Pytanie odnośnie obsady 240l

ODPOWIEDZ
zuczek222

Pytanie odnośnie obsady 240l

Post autor: zuczek222 »

Witam jestem w trakcie zakładania akwarium LT 240l i padło z mojej strony na taką obsadę co wy na to

-prętnik karłowaty 2+4/5
-kosiarka 6szt.
-razbora klinowa 30 szt.
-krewetki red cherry xxx
-raki z rodziny cambarellus jeszcze nie wiem jakie pewnie orange 2+4
-ślimaki kilka gatunków xxx

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

całkiem w pytke, tylko zrób jakiś element wyznaczający rewiry dla prętników
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Też jestem za taką obsadą ;-)
Gęsta roślinność powinna wystarczyć, żeby nie było walk między samcami prętnika.
Obrazek

zuczek222

Roślin będzie dużo ze względu na typ akwarium,myślę że przy tym litrażu same wyznaczą sobie rewiry i będą się tylko straszyć.

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Z wlasnego doswiadczenia... kosiarki nie sa super kompanami krewetek. Jak wiadomo krewecie sa strasznie plochliwe a kosiarki... bardzo szybkie. Co do rakow... nie wiem jak ma sie ta odmiana ale moj marmurek robil za prawdziwego drwala i wycinal wszelkie mozliwe rosliny. Oddalem po 6msc gdy juz calkiem opadlem z sil do ciaglego dosadzania i wyciagania roslin. Prawdopodobnie rowniez rak moze probowac dobierac sie do slimakow.

Moze tylko histeryzuje ale w wodzie jest ok za to przy dnie... moze byc troche niebezpiecznie.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

zuczek222

Te raki nie niszczą roślin, a krewtki dadzą sobie rade najwyżej sie spłoszą i tyle.

lopuch

Post autor: lopuch »

No co do raków to się zgadza ale u mnie w 375 litrach 2 kosiarki wyjadły całą obsadę krewetek red cherry (było ich tak na oko 200-300 szt miałem je ponad 4 miesiące w zbiorniku i sie tak namnożyły) w ciągu miesiąca od wpuszczenia do akwarium przeżyły to jedynie krewetki amano ale te są sporo większe (fakt że były duże ale twoje też kiedyś urosną do takich rozmiarów) - i są w tym bardzo wprawne ich szybkość w polowaniu bardzo pomaga.

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

Co do rakow... oby nie niszczyly Ci roslin. Z tego co mi wiadomo to sporo zalezy od temperamentu raka :) to zupelnie jak z ludzmi... jeden spokojniejszy drugi wariat.

Kosiarki sam trzymam w zbiorniku razem z cherry i wiem po sobie ze czesto ze stresu potrafia zrzucic jajka. do tego zmuszane sa do czestych "odskokow" ze wzgledu na kosiarkow temperament... Zjadania jednych przez drugich nie zaobserwowalem a set juz dziala od roku. Moze kosy byly niedozywione?? podajesz algi??
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

zuczek222

W takim razie zrezygnuje z kosiarek bardziej zależy mi na krewetkach

smart4u

Post autor: smart4u »

hasky pisze:Co do rakow... oby nie niszczyly Ci roslin. Z tego co mi wiadomo to sporo zalezy od temperamentu raka :) to zupelnie jak z ludzmi... jeden spokojniejszy drugi wariat.
Szczególnie jeśli będzie to rak w gorącej wodzie kąpany:)
Smart4u

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

mogę śmiało powiedzieć, że raki od naszego forumowego kolegi odmiany Puer i Alabama nie niszczą roślin, są ruchliwe i nie takie bojaźliwe, często widać je w baniaku, śmiało mogę polecić
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”