Brak sił do roślin
-
Brak sił do roślin
POmózcie mi :(( Co zrobic zeby w moim 112l akwa o swietle 2 x 18 w ladnie rosły rośliny ?? Mam pare mniejszych kryptokoryn, mam tez duze kędzierzawe do tego duzo anubiasow, rotala i inne których nazw nie pamietam. Podpowiedzcie jakieś porady bo ja juz opadam z nerwow :((
-
-
to przy takim świetle nawożenie to raczej zbędna rzecz, rośliny nie wybierają wszystkiego z wody i stąd problemy, może kapsułki do podłoża,
daj fotkę baniaka, zweryfikujemy florę do odpowiednich gatunków, a co z makro i mikro??
po podaniu potasu i co2 nie było poprawy??
i nie odpowiedziałeś na wszystkie pytania
daj fotkę baniaka, zweryfikujemy florę do odpowiednich gatunków, a co z makro i mikro??
po podaniu potasu i co2 nie było poprawy??
i nie odpowiedziałeś na wszystkie pytania
Co by tu napisać... 

Krypto i anubiasy będą się jakoś trzymały,ale inne bardziej wymagające pod względem oświetlenia będą marniały, bo masz zbyt mało światła.Jak podmieniasz wodę?, zweryfikuj skuteczność działania bimbrowni w tym akwarium.Daj jakieś foto poglądowe zbiornika.kacperek167 pisze:POmózcie mi :(( Co zrobic zeby w moim 112l akwa o swietle 2 x 18 w ladnie rosły rośliny ?? Mam pare mniejszych kryptokoryn, mam tez duze kędzierzawe do tego duzo anubiasow, rotala i inne których nazw nie pamietam. Podpowiedzcie jakieś porady bo ja juz opadam z nerwow :((
A konkretnie?..gniją, żółkną, co się dzieje z tymi roślinami?.
[/quote]
Ostatnio zmieniony 2012-06-28, 22:03 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
-
Po to, bo pokrywa"standard" jest dużo tańsza i powiedzmy,że nadaje się dla roślin tych mniej wymagających, wolniej rosnących, typu microzorium..Ale prawda jest taka,że każda roślina ma jakieś wymagania i nawet te mniej wymagające z pozoru, wyglądają pięknie, kiedy mają pod dostatkiem światła i nie tylko..to takie uproszczenie.kacperek167 pisze:Troszke odbiegająć od tematu : po co robią takie pokrywy skoro to jest i tak za mało dla roslin ?
Pokrywa typu"tuning" jest dużo kosztowniejszą imprezą i podejrzewam,że wielu akwarystów zniechęciło by się do tego hobby zapoznając się z ceną takowej.A jak wiadomo producenci chcą sprzedać produkt po cenie dość przystępnej dla przeciętnego akwarysty, który też nie będzie wiedział,że takowa pokrywa ma wyżej wymienione wady

Ostatnio zmieniony 2012-06-29, 21:38 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
-
-
- krzych0062
Lub samemu "doposażyć" taką zwykłą fabryczną...koszt mniejszy aniżeli cena takiej pokrywy "wypasionej"...wystarczy tylko trochę chęciZafira pisze:Nie musisz, są firmy, które oferują pokrywy do akwariów typu "high tech"kacperek167 pisze:No to wszystko jasne czyli pozostaje kupować gołe akwaria i samemu robic "magiczne" pokrywy:).

-
- krzych0062