Bucephalandra - fanclub/kibuc

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Bucephalandra - fanclub/kibuc

Post autor: Witek Miszczak »

Proponuje w niniejszym temacie skomsowac zainteresowanych uprawa odmian Buce... Proponuje zglaszac swoje zainteresowanie konkretnymi odmianami, chwalic sie juz posiadanymi, proponowac do zamiany lub sprzedazy nadwyzki, a takze dzielic sie spostrzezeniami na temat warunków uprawy, tempa wzrostu, oczywiście najlepiej z fotkami.
Powtórzę info z moje j "produkcji":
Green wave - na dzień dzisiejszy 12 liści, fotkę dodam, jak naprawię sprzęt
Red - 4 liście i rurka.

Przepraszam za jakość pisowni, ale korzystam gościnnie z tablet córki, a nie panuję nad metodami wprowadzania slownikowego.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Witam. Posiadam odmianę Shine Blue z ok. 60 liśćmi. Mam jeden ładny odrost ok 5 liści i zamienię go z chęcią na Kualakuayan 2. Rozważę również inne propozycje. Moje bucephalandry rosną bez CO2 więc powinny się wszędzie zaklimatyzować. Oczywiście nie ma mowy o jakimkolwiek szczepku glona na moich roślinkach za co odpowiedzialne jest stado krewetek :)

Posiadam również:
- Sekadau 1
- Velvet Leaf 2
- Lamandau Purple
- Silky Blue
- Kanowit
- Kedagang
- Copper
- Semadang
- Pearl Grey (widać ją troszke na pierwszej fotce z tyłu po lewej)

Także te gatunki mnie nie interesują.

Fotki (nie jestem za dobrym fotografem, więc jakość słaba). Na pierwszym planie pierwszego zdjęcia są listki, które chcę zamienić.

Obrazek

Obrazek

Może też się trochę napiszę na temat warunków uprawy. Nie stosuję w zasadzie nic poza nawozami AquaArt (wcześniej stosowałem EL). Przyznam, że na AA rosną nieco szybciej. Stosuję Classic + trochę macro red i kalium-potasium(EL). Oświetlenie to ok. 1W/L. Niby nie mam CO2 co jest zalecane przy tych roślinkach, ale rosną bez zarzutów. Zauważyłem, że długo się klimatyzują i podatne są na zielenice, jednak kąpiel w kwasku cytrynowym niszczy zielenice nie szkodząc buckom. Roślinka ta lubi być bardzo mocno doświetlona. Bez CO2 tempo wzrostu waha się w granicach 1 liścia na tydzień z każdego odrostu. Moje bucki trzymam w temperaturze ok 23-24 stopni. Nie wiem co więcej pisać. W razie czego służę radą :)
Ostatnio zmieniony 2013-02-01, 14:34 przez MichałG, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Ja podepnę się pod temat i poproszę Kolegów, jeśli to tylko możliwe, o podanie namiarów na kogoś kto sprzedaje te roślinki :)
z góry dzięki

Pabian

Post autor: Pabian »

rasmik pisze:Ja podepnę się pod temat i poproszę Kolegów, jeśli to tylko możliwe, o podanie namiarów na kogoś kto sprzedaje te roślinki :)
z góry dzięki
Jest tu jeden użytkownik ,który ma spory wybór ,ale nie polecam bo ostatnio jak brałem od niego rośliny , to więcej było glona niż roślin. Popytaj może na "holenderskie"

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Tomasz Wastowski Vasteq - wygooglaj sobie.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Witek Miszczak, czy Ty kupowałeś od Vasteqa? Jeśli tak to czy byłeś zadowolony? opinie o tym kolesiu są dwojakie, a roślinki te do tanich nie należą i szkoda by było naciąć się na jakieś gloniska czy coś w tym rodzaju...

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

wit27

Post autor: wit27 »

Mam kolegę który u niego kupował roślinki okazy bardzo małe , ja też kupiłem Microsorum Cristata a przysłał zwykłego Windelov :!: sprawdziłem w internecie Cristata jest to najmniejsze z tego gatunku a sadzonka ma z10 cm :roll: tak czy owak decyzja zawsze należy do kupującego :-P

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

rasmik pisze:Witek Miszczak, czy Ty kupowałeś od Vasteqa? Jeśli tak to czy byłeś zadowolony? opinie o tym kolesiu są dwojakie, a roślinki te do tanich nie należą i szkoda by było naciąć się na jakieś gloniska czy coś w tym rodzaju...
Tak, kupiłem od niego. Zero glonu, wielkość określiłbym jako małość, wskaźnik cena/ilość minimalny, opakowanie skomplikowane, ale skuteczne mimo listu. Nikt mnie nie zmuszał do zakupu, ale też nikt nie zabronił (żona wyjechała:-)). Ogólnie poza frustracją związaną z abstrakcyjnym kosztem jestem zadowolony. Tak z innej beczki - tempo wzrostu jeden liść na tydzień jest całkiem niezłe - anubias puszczy listka co 6 tygodni i nikt nie narzeka.

A'propos aquasabi - cena spora, ale zioła więcej. Może wspólne zakupy?
Ostatnio zmieniony 2013-02-02, 09:54 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Czytałem opinie na temat tego sklepiku z Niemiec, ponoć opłaca się kupować roślinki na skałkach, duże porcje wychodzą.
Ja z miłą chęcią dołączę się do zamówienia ziela od nich, jak zbierzemy kilku chętnych to może i coś z ceny zejdą a i za przesyłkę mało wyjdzie...
pozdrawiam

Moni898

Post autor: Moni898 »

Hej, oto moja silky blue z kwiatem :) Jakość zdjęcia tragiczna, ale nie mam lepszego aparatu.

Obrazek

Też kupowałam od Vasteqa i powiem, że nie miałam większych problemów z ich adaptacją w akwarium mimo, że nie mam CO2. Jedynie Semadang była kłopotliwa, ale już się przyzwyczaiła do warunków i rośnie. Puszczają pięknie młode sadzoneczki - aż miło popatrzeć.

Jeśli chodzi o Vasteqa - to ja osobiście nie miałam z nim żadnych problemów i szczerze mówiąc troche zdziwiły mnie wasze "zażalenia", ale cóż mogło się i tak zdarzyć. Cena ogólnie z tego co widziałam na początku była dyktowana przez kupujących, bo to były licytacje. A jeśli chodzi o jakość roślinki, to zawsze otrzymywałam to co było przedmiotem aukcji, bądź to na co się z nim osobiście dogadałam - tyle listków ile było ustalone (a czasem nawet więcej) i bez żadnego glona.

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Roślinka śliczna:) i tez dobrze słyszeć, że byłeś zadowolony z kupna od Vasteqa. Szkoda by było wydać sporo kasy i być złym na zakup...

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

rasmik pisze:byłeś zadowolony
byłaś zadowolona

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

przepraszam bardzo :) byłaś :mrgreen:

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Ja kupowałem razem z Monią i zawsze byliśmy zadowoleni z roślinek od Vasteq. Jedyne które się nie przyjęły to dwa gatunki mchów, aczkolwiek przyjechały w dobrym stanie. Za każdym razem kiedy kupowaliśmy od niego roślinki wiedzieliśmy co bierzemy i za jaką cenę. Przyznam, że początkowo płaciło się bardzo dużo za te roślinki, ale jeśli ktoś chce mieć rarytas to zapłacić musi.

Witku zależy co kto uważa za dobre tempo wzrostu. Początkowo, zanim roślinka się zaklimatyzuje to puszcza listka na 2-3 tygodnie. Po przyzwyczajeniu do wody i warunków w akwarium zaczyna rosnąć szybciej. Mam dwie odmiany, które strasznie się ociągają we wzroście. W sumie wydaje mi się, że większej reguły co do hodowli tych roślinek to nie ma. Ważna, żeby miały dużo światła.

Jeszcze tak na koniec przypominam, że mam na wymianę sadzonkę Shine Blue z niebieskimi żyłkami widocznymi na poważszych zdjęciach :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”