Serce Wołowe dla Pielęgnic? Czy coś innego..
Serce Wołowe dla Pielęgnic? Czy coś innego..
Witam. W jakiej postaci podawać serce wołowe pielęgicą? Posiadam wyrośnięte Severum i Papuzie.Wystarczy to opłukać pokroić i wrzucić? Czy opłukać zamrozić i mrożone wrzucać? Zwykłe robaki i płatki im już nie wystarczają więc podpowiedzcie coś w tej kwestii bo jeszcze nie karmiłem sercem. Czy może zastąpić serce czymś innym ? Proszę o dokładny opis. Pozdrawiam
Ja troszkę inaczej przygotowuję. Po zakupie zamrażam i potem ścieram na tartce. Gdy są zmrożone łatwiej usunąć nadmiar tłuszczu i błonę z serca. Tak przygotowane dzielę na małe porcie i zamrażam. na początku też mieliłem jakimś robotem kuchennym, ale raz prawie go puściłem z dymem, a poza tym odnoszę wrażenie że przy większych kawałkach mniej brudzę wodę, i większe ryby lubią większe kawałki, bardzo drobne omijają. Do karmienia jak kolega pisał wyżej: rozmrozić, opłukać podać. No i uważać, żeby za dużo nie podać, najlepiej żeby ryby od razu zjadły, bo wiadomo, jak łatwo takim pokarmem popsuć wodę.
Używam serc wołowych, ale wieprzowych także (podobno gorsze, bo tłustsze, ale jakoś nie zauważyłem, żeby moim rybom to przeszkadzało).
Najczęściej kupuję w Selgrosie, bo zawsze jedne albo drugie są, ceny w okolicach 7zł, pakowane po ok. 0,5 lub 1kg. Pozdrawiam
Używam serc wołowych, ale wieprzowych także (podobno gorsze, bo tłustsze, ale jakoś nie zauważyłem, żeby moim rybom to przeszkadzało).
Najczęściej kupuję w Selgrosie, bo zawsze jedne albo drugie są, ceny w okolicach 7zł, pakowane po ok. 0,5 lub 1kg. Pozdrawiam
240l - Pielęgnice
45l - Przedszkole
42l - Raki Marmurkowe
45l - Przedszkole
42l - Raki Marmurkowe
- michalpolak5
Ja miele w maszynce do mięsa , dodaje vibovit,szpinak ,trochę krewetek mrożonych(takich dla ludzi),papryke słodką w proszku,czosnek,beta-karoten i witamine bodajże A i D.
Wszystko mieszam ,do woreczków śniadaniowych wałkuję na ok 1 cm grubości i do zamrazarnika . Przed podaniem nie rozmrazam tylko podaje w kawałkach.Ryby jedzą z reki. Po rozmrozeniu i wypłukaniu sporo witamin poszło by w kanał a tak trafiają prosto do ryb. Pozdrawiam.
Wszystko mieszam ,do woreczków śniadaniowych wałkuję na ok 1 cm grubości i do zamrazarnika . Przed podaniem nie rozmrazam tylko podaje w kawałkach.Ryby jedzą z reki. Po rozmrozeniu i wypłukaniu sporo witamin poszło by w kanał a tak trafiają prosto do ryb. Pozdrawiam.