Mam problem. Nowe liście mojego Anubiasa są dziwnie białozielone. Czyżby zbyt mała ilość Fe ?
Reszta roślin rośnie całkiem nieźle. Tylko Duży heniek trochę ma skarłowaciałe stożki ale powoli wychodzi na prostą.
No i fotka.
Alchemik pisze:Hejka
Mam problem. Nowe liście mojego Anubiasa są dziwnie białozielone. Czyżby zbyt mała ilość Fe
Na ten temat można by rozmawiać do rana..w 20-tym zeszycie akwarystycznym są różne zdjęcia brazylijskich podwodnych dżungli, zobacz sobie jak wygląda w naturze np. Myriophyllum aquaticum, jak są rozmieszczone rośliny w naturze?, jaka jest proporcja ryb do ilości roślin i rozlewisk. Akwarium to zaledwie maleńka kropelka czegoś, co jest w naturze,ale nigdy tym nie będzie, może jedynie to naśladować..ale do końca byśmy tego nie chcieli, bo pewne odsłony natury, człowiek chce w akwarium zaaranżować na swój sposób, wedle własnej wizji i poczucia estetyki. Nie po to się dba, przycina rośliny, formuje trawniczki etc., żeby tak do końca dążyć do naturalnego nieładu, efektu legowiska po kajmanach lub przypadkowości rozmieszczenia gatunków roślin. Roślinki w naturze sobie radzą, jak zauważyłeś, ale..akwarystyka, to wytwór człowieka, olbrzymia dziedzina wiedzy, dążenie do takiego prowadzenia flory i fauny, żeby nie tylko sobie radziłyfurious tomash pisze:zamiast szastać nawozami? w naturze też chyba czasem rośliny mają niedobory i jakoś sobie radzą..
Jaka burza?, dyskusjafurious tomash pisze:wiedziałem,że burza idzie...
Przecież nic nie mówię, napisałam tylko co nieco odnośnie stwierdzenia, że rośliny w naturze"jakoś sobie radzą"furious tomash pisze:pragnę tylko zauważyć, że w stwierdzenie "zamiast szastać nawozami" odnosiło się do problemu Alchemika ; inne rośliny raczej mają się dobrze, więc natychmiastowe posiłkowanie się nawozami z powodu kilku młodych liści anubiasa wydało mi się przesadą :)
No i bardzo dobrze, od tego jest forumfurious tomash pisze:wyraziłem tylko swoje skromne zdanie;
Nie ma co robić podziałów, wszyscy jesteśmy akwarystami, każdy preferuje co innego, jeden woli rybki oglądać,a drugi bardziej woli roślinki, a jeszcze inni wolą kamieniefurious tomash pisze:moje baniaczki przy Waszych były/są jak maluch do s klasy; nie miałem nigdy cierpliwości i ręki do roślin, więc preferuje "luźne" zbiorniczki z małowymagającymi roślinami (jestem wielkim fanem niedocenianych czasem anubiasów, bolbitisów i microsoriów); mogą Was razić opinie "roślinnego ignoranta", ale i dla takich jest miejsce gdzieś w kąciku akwarystycznej rodziny :)
pozdrawiam serdecznie