Glony :( Pomocy !

Awatar użytkownika
FLOW

Glony :( Pomocy !

Post autor: FLOW »

Witam... mam problem z glonami... sa one szare robia sie na lisciach i sprzecie wygladaja jak male pedzelki... pierwszy raz mam cos takiego... :/ co da sie z tym zrobic? jak szybko zwalczyc bo roslinki zaczely mi gnic :(

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Jakie masz akwarium i jakie oświetlenie w nim?
Obrazek

Awatar użytkownika
FLOW

Akwarium 54l wypukłe ze standardowym oswietleniem i jarzeniowka o mocy 15w, glony pojawily sie ok 4 miesiecy temu... po 2 miesiacach zrobilem restart... bo myslalem ze moze nie tak cos z woda... po restarcie wlalem 1/3 starej 2/3 nowej wody... + Sera florena... i niestety glon dalej sie rozprzestrzenia tak jak bylo :(
Ostatnio zmieniony 2009-02-07, 22:00 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.

mateusz

Post autor: mateusz »

A na wszystkich roślinach masz te glony?? ja osobiście po odcinał bym stre liście zostawiając tylko młode a akwarium zaciemnił bym na tydzień i czekał. A mam jeszcze pytanko podajesz jakieś nawozy bo to mogło spowodować wzrost glonów lub intensywne karmienie chociaz wtedy pewnie ryby by tego nie przeżyły.

Awatar użytkownika
FLOW

co do odcinania lisci... to glon jest na wszystkich... i co poodcinam liscie... i jak to bedzie? jeden wielki korzen i wychodzi z niego JEDEN malutki listeczek... odpada :/ a moze zastosowac jakas chemie co zwalcza tego typu glony... zaszkodzi to roslinka?
z nawozow podaje tylko Sera florena zawsze po restarcie... i mam jeszcze pytanko... czy przestac podmieniac wode? bo wkoncu do wody dostaja sie mineraly i rosliny lepiej rosa glon to wkoncu tez roslina :/

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Pewnie masz krasnorosty, ale bez foto trudno będzie stwierdzić na 100%. Z moich obserwacji wynika, że wywołane one są zbyt twardą woda. Z roślin usunąć krasnorosty jest dość ciężko więc jedyną szansą jest ich wywalenie lub odcięcie maxymalnie nisko.
Musisz powiedzieć coś więcej o swoim akwarium. Może masz jakieś testy ? Albo obsadę podaj ? Jakieś foto.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
FLOW

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słaba jakosc bo telefonem ale widac co jest grane ;(

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Moim zdaniem masz za mało roślin tzw. szybko rosnących. Większość tych roślin które są mocno zaatakowane przez krasnorosty nadaję się tylko do kosza. Możesz spróbować je uratować mocząc je w roztworze kwasku cytrynowego i wody. Przepis jest prosty. 50ml kwasku (taki z buteleczki) na ok 200-300ml wody. Moczyć rośliny: twarde ok 40min do godziny, delikatne ok 20 min. Po czym lekko zdrapać nadmiar glonów. Reszta powinna odpaść w akwarium. Jeśli jednak to nie pomoże, rośliny do kosza, bez skrupułów.

Dodatkowo dokup trochę roślin szybko rosnących. I żadnej chemii!!!!! Ona tylko szkodzi nie pomaga!!!!
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
FLOW

Dzieki :) zobaczymy co z tego wyjdzie... jutro kupie kwasek i to zrobie :)

a na zwykle glony te takie zielone tez dziala kwasek?

Jakie polecasz rosliny szybko rosnace? oczywiscie do kupienia na STARCIE bo tylko tam sie zaoopatruje... :p
Ostatnio zmieniony 2009-02-08, 13:51 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

trochę moczarki już masz-dokup trochę, do tego kabomba i słyszałem, że rzęsa ściąga też wszelki nieczystości z akwa :)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

FLOW Bardzo dobry jest też rogatek / Ceratophyllum demersum / Co do glonów to jedyne wyście tak jak pisze Alchemik, mało skuteczne ale można spróbować, może się uda. Pytasz czy robić podmiany? Odpowiadam - podmiany systematycznie cotygodniowe po 25% wody. Obowiązkowo!!! Twoim niepowodzeniem zawdzięczasz sobie sam - do wody podajesz tylko Sers florena. Jest to nawóz mikro bez dodatków azotu i fosforu, a bez makro się nie da, niestety. Najważniejszy czynnik - CO2. Masz pewnie wysokie pH / glony to lubią /, rośliny nie mają budulca w postaci węgla - znowu klapa. Dalej najważniejszy składnik makro - potas, nie podajesz, znowu błąd. Światło kiepskie. Sam widzisz nazbierało się trochę. A, jeszcze napisałeś, że nawóz Sera florena podajesz zawsze po ....restarcie / ciekawa teoria :lol: / Ale to akurat odebrałem jako pomyłkę.

Awatar użytkownika
FLOW

To akwarium jest moja 1 proba po 5 letnie przerwie... wiele prob i bledow... we wrzesniu oddaje to akwa siostrze na mini malawi... a sobie walne 144l bede mial ogolnie naszykowane na odpicowanie 800zł kupie CO2 i cala reszte :) oczywiscie bede siegal po porady najlepszych fachowcow.. czyli WAS :)
Ostatnio zmieniony 2009-02-08, 21:57 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

nie słódź nie słódź tylko na razie nie poddawaj się i walcz o to co masz. jeśli na razie nie dajesz sobie rady z takim akwa to co będzie gdy zaczniesz PRO. musisz być wytrwały i się nie zniechęcać. a swoją droga ile litrów ma to akwa ? ;>

Awatar użytkownika
FLOW

54l... no normalka ze sie nie poddam... do wrzesnia jeszcze ile miechow :p tak to cala obsada z tego pojdzie do nowego ;-) a nie po to tyle hajsu wydawalem zeby wszystko wyrzucic teraz do kosza :-P jutro zaczynam usowanie glonow...

w czasie zwalczania tego dziadostwa wylaczyc calkowicie oswietlenie czy zmjniejszyc ilosc h ?
Ostatnio zmieniony 2009-02-09, 09:19 przez FLOW, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Jak pisali poprzednicy, te glony bardzo ciężko zwalczyć. Nie lubią miękkiej i lekko kwaśnej wody (warto zaopatrzyć się w testy kroplowe). U mnie obniżenie twardości i pH (podawanie CO2) pomogło na to paskudztwo, ale walczyłem ok 3 m-cy,bo potem pojawiły się nitki :P
Jeżeli będziesz prawidłowo nawoził akwarium, dodasz rośliny szybkorosnące to, moim zdaniem nie powinieneś ograniczać oświetlenia, rośliny potrzebują światła do rozwoju, a musisz doprowadzić do stanu, w którym rośliny uzyskają przewagę nad glonami a nie na odwrót. Powodzenia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”