Zbieram materiały
- megalomaniacc
- Moderator
Zbieram materiały
Witam,
zbieram materiały do pisania pracy licencjackiej "Glony w akwarystyce słodkowodnej". Będę wdzięczny za udostępnienie literatury (polskiej/angielskiej) o glonach, zdjęcia glonów etc. Info na pw.
Z góry dzięki
zbieram materiały do pisania pracy licencjackiej "Glony w akwarystyce słodkowodnej". Będę wdzięczny za udostępnienie literatury (polskiej/angielskiej) o glonach, zdjęcia glonów etc. Info na pw.
Z góry dzięki
- megalomaniacc
- Moderator
biologia czy ochrona środowiska?? 
wpadnij na Uniwerek do katedry algologi Panie w tej katedrze są wyjątkowo miłe i maja imponujący zbiór materiałów i wiedzę
Chodziłeś na roku z Dominikiem Kwiatkowskim??
wpadnij na Uniwerek do katedry algologi Panie w tej katedrze są wyjątkowo miłe i maja imponujący zbiór materiałów i wiedzę
Chodziłeś na roku z Dominikiem Kwiatkowskim??
Ostatnio zmieniony 2009-10-04, 19:31 przez king, łącznie zmieniany 3 razy.
- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator
Będę potrzebował poboru próbek wody i zeskrobanych glonów z akwariów biotopowych.
Biotopy i akwaria jakie mnie interesują to:
- Czarne Wody
- Tanganika
- Płytkie rozlewiska Azji
- akwarium holenderskie z nawożeniem CO2.
Osoby, które chciałby by mnie wspomóc proszę o kontakt na pw lub w tym temacie. Interesują mnie zbiorniki gdzie woda ma odczyny z tych botopów.
POzdro
Biotopy i akwaria jakie mnie interesują to:
- Czarne Wody
- Tanganika
- Płytkie rozlewiska Azji
- akwarium holenderskie z nawożeniem CO2.
Osoby, które chciałby by mnie wspomóc proszę o kontakt na pw lub w tym temacie. Interesują mnie zbiorniki gdzie woda ma odczyny z tych botopów.
POzdro
Ostatnio zmieniony 2009-10-17, 06:44 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
az tak to nie wiem czy moja tanganik się nadaje, musiałbyś przyjechać i sobie sprawdzić 
Moja była Tanganika -
witam
moje chyba by sie podciagnelo pod holenderskie z co2
kh-3
gh-5
ph 6.5
glona mysle ze by tez sie znalazlo :)
zapraszam po probke
moje chyba by sie podciagnelo pod holenderskie z co2
kh-3
gh-5
ph 6.5
glona mysle ze by tez sie znalazlo :)
zapraszam po probke
pozdrawiam
Andrzej
moje akwaria:
http://turczynowicz.com/aqua/300/2/resized/day60.jpg
http://turczynowicz.com/aqua/30/0.JPG
http://turczynowicz.com/aqua/20/0.JPG
Andrzej
moje akwaria:
http://turczynowicz.com/aqua/300/2/resized/day60.jpg
http://turczynowicz.com/aqua/30/0.JPG
http://turczynowicz.com/aqua/20/0.JPG
- megalomaniacc
- Moderator
Spoko narazie zbieram informację o dostępności próbek. Mam nadzieje, że jeszcze w tym roku zbiorę pierwsze próby, mam również nadzieje pozyskać konduktometr do zmierzenia przewodności no i muszę sobie zakupić testy. Tak więc będę badał Waszą wodę na obecność żelaza, miedzy, tlenu ditlenku węgla fosforany, azot no i mam nadzieje przewodność, być może coś jeszcze.
Generalnie glonów może nie widać ale mogą być w samej wodzie.
Oddałem próbkę swoich glonów do "analizy" pod mikroskopem. Okazało się, że hoduje bardzo rzadki gatunek zielenic występujący na torfowiskach :D
Za jakiś czas podam podstawowe parametry wody (twardość pH) jaka mnie interesuje w biotopach Tanganiki, Azji i czarnych wód. Będę chciał mieć po 2-3 zbiorniki z każdego rodzaju aby móc jakaś średnią wystosować no i prób mam nadzieje z każdego z nich kilka w różnych odstępach czasu.
Generalnie glonów może nie widać ale mogą być w samej wodzie.
Oddałem próbkę swoich glonów do "analizy" pod mikroskopem. Okazało się, że hoduje bardzo rzadki gatunek zielenic występujący na torfowiskach :D
Za jakiś czas podam podstawowe parametry wody (twardość pH) jaka mnie interesuje w biotopach Tanganiki, Azji i czarnych wód. Będę chciał mieć po 2-3 zbiorniki z każdego rodzaju aby móc jakaś średnią wystosować no i prób mam nadzieje z każdego z nich kilka w różnych odstępach czasu.
Ostatnio zmieniony 2009-10-17, 17:08 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 2 razy.
no ja pH ci nie podam bo nie mam testu, więc jak byś sprawdził to się przynajmniej dowiem jaką mam wodę
po za tym mój zbiornik ma ~6miesięcy więc nie jest to świeży baniak, ale od miesiąca mam grys koralowy w filtrze i nie wiem czy już się baniak z tym grysem ustabilizował
po za tym mój zbiornik ma ~6miesięcy więc nie jest to świeży baniak, ale od miesiąca mam grys koralowy w filtrze i nie wiem czy już się baniak z tym grysem ustabilizował
Moja była Tanganika -
- megalomaniacc
- Moderator
- megalomaniacc
- Moderator
Zatem będę potrzebował do badań baniaków:
- Tanganika/Malawi - mało roślin woda średni do twardej, pH od 7 i wyżej, jeśli cina, nadal jest chętny to jeszcze jeden taki zbiornik
- biotop azjatycki, dużo roślin podłoże najlepiej na ziemi brak CO2 wykrywalne azotyny i fosforany a wspaniale by było jak by było mało tlenu ale to chyba w akwarium mało prawdopodobne. Na razie mam chetnego yorki111 zatem potrzebuje jeszcze jedno podobne.
- typowy akwarium holenderskie, dużo roślin pełne nawożenie parametry nie grają roli. Potrzebuje 2 sztuk.
Będę robił testy na miejscu (testy zooleka) na pH Two Tww, azotany, azotyny, fosforany, amoniak, żelazo, miedz, co2, o2. Dodatkowo będę pobierał próbki wody oraz próbki seskrobanych glonów jeśli takie będą.
Zainteresowanych proszę o PW lub info w tym temacie
- Tanganika/Malawi - mało roślin woda średni do twardej, pH od 7 i wyżej, jeśli cina, nadal jest chętny to jeszcze jeden taki zbiornik
- biotop azjatycki, dużo roślin podłoże najlepiej na ziemi brak CO2 wykrywalne azotyny i fosforany a wspaniale by było jak by było mało tlenu ale to chyba w akwarium mało prawdopodobne. Na razie mam chetnego yorki111 zatem potrzebuje jeszcze jedno podobne.
- typowy akwarium holenderskie, dużo roślin pełne nawożenie parametry nie grają roli. Potrzebuje 2 sztuk.
Będę robił testy na miejscu (testy zooleka) na pH Two Tww, azotany, azotyny, fosforany, amoniak, żelazo, miedz, co2, o2. Dodatkowo będę pobierał próbki wody oraz próbki seskrobanych glonów jeśli takie będą.
Zainteresowanych proszę o PW lub info w tym temacie
nie ma problemu, jak chcesz to zapraszam- Tanganika/Malawi - mało roślin woda średni do twardej, pH od 7 i wyżej, jeśli cina, nadal jest chętny to jeszcze jeden taki zbiornik
Moja była Tanganika -