Witam, wszystkich to mój pierwszy post na tym forum :)
Miałem styczność z akwarystyką ale, byłem jeszcze wtedy dzieciakiem, było to z 15 lat temu, teraz kiedy mam już swoje własne mieszkanie chciałbym bardzo do tematu wrócić jednak bardzo bym Was prosił o parę rad w temacie :)
A więc tak nie, chciał bym jakoś wielkiego kolosa 30L może 45L coś takiego mniej więcej, do środka chcę neonki + ewentualnie coś na dno jakieś krewetki czy iryski do czyszczenia.
Teraz moje pytania:
1) Jakie akwarium wybrać najlepiej?
2) Ile i jakich neonków powinienem kupić i co dodatkowo do tego ?
3) Jaki filtr do tego ?
4) Jaka grzałka będzie najlepsza ?
5) Jaki żwirek będzie odpowiedniejszy?
6) Jaka roślinność i czy fototapeta jakaś potrzebna?
7) Jak się ma sprawa z łódzką woda z kranu? Posiadam w domu filtr odwróconej osmozy czy taka woda się nadaje ?
8) Czy do wody potrzeba jakiś uzdatniaczy ?
9) Możecie polecić w Łodzi jakiś dobry sklep akwarystyczny gdzie w dobrej cenie mógł bym kupić wszystko ?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc w temacie...
Akwiarium z neonkami ?
Neonki, są zazwyczaj pierwszym pomysłem, ale nie najlepszym. Neonki to stadne i ruchliwe rybki i czuły by się nie najlepiej. Może na początek gupiki, nie są zbyt wymagające i 45L by starczyło a satysfakcja z odchowanego potomstwa zwiększa zapał do akwarystyki.
Tu jest pełna dowolność ale z doświadczenia wiadomo, że największe jakie można, bo i tak po jakim czasie wyda się za małe :)
Polecam inne rybki, na początek gupiki a potem może nawet microrasbora galaxy
3) Jaki filtr do tego ?
Najfajniejsze do takiego litrażu są niewielkie filtry kaskadowe np HBL 301, są tanie i nie zajmują miejsca w akwa
Najwygodniejsza jest jakaś z termostatem, sama pilnuje temperatury i masz spokój.
To już kwestia gustu, ważne żeby przy małym litrażu był drobny, lepiej to wygląda i nie pomniejsza optycznie baniaka
Roślinność jak najbardziej bo to one odpowiadają za jakość wody.
7) Jak się ma sprawa z łódzką woda z kranu? Posiadam w domu filtr odwróconej osmozy czy taka woda się nadaje ?
Łódzka woda jest ok, ale fakt że posiadasz filtr daje Ci większy wybór jeśli chodzi o ryby
Wystarczy żeby trochę odstałą żeby chlor odparował, niektórzy nawet na to nie czekają i też jest ok.
9) Możecie polecić w Łodzi jakiś dobry sklep akwarystyczny gdzie w dobrej cenie mógł bym kupić wszystko ?
Najlepszym sklepem jest forum :) Zapraszam do działy giełda :)
Tu jest pełna dowolność ale z doświadczenia wiadomo, że największe jakie można, bo i tak po jakim czasie wyda się za małe :)
Polecam inne rybki, na początek gupiki a potem może nawet microrasbora galaxy
3) Jaki filtr do tego ?
Najfajniejsze do takiego litrażu są niewielkie filtry kaskadowe np HBL 301, są tanie i nie zajmują miejsca w akwa
Najwygodniejsza jest jakaś z termostatem, sama pilnuje temperatury i masz spokój.
To już kwestia gustu, ważne żeby przy małym litrażu był drobny, lepiej to wygląda i nie pomniejsza optycznie baniaka
Roślinność jak najbardziej bo to one odpowiadają za jakość wody.
Łódzka woda jest ok, ale fakt że posiadasz filtr daje Ci większy wybór jeśli chodzi o ryby
Wystarczy żeby trochę odstałą żeby chlor odparował, niektórzy nawet na to nie czekają i też jest ok.
Najlepszym sklepem jest forum :) Zapraszam do działy giełda :)
Koledzy już wyżej napisali co i jak. Jakie akwarium ?? , wiesz, fakt simulansy podjejda do 45 litrów ale to będzie niewielka ich ilość. Neon najładniej prezentuje sie moim zdaniem w stadzie powyżej 20 - 25sztuk - akwarium wal największe jakie możesz
ale mysle, że ok 100-120 litrów będzie rozsądne. Najłatwiej kupisz standard 112literków.
Łukasz