Aquatic Nature Shrimp Soil jak długo zbija kh?

ODPOWIEDZ
Pabian

Aquatic Nature Shrimp Soil jak długo zbija kh?

Post autor: Pabian »

Mam założone dwa baniaczki .Jeden na podłożu neutralnym , drugi a AN Shrimp Soil.Mieszam RO z kranóweczką. O ile w pierwszym parametry wody trzymają się na wymaganym poziomie ,to na ANSS spada kh do zera . Wiem , to normalne że zbija , ale czy i po jakim czasie kh będzie się "trzymać" na wymaganym prze ze mnie poziomie .Chciałbym mieć jakieś 1-2 stopnie . Po za tym ,o ile mi wiadomo przy zerowym kh nietrudno o skoki Ph , a tego bym sobie nie życzył . Akwa są przygotowane pod CR i nie chciał bym pewnego ranka zobaczyć stadka w trybie "off line" :-?
Czy to podłoże jakoś się ustabilizuje i przestanie zbijać mi parametry tak drastycznie ? Zbiornik jest zalany dopiero tydzień , a wcześniej nigdy nie używałem podł. aktywnego ,więc żadnych doświadczeń w tej sprawie nie mam.
A teraz może głupie pytanie , ale kto pyta nie błądzi....czy jest sens używania drogiego podłoża aktywnego ,skoro parametry wody i tak się ustawia samemu na żądanym poziomie .Mówię tu o mieszaniu wody RO z kranówą....po co mam się wyginać ,jak ANSS i tak zbije je "po swojemu" :-x
Dzięki za ewentualne podpowiedzi :->
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 19:35 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Takie podłoża "obliczone" są na ok. 12 miesięcy wzwyż...jednak ich faktyczna żywotność zależna jest od "wyjściowej" twardości wody. A czy jest sens? Wg mnie jest, bo mimo wszystko stabilizują parametry na "zaprogramowanym" poziomie który jest nieodzowny dla bardziej wymagających kreweci ;-)

Pabian

Czy to Krzychu znaczy ,że Ph też będzie trzymać na stałym poziomie ,mimo zerowego kh?

Awatar użytkownika
krzych0062

Jak najbardziej...przecież takie mają zadanie ;-) U mnie stabilizuje na poziomie 6,2-6,4.

Pabian

Dzięki ,trochę mnie uspokoiłeś ;-)
Więc mogę lać samo RO + minerały i czekać aż dojrzeje?

PS.wiem ,upierdliwy jestem, sorry :-P

Awatar użytkownika
krzych0062

Możesz...przecież większość kreweciarzy tak robi ;-)
Zerknij na ten link...uspokoi Cię jeszcze bardziej :-P
http://www.shrimpkeeping.com/substrate.html

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Używam co prawda nie AN shrimp soil a , Shrimp Sand do krewetek, zasada działania podobna ;-) leje 100% RO , KH mam równe zero cały czas , Gh na poziomie 6. RO mineralizuje V6. Nie wiem w czym jest problem, żadnych skoków Ph przez to nie ma krewetki zyja rozmnazaja sie, roslinki i mchy rosną, no problem ;-) . Ph - 6,2-6,5 ( trudno mi odczytać ze skali). Moze przy dodawaniu CO2 byłby problem przy takim kh, ale nie w tym przypadku. Ja bym lał 100% RO zwlaszcza jak chcesz miec jakies lepsze Cr-ki. Do tego mineralizator i heja.
Łukasz

Pabian

lukaszLDZ pisze: Nie wiem w czym jest problem
Łukasz ,po prostu nie mam żadnych doświadczeń z tym podłożem więc stąd moje ,może dla kogoś bezsensowne, pytania . A parametry chciałem dostosować jak najbardziej zbliżone do tych ,w których obecnie przebywają krewecie które mają do mnie przyjść. Sporo się różnią od tych "książkowych" dla CR-ek. Dlatego jak najbardziej chciałem się do nich zbliżyć .Teraz po prostu będę musiał dłużej aklimatyzować zwierzątka. Jak czytasz uważnie Forum krewetkowe ,to pewnie wiesz skąd te krewetki będą i na jakich "masakrycznych" parametrach gościu je trzyma i mało tego, z powodzeniem rozmnaża...i to nie tylko A i S

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Pabian pisze:Łukasz ,po prostu nie mam żadnych doświadczeń z tym podłożem więc stąd moje ,może dla kogoś bezsensowne, pytania
Nie chciałem urazic, spoko ;-) tez żaden kreweciarz ze mnie., ale wydaje mi sie że nie ma co przesadzac z krewetkami i tworzeniem dla nich utopijnych wręcz warunków. TO zwierzęta, które jak każdy inne, przystosuja sie do nowych warunków, wazne aby nie nastąpiło to od razu i nagle. ;-) Apropos wrazliwości krewetek Crystal Red na nawozy. Swoje krewetkarium nawoze delikatnie raz na tydzień, parametry podałem Ci wyżej jakie mam. Mam Cr-ki klas: A,B,S,SS( daje n-5, p - 0,25, k- 10 + easy carbo jak pamiętam i raz na 4-5 dni azoo mineral plus) dawki nawozów sa tylko do podmiany raz na tydzień. Podmianka 5 litrów metoda kropelkowa ( spuszcza sie i wlewa automatycznie, zajmuje to godzine) i wszystko jest oki. Pewnie nie sa to takie wyniki super w rozmnazaniu, jak ci którzy maja stricte akwa krewetkowe bez żadnych nawozów. Jednak odkad nawoze nie mam glona zadnego, szyby czyszcze raz na 2-3 tygodnie, zieleń rosnie i cieszy oko, nawet mały heniek wygląda super a jest bez co2 tyle, że swiatlo jest mocne ponad 0.8 wata. Z trzech miotów przezyło jedynie ok 20 sztuk, ale jest to pierwsze pokolenie które urodzilo sie w nawozonej wodzie i myślę właśnie, że przezyły te najsilniejsze. To mnie cieszy, mysle własnie ze nie ma co tragizowac, ludzie w necie pisza różne rzeczy, a na forach krewetkowcyh to juz w ogóle, że jak CR to bez nawozów itp. Niektóre z tych teorii sa przesadzone. śmiało lej RO plus jakis mineralizator nie martw sie o ph jak nie podajesz co2 będzie stabilne, wpuszczaj krewecie powoli, nie od razu a wsio będzie oki, tak mysle. Mówie Ci to ja amator któremu to wszystko jakos zyje :mrgreen: a tez na poczatku przeżywałem to na maksa, chill out 8-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-20, 21:31 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Pabian

lukaszLDZ pisze: Nie chciałem urazic, spoko ;-)
Daj spokój....myślisz ,że mnie tak łatwo urazić :mrgreen:
Wiem ,może trochę przesadzam. Czasami jest tak że im człowiek się mniej pindoli ,tym lepiej wychodzi ;-)
W każdym bądż razie dzięki za wskazówki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”