na początku się bały ale po 30minutowym trzymaniu ręki w wodzie zaczeły jeść:)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Mała aktualizacja. Zbiornik ma się świetnie, wszystko rośnie, rozwija się, wraz z zatoczkami, których mam teraz troszke za dużo. Nie bawiąc się w żadne chemie, bocje, postanawiłem je zlikwidować helenkami. Polypterusy jedzą coraz więcej, zasmakowały ostatnio w nawet w danio, więc nie jest najgorzej, lotos sięgnął liściem do powierzchni wody, a za nim rusza nastepny.
Fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

uważaj z gurami, przy tarle samiec potrafi zrobić sajgon, ale jak będziesz niszczył mu gniazdo to będzie spokój :P fotki fajne, tylko czemu ich tak mało
Co by tu napisać... :-P

Nairams

Post autor: Nairams »

Fajny mroczny klimat.
Trzy ostatnie foki ciekawe.
Obrazek

pstrag222

Post autor: pstrag222 »

No potworki rosną bardzo ładnie :-)
He he , a tak się wahałeś nad tym lotosem ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-02-29, 15:24 przez pstrag222, łącznie zmieniany 1 raz.
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

A no lotos tak ruszył po kulkach glin-torf, też mi się wydaje że nie jest najgorzej ;-)

pstrag222

No glina torf daje trochę nawet dodatkowo pod żabienice dałem tabletki planta min czy coś takiego i zauważyłem spory przyrost u jednej .
jak z pracami nad nowym szkłem, zacząłeś już coś?
Czy na razie odkładasz kasę? ;-) :-P
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Muszę czekać na wiose, sprzedam to akwarium, wtedy będzie potrzebne przemeblowanie pokoju, jakieś ubezpieczenie od zalania, może też od uszkodzenia konstrukcji bloku(o ile istnieje coś takiego) no i wtedy prosta droga do 720. Jednak nie przeprowadzam siędo domku.. więc trzeba będzie postawićto w bloku. Co do kasy.. to troche już uzbieralem, jeszcze troche czasu jest:) wszystko idzie do przodu, co do tego akwarium.. to jest jeden plan. Jak widać z czerwonym lotosem się w miare udało, teraz poluję na zielonego. Tylko wiadomo jak z dostępnością. Musze poszukać u kogoś prywatnie aukcje/ogłoszenia:)

pstrag222

Na allegro są zielone lotosy i właśnie sam się zastanawiam czy nie zakupić do swojego baniaka.
Co się tyczy ubezpieczeń to chyba nie znajdziesz nic o uszkodzeniach bloku.
Hmm no to szykuje się kolejny gigant, a z obsada masz już jakiś plan? czy na razie kwestia przemyśleń?
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Radzimierz

Plan obsady na dzień dzisiejszy :
3x Polypterus senegalus
1x Polypterus endlichieri
2x Polypterus delhezi
5x trzciniak
x brzeszczotek afrykanski
4x hmm buszowce?
Ostatnio zmieniony 2012-03-04, 10:54 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”