CO2 pytanie o działanie.

Awatar użytkownika
sarin3

Post autor: sarin3 »

Miałem dawać CO2 tylko podczas dnia, akwarium stoi u mojej dziewczyny nie da rady żeby odkręcać i zakręcać butle o wymaganych godzinach. Teraz jest na 24h ustawione ale to pociąga za sobą częste ładowanie butli a ta jest tylko 1,5kg. Nie wiem jak zmienia ph wody podawanie z przerwami i takie jak teraz czyli całodobowe. Zastanawiam się czy opłaca się kupować test na ph zooleka czy od razu kupić taki test do co2 i ph na raz jbla, już wcześniej na forum ktoś o nim pisał. Do środka leje się wodę 4kh i odczynnik i to zmienia kolor od zółtego do niebieskiego. Dzięki za cynk podjadę sprawdzić ten elektrozawór ale niech się gaz skończy 2 dychy bym wypuścił po próżnicy gdybym spuścił to w atmosferę ;p ;D Heh nie postępuj pod wpływem emocji ;D A tak na serio to gdyby się okazało, że z tych 8ph kranówki zeszło do 7 to zostawiłbym faktycznie na non stop. Kiedyś próbowałem specjalnymi srodkami zbić ph ale bufor ciągle mi nie pozwalał. A co tydzień podmiana 50% wody... Zbankrutować by można.

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Indykator lepszy,widzisz cały czas co się dzieje...co do obniżenia ph to leje kwas na bazie ph minus, a co2 uważam jako dodatek do roślin ,gdyż przeginając z dwutlenkiem można zagazować rybcie
Malawi

Awatar użytkownika
sarin3

No wiem fajny ten indykator ale 86 zł... Obniżanie ph przez CO2 traktowałbym jako bonus niż główny bajer i nie obraziłbym się jakby troszkę poprawił parametry a narazie może wrzucę trochę torfu do zewnętrznego filtra i tak nie jestem zadowolony z tego jak oczyszcza wodę. Trochę ryb pływa a i wloty trzeba gdzieś poukrywać po kątach. Gdzie taki torf możn kupić i jak to wygląda jakaś paczka czy na wagę bo nigdy nie miałem tego w ręku? Np w rybarium by mieli?

discus6

Post autor: discus6 »

sarin3 pisze:No wiem fajny ten indykator ale 86 zł
Można taniej :-) http://www.rybarium.pl/jbl-test-set-co2 ... anent.html
discus6

Awatar użytkownika
sarin3

Miałem na myśli to ;) http://sklep.roslinyakwariowe.pl/indyka ... -6845.html. A ten link co ty wysłałeś to zastanawiam się czy właśnie nie kupić sobie tego i nie darować testów ph od zooleka bo to tez podobno pokazuje ph.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”