Akwarium po wypławkach

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blue3003

Akwarium po wypławkach

Post autor: blue3003 »

Jakiś czas temu byłem u młodszego kolegi który ma 54l krewetkarium. Zbiornik strasznie zaniedbany, wiele krewetek poznikało. Zauważyłem że ma w nim wypławki. Ale nie tak jak w większości (gdzieś tam pochowane po kątach) tylko strasznie dużo. Z racji że planował restart nie będzie używał preparatu NO-PLANARIA.
Postanowiłem mu troszkę pomóc. Sam nie mam zbyt wiele czasu ale szkoda mi się zrobiło tych kreweci.
Gąbka z filtra i żwir zostanie wyparzona.
Rośliny wszystkie wywalimy (dam mu troszkę moich), szkoda tylko gałęzatki kulistej - chyba że można ją jakoś uratować .
A co zrobić z samym szkłem żeby pozbyć się tego dziadostwa. Czym to zdezynfekować?? Czy samo wymycie nadmanganianem potasu pomoże?? Poradźcie coś ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Re: Akwarium po wypławkach

Post autor: Zafira »

blue3003 pisze:Jakiś czas temu byłem u młodszego kolegi który ma 54l krewetkarium. Zbiornik strasznie zaniedbany, wiele krewetek poznikało. Zauważyłem że ma w nim wypławki. Ale nie tak jak w większości (gdzieś tam pochowane po kątach) tylko strasznie dużo. Z racji że planował restart nie będzie używał preparatu NO-PLANARIA.
Postanowiłem mu troszkę pomóc. Sam nie mam zbyt wiele czasu ale szkoda mi się zrobiło tych kreweci.
Gąbka z filtra i żwir zostanie wyparzona.
Rośliny wszystkie wywalimy (dam mu troszkę moich), szkoda tylko gałęzatki kulistej - chyba że można ją jakoś uratować .
A co zrobić z samym szkłem żeby pozbyć się tego dziadostwa. Czym to zdezynfekować?? Czy samo wymycie nadmanganianem potasu pomoże?? Poradźcie coś ;-)
Ja bym nie robiła restartu. Faktem jest, że wszelkie metody naturalne nie gwarantują pozbycia się wypławków w 100% i są dość mozolne, a skoro kolega tak zaniedbał swoje akwarium, to raczej wątpliwe, by wykazał tyle cierpliwości, żeby takie metody zastosować i być w nich sukcesywnym. Mam na myśli pułapki mięsne, ręczne wybieranie płazińców, zwłaszcza po zgaszeniu światła, ograniczenie karmienia stworzeń akwariowych, zadbanie o czystość w zbiorniku..itd.
Roślinki możecie włożyć do wody gazowanej lub wyjąć je do miski z wodą silnie przesyconą dwutlenkiem węgla. Można też je wymoczyć w kwasku cytrynowym,ale on zabija tylko dorosłe osobniki, nadmanganian potasu też może być lub sól niejodowana, z tym że sól może uszkodzić delikatniejsze roślinki.
Korzenie najlepiej wygotować w wodzie z solą, ale na nich akurat może nie być zbyt dużo wypławków. Najtrudniej jest z podłożem, bo wszelkie środki wypławkobójcze, zabiją też ślimaki. Jeśli jest w podłożu dużo świderków, to zrobi się tam bigos z padłych ślimaków.
Bardzo skuteczne są NO-PLANARIA, ale też zabije ślimaki (krewetki, rybki, rośliny i pożyteczne bakterie przeżyją).
Polecany jest też Flubenol- dostępny u weterynarza, który też zabija ślimaki.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja przy wypławkach wrzuciłem trochę helenek, po jakimś tygodniu nie było śladu wypławków, nie wiem jaki jest stan baniaka, może zapanować nad bałaganem, dodać helenki i cieszyć się nową odsłoną
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

3runer pisze:ja przy wypławkach wrzuciłem trochę helenek, po jakimś tygodniu nie było śladu wypławków, nie wiem jaki jest stan baniaka, może zapanować nad bałaganem, dodać helenki i cieszyć się nową odsłoną
W tym zbiorniku są same helenki i świderki ;-) (krewetki a właściwie ich resztki przeniósł do innego baniaka).

Co do restartu to uważam że jest on wskazany. Moim zdaniem użył za grubego żwirku. Sam widziałem jak małe krewetki nie mogły wydostać się spomiędzy szczelin. Do tego wszystkiego na spodzie jest ziemia, nie za dobrze zabezpieczona przed przemieszaniem się.
Zafira pisze: Roślinki możecie włożyć do wody gazowanej lub wyjąć je do miski z wodą silnie przesyconą dwutlenkiem węgla.
Czy to może być zwykła woda mineralna wysoko gazowana ;-) (nie ma butli) a jeśli tak to na jak długo.
A czy ocet zamiast kwasku się nadaje do wymoczenia roślin?

jabol

Re: Akwarium po wypławkach

Post autor: jabol »

Zafira pisze: Polecany jest też Flubenol- dostępny u weterynarza, który też zabija ślimaki.
i krewetki tez nie przezyja. i jak to po silnym antybiotyku trzeba pamietac ze biologia w filtrze padnie

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

jabol pisze:i krewetki tez nie przezyja.
Wyczytałam gdzieś, że teoretycznie nie powinien zaszkodzić krewetkom, ale sama nie stosowałam i zapewne masz rację ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”