Nawożenie akwarium 25l.

sylus

Post autor: sylus »

Teraz świecę 2x24W t5,ale mam jeszcze 2x20W t8,a co do nawożenia to chciałbym spróbować tej metody EI. Myślę że na początek będę dawał 1b/s i obserwował :)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

sylus pisze: chciałbym spróbować tej metody EI. Myślę że na początek będę dawał 1b/s i obserwował :)
Stosuję tą metodę od kilku lat, dlatego też wydaje mi się, iż będzie to trochę mało. Ale faktycznie nie wiem, jak chcesz dozować to CO2...znaczy się przez spiek, czy też inne ustrojstwo? ;-)

sylus

http://allegro.pl/opti-glass-500n-zesta ... 80951.html
Oto zestaw który chcę kupić,może coś podpowie bo jeszcze się nie znam :P

Awatar użytkownika
krzych0062

Szczerze powiem, że jak na mój gust za wiele "gadżetów"...choć cena jest zachęcająca to jednak mało prawdopodobna ;-) Bo sumując ceny choćby giełdowe to koszt jest o wiele wyższy. No chyba, że Andrzej kupuje poszczególne komponenty za przysłowiową złotówkę ;-)
Generalnie to towar godny uwagi, choć reduktor mógłby być z dwoma zegarami...ale to moja prywatna opinia ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-03-18, 00:28 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

sylus

s050197 napisał że również kupił zestaw w tym samym sklepie i jest zadowolony :D A właśnie jaka jest różnica między reduktorem z dwoma zegarami a tym? I jaki zestaw byś skompletował,bez czego z tego co tu jest można się obejść?
Ostatnio zmieniony 2012-03-18, 07:51 przez sylus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

sylus pisze:s050197 napisał że również kupił zestaw w tym samym sklepie
Ale, czy identyczny? ;-)
sylus pisze: jaka jest różnica między reduktorem z dwoma zegarami a tym?
Ten z dwoma zegarami pokazuje ciśnienie na wyjściu i ciśnienie wewnątrz butli. A co za tym idzie mamy kontrolę nad jej zawartością, widzimy kiedy zaczyna się kończyć CO2 a nie jesteśmy postawieni przed faktem dokonanym, że któregoś dnia okazuje się, iż jest już pusta ;-)
sylus pisze:I jaki zestaw byś skompletował,bez czego z tego co tu jest można się obejść?
Przede wszystkim za dużo tu szklanych elementów. Wiadomo, że od czasu do czasu trzeba wyczyścić dyfuzor, dolać wody do licznika...a szkło to materiał dość kruchy, więc nietrudno o jakąś stłuczkę :-P I jeszcze to kolanko ;-) Przy EI gaz podaję przez 24h, więc i elektrozawór moim zdaniem zbyteczny. Zaznaczam, że są to moje indywidualne sugestie, każdy robi, jak uważa za najlepsze...Mi osobiście tak, jak wspomniałem lepiej z dwoma zegarami, nie mam tych szklanych gadżetów(po za dyfuzorem) i brak kolejnego "odbiornika" prądu, czyli elektrozaworu ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Od ponad 3lat mam jeden zegar i stwierdzam,ze dwa sa zbedne.
Pokazuje mi ile mam w butli i starczy.
Po co ma pokazywac cisnienie na wyjsciu,czemu ma,to sluzyc,gapic sie w to mam czy co.
Cisnienie ustawiam zaworkiem precyzyjnym i wszystko gra.
Co do szkla,to wszystko mam ze szkla i nigdy mi nic nie peklo.
No,ale jak ktos do demontarzu uzywa tylko sily,a nie rozumu,to i plastik nie pomoze.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

sylus

No niby podaje się 24h na dobę przy EI,ale tak do końca jeszcze na tą metodę się nie zdecydowałem :P Muszę jeszcze trochę o niej poczytać i wykorzystać do końca te nawozy które już mam :) Co do szklanych części to sam nie wiem,ale chyba nie jestem na tyle niezdarny żeby coś stłuc :D

Lukiki

Rodzaj nawozenia nie ma nic wspolnego z podawaniem co2 24g/d.
Podaje sie tak by nie miec wachniec ph,ale to tez jest zalezne ile tego co2 sie podaje.
Gdybym,to ja krecil co2 nonstop,to bym ryby podusil.
Dla mnie co2 ma zastosowanie,tylko w dzien,no ale rozne sa tego szkoly.
Odradzam Ci osobiscie EI.
Jak chcesz miec prawidlowo rozwinieta ksztaltem rosline,to polecem limitowane nawozenie.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

sylus

No właśnie na początek chciałem dozować CO2 tyle ile świeci się oświetlenie,co do ilości bąbelków na sekundę to też jeszcze muszę (jakoś) sam dojść do najlepszego dozowania :) Na razie skupie się na normalnych kupnych nawozach :)

Lukiki

Kup porzadne nawozy.
Ilosc babelkow sobie sam rozpracujesz,wazne bys zapewnil dobra curkulacje,by babelki mieszaly sie po zbiorniku,jesli zdecydujesz sie na spiek.
Filmy

sylus

No myślę że ustawie go pod wylotem filtra zewnętrznego żeby rozprowadzał się po całym akwarium :)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Zrób sobie nawóz sam masz kalkulatory wtedy sam ustalasz dawki ile i jak chcesz ( stężenia) nie musisz przeciez dawac wszystkiego na maksa ( EI) lecz dawkowac wedle uznania jakie chcesz ilości i miec pełna kontrole....no i zadbaj o dystrybucje co2, to wazne
Łukasz

Awatar użytkownika
krzych0062

Lukiki pisze:Po co ma pokazywac cisnienie na wyjsciu,czemu ma,to sluzyc
Dziwne to pytanie, tym bardziej, że jak wspominasz
Lukiki pisze:Od ponad 3lat mam jeden zegar
a co za tym idzie przez ten okres użytkujesz butlę wysokociśnieniową i do tej pory nie wiesz po co jest i co daje manometr na wyjściu? :shock:
Lukiki pisze:czemu ma,to sluzyc,gapic sie w to mam czy co.
Tego Ci nikt nie zabroni, możesz siedzieć i się gapić ;-)
Lukiki pisze:Rodzaj nawozenia nie ma nic wspolnego z podawaniem co2 24g/d.
No niestety, ale ma...i to bardzo wiele wbrew temu co piszesz i sądzisz, skoki pH to jedno a węgiel potrzebny do fotosyntezy to druga kwestia :-)
Lukiki pisze:Odradzam Ci osobiscie EI.
Jak chcesz miec prawidlowo rozwinieta ksztaltem rosline,to polecem limitowane nawozenie.
A to ciekawa teoria, możesz ją przybliżyć w czym rzecz?

Lukiki

Krzychu z butlą chodziło mi o,to że jak dla mnie,to w ogóle nie musi być zegara,przecież codziennie nie gapimy się na niego.
No może źle się wyraziłem.
krzych0062 pisze:No niestety, ale ma...i to bardzo wiele wbrew temu co piszesz i sądzisz, skoki pH to jedno a węgiel potrzebny do fotosyntezy to druga kwestia :-)
Wystarczy,że włączę CO2 2 godziny przed światłem i efekt mam ten sam,ba a nawet mógłbym się rozwinąć w tej dziedzinie szerzej i trochę zakwestionować,co przed chwilą napisałem.

Jak byłem ciekaw podawania nonstop,co też uczyniłem,to zaobserwowałem mniejszą fotosyntezę.
Z resztą nie ,tylko ja miałem takie obserwacje.
krzych0062 pisze:Lukiki napisał/a:
Odradzam Ci osobiscie EI.

A to ciekawa teoria, możesz ją przybliżyć w czym rzecz?
Nie żadna teoria,tylko sama prawda.
Rośliny na limitowanym wyglądają o wiele ładniej.
Tu redukuje się do minimum przypadłości powyciąganych międzywęźli i zwiększa się szanse prawidłowych wybarwień.
Oczywiście na EI również można mieć wybarwione rośliny,ale odsetek osób,które to osiągnęły jest mały.

Osobiście uważam tą metodę dobrą,do szybkich wzrostów w celach handlowych.
Następna sprawa,po jaką cholerę mają mi się tak gromadzić w akwa te pierwiastki.
Czołowi ''wodni zielarze'' nie stosują tej metody,bo wiedzą jak prawidłowo nawozić zbiorniki.

Wiem,że stosujesz EI i będziesz tej metody bronił,tak jak ja będę zawsze obstawiał za limitowanym.
Każdy chwali,to co ma i używa,z czego odnosi sukcesy i ,to jest całkowicie zrozumiałe.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”