Było i się skończyło...

Prospero
Administrator

Było i się skończyło...

Post autor: Prospero »

Ogólnie....

200L brutto

KH 13
GH 15

No3 20
Po4 0,4
No2 0
NH3 0
Fe 0,2
pH ~6,8

światełko 10h 2x39W i 2x45W, podmiany 2x w tygodniu 50% filtrację zapewniają: JBL e900 i EHEIM 2026, gazuję tylko w dzień

Ogólny problem to... sinica przyrasta bardzo powoli ale przyrasta. Wcześniej miałem powrót chyba okrzemek albo była to bakteria żelazowa? Nie wiem ale sporo dała popalić roślinom. To co dało radę szybko odrosnąć było zielone reszta brązowe.

Teoretycznie sinice powstają w zbiornikach z małą zawartością związków azotu, dużą ilością fosforu i słabą cyrkulacją wody ale... u mnie to chyba robią po złości :oops:

Zastanawiam się nad pełnym restartem :-(

Zbiornik sobie działa w tej postaci od marca.
Ostatnio zmieniony 2012-08-01, 14:42 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

discus6

Post autor: discus6 »

Prospero pisze: No3 20
Po4 0,4
Nie jest to podręcznikowy stosunek NPK ;-) .
U mnie na sinice zawsze pomagało tygodniowe zaciemnienie.Głowa do góry.
discus6

Prospero
Administrator

Podręcznikowy czy nie jak schodzi bliżej 10 (No3) to Aromatica robi się ... "żarówiasta" i rośnie dość szybko. Jak zaciemnię na tydzień to już pewnie nic z roślin nie zostanie. Np. Bylyxa wygląda tak sobie i nie przyrasta, np. Hydrocotyle sp. "Japan" praktycznie nie rośnie. Pogostemon Helferi nawet rośnie ale dwa liście niżej już jest pokryty nalotem. Hemianthus Glomeratus w zasadzie go nie ma... gdzieś tam są pojedyncze łodyżki, które starają się jakoś żyć ale to nie to samo.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Prospero pisze: podmiany 2x w tygodniu 50%
wystarczy jedna podmiana 50%
Prospero pisze:No3 20
Po4 0,4
zdecydowanie za dużo NO3 :!: i za mało PO4 :!:
Prospero pisze:Teoretycznie sinice powstają w zbiornikach z małą zawartością związków azotu, dużą ilością fosforu i słabą cyrkulacją wody ale... u mnie to chyba robią po złości
jak sam napisałeś teoretycznie, bo mogą powstać w zupełnie odwrotnym stosunku.

Prospero
Administrator

Wiem, że jedna wystarczy ale jak robiłem raz to miałem NO3 ponad 40!! Więc tymi podmianami to zbijam. PO4 zwykle miałem między 1 a 2.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Prospero, ten wysoki poziom NO3 nie bierze się z powietrza ;-)[center][/center]Miałeś na pewno przez dłuższy czas niski poziom PO4 co doprowadziło do kumulacji NO3. Zbiornik bardzo szybko reaguje w ten sposób, bo rośliny nie konsumują azotu.[center][/center]Zrób podmianę minimum 50-60%, nie dodawaj NO3, tylko sam fosfor w ilości ok. 2ppm na objętość baniaka i zobaczysz.

Prospero
Administrator

Ok. Zmierzyłem właśnie NO3 wychodzi na teraz 10. Tak twierdzi żonka bo wiadomo faceci to z kolorami to różnie mają :mrgreen: Więc puki co dodam 573 mg KH2PO4 bezpośrednio do baniaka co powinno podnieść fosfor do 2ppm. Jak myślisz?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Tak zrób.

Prospero
Administrator

Dziś z ciekawości zrobiłem test bo sinica ciągle przyrasta (na podłożu) i tak:

PO4 - 1
NO3 - 10 może ciut mniej bo ciężko wyczytać z kolorów.

Nowe przyrosty aromatici (nie wszystkie tylko na 3 łodygach) są o 1/4 mniejsze od poprzednich.
Ostatnio zmieniony 2012-08-03, 14:38 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

piona3

Post autor: piona3 »

I co tam słychać w twoim temacie ? Widzisz ja miałem podobnie na starcie ,a dziś jestem zmuszony przynajmniej raz w tygodniu przycinać bo rosliny rosną jak głupie .Mały heniek przy głębokosci 70 cm opanował całe dno :mrgreen: A byli tacy co powiadali że się nie uda przy tej wysokości...

Prospero
Administrator

Po wczorajszym dogłębnym sprzątaniu dziś 2x tyle sinicy na dnie... z małego Henia nic praktycznie nie zostało a też rósł. Woda utleniona pomogła na chwilę :cry:

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Qrcze...jestem normalnie "pełen podziwu"-czytaj: jak to możliwe mieć takie problemy z akwa :?: :!: Sam zajmuję się akwarystyką wiele, wiele lat (co niektórzy nie mają jeszcze nawet tylu lat życia ;-) ) i jak do tej pory nic takiego mi się nie przydarzyło...A drzewiej nie było takiej literatury, internetu, tak rozwiniętego "przemysłu" pt. akwarystyka, jak jest teraz...Hm...czytając Twoje i innych problemy po prostu zachodzę w głowę skąd to się bierze? ;-)

piona3

Zapraszam cię do siebie zobaczysz, pogadamy , Jestem po szkole Małgosi ..Nie ma bata wyciągniemy to akwa na prostą.. :lol:

Prospero
Administrator

Śmiej się śmiej. To mój pierwszy taki atak sinic a akwarystyką już się jakiś czas zajmuję. Nigdy wcześniej nie miałem problemów cyjanobakteriami czy też zielenicami no czasami z okrzemkami ale to zawsze samo ustępowało. Wcześniej miałem nitki ale z tym szybko sobie poradziłem. Co do literatury i czytania to jedni mówią tak a drudzy tak sam nie wiem co lepsze. Czytam, że fosforu za dużo to sinica gotowa innym razem żywa dusza mówi, że za mało więc jaki tu sens? Rośliny rosną jedne szybko drugie mniej inne wcale, jedne się wybraniają inne nie ale obok tego mam sinice. Chyba czas na antybiotyk bo bez tego chyba u mnie będzie ciężko. Problemem jest niedziela i brak recepty. Mogę im zapodać dalacin na zęby :shock:

piona3

krzych0062 pisze:Qrcze...jestem normalnie "pełen podziwu"-czytaj: jak to możliwe mieć takie problemy z akwa :?: :!: Sam zajmuję się akwarystyką wiele, wiele lat (co niektórzy nie mają jeszcze nawet tylu lat życia ;-) ) i jak do tej pory nic takiego mi się nie przydarzyło...A drzewiej nie było takiej literatury, internetu, tak rozwiniętego "przemysłu" pt. akwarystyka, jak jest teraz...Hm...czytając Twoje i innych problemy po prostu zachodzę w głowę skąd to się bierze? ;-)
Nie kozakuj kolego ba jak ja miałem glony nitkowe (zielona żyłką ) to co byś mi poradził ?????? Widzisz dałem sobie radę i nie trułem .... A czy można mieć problemy z akwa ?Oczywiscie że tak !Po to jest forum aby doradzać a nie walić głodne kawałki ....kumasz bezę?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”