Piwo dla akwarysty z Pabianic za wprowadzenie do tematu....
Piwo dla akwarysty z Pabianic za wprowadzenie do tematu....
Cześć.
Tak jak już wcześniej pisałem reaktywuje swoje hobby po ponad 10 letniej nieobecności.
Z tego co widzę mam spore zaległości do obecnej techniki oraz przyjętych standartów.
Ponieważ chcę założyć "fajny" zbiornik, prosiłbym doświadczonego akwarystę o kilka rad.
Rad z tematu: Oświetlenie, podłoże do roślin, nowości techniczne, czyli napowietrzanie i ogrzewanie.
Z mojej strony jestem w stanie zaproponować browarka z omówienie pewnych spraw wynikających z mojej nieobecności.
Proszę o odpowiedzi - Knajpa , Bar na ternie Pabianic.
Proszę o odpowiedzi osób naprawdę doświadczonych i obytych z obecnymi trendami.
Propozycje będą weryfikowane. Nie będę odpowiadał na propozycje wysyłane na PW.
Mam nadzieję że każdy z Was zrozumie powód mojego powyższego wpisu. Oczekuje na wiadomości Pozdrawiam Darek
Tak jak już wcześniej pisałem reaktywuje swoje hobby po ponad 10 letniej nieobecności.
Z tego co widzę mam spore zaległości do obecnej techniki oraz przyjętych standartów.
Ponieważ chcę założyć "fajny" zbiornik, prosiłbym doświadczonego akwarystę o kilka rad.
Rad z tematu: Oświetlenie, podłoże do roślin, nowości techniczne, czyli napowietrzanie i ogrzewanie.
Z mojej strony jestem w stanie zaproponować browarka z omówienie pewnych spraw wynikających z mojej nieobecności.
Proszę o odpowiedzi - Knajpa , Bar na ternie Pabianic.
Proszę o odpowiedzi osób naprawdę doświadczonych i obytych z obecnymi trendami.
Propozycje będą weryfikowane. Nie będę odpowiadał na propozycje wysyłane na PW.
Mam nadzieję że każdy z Was zrozumie powód mojego powyższego wpisu. Oczekuje na wiadomości Pozdrawiam Darek
- krzych0062
Tu mogę Ci odpowiedzieć bez wizyty w knajpie, że absolutnie tego się nie stosuje w akwarystyce roślinnej. Już masz jedno piwo zaoszczędzone DarkuIkarum pisze:nowości techniczne, czyli napowietrzanie

Ostatnio zmieniony 2014-04-30, 22:56 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
- martinezsanchez
Chyba że chcesz trzymać krewetki...wtedy może się przydać, ale wtedy grzałka jest zbędna... Kolejne piwko w kieszenikrzych0062 pisze:Tu mogę Ci odpowiedzieć bez wizyty w knajpie, że absolutnie tego się nie stosuje w akwarystyce roślinnej. Już masz jedno piwo zaoszczędzone DarkuIkarum pisze:nowości techniczne, czyli napowietrzanie

Krzysiek ale my nie z pabianic :)))
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
Fajny - który będzie mi się podobał... przede wszystkim mi i przy okazji innym 
Począwszy od oświetlenia- natężenia, przeliczania itp
Z tego co widzę to również podłoża pojawiły się jakieś inne niż dostępne kiedy, więc jakie podorze do czego, jakie można, jakiego nie powinno się itp.
Sprzęt to już zupełnie kosmiczny jest. Widziałem jakieś szklane rurki.
Słuchaj w zasadzie powinienem dowiedzieć się tego co początkujący akwarysta tyle że może chciałbym wiedzieć nieco dokładnie, co z czego wynika i po co.
Jedynie ryby się nie zmieniły - choć pojawiło się w sprzedaży jak widzę kilka nowych gatunków

Obecnie jak czytam i oglądam Wasze zbiorniki - to zdaję sobie sprawę że muszę dowiedzieć się wszystkiego.wikif pisze:a co dokładnie chcesz wiedzieć ?
Począwszy od oświetlenia- natężenia, przeliczania itp
Z tego co widzę to również podłoża pojawiły się jakieś inne niż dostępne kiedy, więc jakie podorze do czego, jakie można, jakiego nie powinno się itp.
Sprzęt to już zupełnie kosmiczny jest. Widziałem jakieś szklane rurki.
Słuchaj w zasadzie powinienem dowiedzieć się tego co początkujący akwarysta tyle że może chciałbym wiedzieć nieco dokładnie, co z czego wynika i po co.
Jedynie ryby się nie zmieniły - choć pojawiło się w sprzedaży jak widzę kilka nowych gatunków
Ostatnio zmieniony 2014-05-01, 13:47 przez Ikarum, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale musisz się określić jakiego typu chcesz zbiornik....roślinniak , BW, Malawi, dyskowce , krewetkarium itp., itd. Każdy bedzie miał inne parametry wody ,oświetlenia , podłoże ....
Jeżeli nie masz doświadczenia , to proponuję zacząć od niewymagających roślin i zwierząt, np mcharium + krewecie RC + stadko rasbory espei. Plusy to stosunkowo mały koszt takiego zbiornika , łatwość utrzymania, a ładnie urządzony naprawdę cieszy oko . Nie potrzeba tu silnego oświetlenia , nawożenie może być symboliczne ,podłoże praktycznie jakie tylko zechcesz. Z czasem, jak zdobędziesz więcej doświadczenia, możesz zmienić na coś innego
Jeżeli nie masz doświadczenia , to proponuję zacząć od niewymagających roślin i zwierząt, np mcharium + krewecie RC + stadko rasbory espei. Plusy to stosunkowo mały koszt takiego zbiornika , łatwość utrzymania, a ładnie urządzony naprawdę cieszy oko . Nie potrzeba tu silnego oświetlenia , nawożenie może być symboliczne ,podłoże praktycznie jakie tylko zechcesz. Z czasem, jak zdobędziesz więcej doświadczenia, możesz zmienić na coś innego
Cały czas się zastanawiam, Myślę że to będzie taki ala misz masz. Prawdopodobnie będę się rozglądał za butlą Co2 bo chciałbym pokusić się na małego henika.Pabian pisze:Ale musisz się określić jakiego typu chcesz zbiornik
Chciałbym dowiedzieć się na jakiej zasadzie przelicza się oświetlenie, czy w ogóle się takiego przeliczenia się dokonuje.
Moc swietlówek w watach dzielisz na ilość litrów wody w akwarium. Czyli jak np masz 112L baniak a w nim standardowe dwie swietlówki po 18W to proste równanie: (2x18W)/112L = 0,32 W/L
Ostatnio zmieniony 2014-05-04, 00:49 przez romek510, łącznie zmieniany 1 raz.