Akwiarium z neonkami ?

ODPOWIEDZ
Suchy

Akwiarium z neonkami ?

Post autor: Suchy »

Witam, wszystkich to mój pierwszy post na tym forum :)

Miałem styczność z akwarystyką ale, byłem jeszcze wtedy dzieciakiem, było to z 15 lat temu, teraz kiedy mam już swoje własne mieszkanie chciałbym bardzo do tematu wrócić jednak bardzo bym Was prosił o parę rad w temacie :)

A więc tak nie, chciał bym jakoś wielkiego kolosa 30L może 45L coś takiego mniej więcej, do środka chcę neonki + ewentualnie coś na dno jakieś krewetki czy iryski do czyszczenia.

Teraz moje pytania:

1) Jakie akwarium wybrać najlepiej?
2) Ile i jakich neonków powinienem kupić i co dodatkowo do tego ?
3) Jaki filtr do tego ?
4) Jaka grzałka będzie najlepsza ?
5) Jaki żwirek będzie odpowiedniejszy?
6) Jaka roślinność i czy fototapeta jakaś potrzebna?
7) Jak się ma sprawa z łódzką woda z kranu? Posiadam w domu filtr odwróconej osmozy czy taka woda się nadaje ?
8) Czy do wody potrzeba jakiś uzdatniaczy ?
9) Możecie polecić w Łodzi jakiś dobry sklep akwarystyczny gdzie w dobrej cenie mógł bym kupić wszystko ?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc w temacie...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Chcesz, w tym litrażu 30-45 litrów neony, darowałbym sobie. Neony to wcale nie taka drobnica jak sie wydaje, pozatym minimum 10sztuk w stadzie co już czyni koniecznosc zakupu baniaka większego aniżeli te 45 litrów. Przemyśl sprawę :-)
Łukasz

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Neonki, są zazwyczaj pierwszym pomysłem, ale nie najlepszym. Neonki to stadne i ruchliwe rybki i czuły by się nie najlepiej. Może na początek gupiki, nie są zbyt wymagające i 45L by starczyło a satysfakcja z odchowanego potomstwa zwiększa zapał do akwarystyki.

1) Jakie akwarium wybrać najlepiej?

Tu jest pełna dowolność ale z doświadczenia wiadomo, że największe jakie można, bo i tak po jakim czasie wyda się za małe :)

2) Ile i jakich neonków powinienem kupić i co dodatkowo do tego ?

Polecam inne rybki, na początek gupiki a potem może nawet microrasbora galaxy

3) Jaki filtr do tego ?

Najfajniejsze do takiego litrażu są niewielkie filtry kaskadowe np HBL 301, są tanie i nie zajmują miejsca w akwa

4) Jaka grzałka będzie najlepsza ?

Najwygodniejsza jest jakaś z termostatem, sama pilnuje temperatury i masz spokój.

5) Jaki żwirek będzie odpowiedniejszy?

To już kwestia gustu, ważne żeby przy małym litrażu był drobny, lepiej to wygląda i nie pomniejsza optycznie baniaka

6) Jaka roślinność i czy fototapeta jakaś potrzebna?

Roślinność jak najbardziej bo to one odpowiadają za jakość wody.

7) Jak się ma sprawa z łódzką woda z kranu? Posiadam w domu filtr odwróconej osmozy czy taka woda się nadaje ?

Łódzka woda jest ok, ale fakt że posiadasz filtr daje Ci większy wybór jeśli chodzi o ryby

8) Czy do wody potrzeba jakiś uzdatniaczy ?

Wystarczy żeby trochę odstałą żeby chlor odparował, niektórzy nawet na to nie czekają i też jest ok.

9) Możecie polecić w Łodzi jakiś dobry sklep akwarystyczny gdzie w dobrej cenie mógł bym kupić wszystko ?

Najlepszym sklepem jest forum :) Zapraszam do działy giełda :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ja jednak na gupiki bym uważał, szybko się rozmnożą i będzie ich za dużo. Do takiego litrażu spokojnie neony simulansy w takiej ilości jak pisałeś się nadadzą. Na pewno mniej będą brudzić niż gupiki.

Suchy

Post autor: Suchy »

Dobra dzięki serdeczne za odpowiedzi, ale widzę że skomplikowałem trochę sprawę określając wielkość baniaka :P

Powiem tak:
Chce neonki i co do tego potrzebuję ? :)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Koledzy już wyżej napisali co i jak. Jakie akwarium ?? , wiesz, fakt simulansy podjejda do 45 litrów ale to będzie niewielka ich ilość. Neon najładniej prezentuje sie moim zdaniem w stadzie powyżej 20 - 25sztuk - akwarium wal największe jakie możesz ;-) ale mysle, że ok 100-120 litrów będzie rozsądne. Najłatwiej kupisz standard 112literków.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”