Co to za ślimak ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mat114

Co to za ślimak ?

Post autor: mat114 »

Jak w temacie. Ślimak pojawił sie u mnie po wrzuceniu rogatka. zawsze miałem tylko świderki, a ten mi sie podoba i chciałbym wiedzieć jak to coś się zwie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-04-22, 06:50 przez mat114, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

albo rozdętka albo zatoczek. zależy jaką ma skorupkę bo po zdjęciu nie widać ... jak nie chcesz mieć ich więcej to go jak najszybciej wyłów

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Zatoczek - młode mają te charakterystyczne kropki na skorupce. Rozdętka ma bardziej podłużną muszlę. Rzeczywiście, jeśli nie chcesz plagi to lepiej rozgniataj to co widzisz, smakuje rybom i krewetkom.

Awatar użytkownika
mat114

No dobra ale jak jest jeden? To z czym on sie rozmnoży? wiem, ze ślimaki to obojnaki ale występuje u nich zapłodnienie krzyżowe.On coś pożytecznego robi?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Teoretycznie ślimaki pełnią funkcje porządkowe z zbiorniku.
Jedzą resztki pokarmu, obumarłe części roślin, jakieś glony, itp.
Natomiast nie mam pojęcia który ślimak w czym gustuje.
Mam je praktycznie od zawsze i się do nich prawie przyzwyczaiłem, zwłaszcza do świderków :)

Awatar użytkownika
mat114

Świderków to mam peeeełłłłnooo. Mnożą sie jak opętane ale chociaz mam czysty żwirek
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

wiesz ja dla pewności bym go usunął bo jak podrośnie i przypadkiem znajdzie partnera to już plaga gotowa, ja za pożyteczne ślimaki uważam świderki, są i ładne i mało co je widać, zaś tamte się pałętają po całym akwa przy czym pięknem nie grzeszą :)
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 08:06 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Poza tym skoro jest jeden, którego widzisz to na pewno jest jeszcze kilka mniejszych których nie widzisz. Ślimaki generalnie są przydatne, ale ponieważ odżywiają się wszystkim to naprawdę ciężko utrzymać ich populację na niskim poziomie, nawet jak nie przekarmiamy ryb/krewetek. Dlatego ja zawsze miałem te ślimaki bo są pożyteczne - ale co wieczór te widoczne starałem się rozgniatać. Robiłem palcem za bocje/kolcobrzucha - naturalnych wrogów ślimaków. Aha, potem już nie musiałem się męczyć - świetnie ze ślimakami poradziły sobie krewetki macrobrachium.

Awatar użytkownika
mat114

Aha, rozumiem, ale narazie niech łazi bo jakoś go wcięło z widoku a nie chce mi sie grzebać w baniaku. Dzeki za pomoc ;-)

maksior

Post autor: maksior »

Jak chcesz zobaczyć czy masz ich więcej w zbiorniku dodaj sera nitravec do wody zgaś swiatlo , po jakiejś godzinie zapal jak są wylezą paskudy na szybę . Ja tak mialem przez przypadek wpadłem na ten patent.
Arek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”