Zła filtracja JBL e900

Awatar użytkownika
vendetta

Zła filtracja JBL e900

Post autor: vendetta »

Jak w temacie,mam JBL e900 od dziesięciu miesięcy-akwarium 112 l.(zmiana z 60 l )
W wodzie i na liściach jest widoczny drobny pyłek,jaka jest tego przyczyna?.
Trzy miesiące temu wymieniłem część orginalnych gąbek w koszach na gąbki z mniejszymi oczkami,lecz to nie pomogło.Proszę o radę
1 kosz od dołu -ceramika
2 kosz- gąbka orginał+drobna
3 kosz- gąbka drobna+zeolit
4 kosz-wat +gąbka orginał+gąbka drobna

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Wypłukałes dobrze ceramike? Od poczzątku masz ten pył?? Co masz za podłoże?? Ogólnie sprawa dziwna, tez u siebie miałem ten pył w toni ale trzeba było sie przyjrzeć dobrze, na roslinach nie było oznak pylicy. Tyle, że baniak mam wiekszy, a filtrerek ten sam. Niektórzy próbowali z watą, podobno kilka podmian waty załatwiło sprawę. Obstawiam podłoże, które pyli. Niektórzy za ten pył w toni, obwiniaja także mikro??? :shock: Jak masz ustawiony wylot, filtr ma dośc duzy przepływ i w 112 literkach przy rozkręceniu go na maksa iz zastosowaniem zwykłego "szpadlowatego" wylotu, moze przy niewłasciwym jego ustawieniu robic wir.
Ostatnio zmieniony 2012-08-20, 16:12 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
vendetta

Zaczniemy może od podłoża:
-piasek akwarystyczny biały płukany chyba od 2 do 3 minimetrów
-ceramika pukana od samego początku kilka razy
-podmiana co 2 tygodnie
co do wylotu to mam założoną deszczownie,a filtr jest ustawiony na maksa .Co dziwne to pył pojawia się gdzieś po 2-3 tygodniach od każdorazowego czyszczenia filtra(dwa górne kosze) .Dzisiaj otworzyłem filtr i na górnym koszu miałem pełno brudu(pyłu brązowego) i to mnie zaskoczyło, a wata od spodu była prawie czysta (czy to jakaś nieszczelność kosza-(y)

discus6

Post autor: discus6 »

Może lektura tego wątku Ci pomoże :-)
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
discus6

Awatar użytkownika
cholma
Post autor: cholma »

uszczelka o której piszą na w/w forum jest spokojnie do dokupienia w razie gdyby jej nie było, była zmurszała lub uszkodzona.

Awatar użytkownika
vendetta

co do uszczelki to jest nowa

Awatar użytkownika
vendetta

discus6 -dzięki za link ale już go czytałem i dzisiaj orginał uszczelkę
zamieniłem na dorobioną z dętki ,zobaczymy teraz

lukaszLDZ

Masz prefiltr na wlocie, jesli nie, załóż gabke gruboziarnista i czyśc kubeł co pół roku, albo i lepiej. Kubełka nie otwiera sie zbyt często. Niech sie zamuli troszke daj mu zupełnie dojrzeć. Co tydzień możesz czyścic prefiltr natomiast ;-) Na próbe, możesz założyc wate na prefiltr i wymieniac co dzień lub dwa, zobaczysz czy sa efekty i jaka będzie woda, to aporpos pyłu w toni
Łukasz

Awatar użytkownika
vendetta

OK dzięki za podpowiedź,tylko dla mnie jest dziwne że filtr za przeszło 300zł tak kiepsko filtrował, a zwykły wewnętrzny turbinowy za 50zł wszystko zbierał ładnie. Filtr otwierałem dlatego że po pewnym okresie czasu od mycia miałem pył w akwarium.Dzisiaj założę prefiltr i zobaczymy czy jest poprawa ;)

discus6

vendetta pisze:zwykły wewnętrzny turbinowy za 50zł wszystko zbierał ładnie
Generalnie w większych akwariach większość akwarystów stosuje 2 filtry.Zewnętrzny jako filtr biologiczny /nie ruszany miesiącami lub latami/ i wewnętrzny jako mechaniczny/czyszczony przy podmianach co tydzień lub dwa/.
discus6

lukaszLDZ

discus6 pisze:Generalnie w większych akwariach większość akwarystów stosuje 2 filtry.Zewnętrzny jako filtr biologiczny /nie ruszany miesiącami lub latami/ i wewnętrzny jako mechaniczny/czyszczony przy podmianach co tydzień lub dwa/.
Mało może widziałem, ale zazwyczaj jesli już ktoś posiadał/posiada dwa filtry w celu większej wydajności filtracji biologicznej i mechanicznej, to preferowane jest zastosowanie, jako drugiego, filtra kubełkowego, aniżeli wewnętrznego. Po pierwsze ze względu na syfek, którego nie unikniemy przy wyjmowaniu takiego wewnętrznego z akwarium w celu wyczyszczenia, po drugie, zajmuje on miejsce niepotrzebnie i często szpeci. Ale jak to w życiu, każdy ma własne preferencje. Sam stosuje dwa kubły, jeden większy przepływ drugi mniejszy, dochodzi tu jeszcze objętość wkładów, w kuble jaki by on nie był, będzie większa.
Łukasz

discus6

lukaszLDZ pisze:Ale jak to w życiu, każdy ma własne preferencje
Dokładnie :-) .Moim zdaniem używanie kubła jako filtra mechanicznego to kłopotliwa sprawa.Po pierwsze częste jego otwieranie znacznie skraca żywotność elementów odpowiedzialnych za szczelność a po drugie jego czyszczenie też jest nieco bardziej kłopotliwe od gąbki filtra wewnętrznego.No ale każdy ma własne preferencje ;-) .
discus6

lukaszLDZ

A kto Ci każe otwierać kubeł? Na wlocie każdego stosuję małą gąbkę gruboziarnistą, jako prefiltr i ewentualnie ją czyszczę, a środka kubłów w ogóle nie ruszam ;-) Takie samo rozwiązanie stosuję również w kaskadzie( prefiltr) i same wkłady czyszczę w niej raz na 3 miesiące. ;-)
Łukasz

discus6

lukaszLDZ pisze:Po pierwsze ze względu na syfek, którego nie unikniemy przy wyjmowaniu takiego wewnętrznego z akwarium w celu wyczyszczenia, po drugie, zajmuje on miejsce niepotrzebnie i często szpeci.
lukaszLDZ pisze:Na wlocie każdego stosuję małą gąbkę gruboziarnistą, jako prefiltr i ewentualnie ją czyszczę,
To teraz mi powiedz w jaki sposób czyścisz gąbkę z prefiltra unikając dostania się "syfku" do akwarium i jaka jest różnica pomiędzy tą gąbką założoną na wlot kubła a gąbką założoną na głowicę powerhead jeżeli chodzi o zajmowanie miejsca i szpetotę :-) .
discus6

Awatar użytkownika
vendetta

discus6 pisze:Generalnie w większych akwariach większość akwarystów stosuje 2 filtry
Moje ma tylko 112l ;-) .Czytałem że do baniaków 100l stosuję się wewnętrzne filtry,ale skuszony pozytywnymi opiniami na temat kubełków zakupiłem JBL a tu zong :-/ .
Z tego co tu wyczytałem najlepszym sposobem w moim przypadku jest założenie prefiltr drobnoziarnisty na wlocie by oczyścić wodę z pyłu w toni .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”