A ! I jeszcze coś. Czym tego zbuja karmić, prucz pokarmów, które dostają ryby? Przecież samymi glonami on nie żyje. I czy poradzi sobie z tymi glonami na Anubiasach.
Glonojad Syjamski
-
rafal dolak
Glonojad Syjamski
Mam kłopot z glonami na starszych liściach Anubiasów. Postanowiłem kupić 4 glonojady syjamskie, i 4 kosiarki . Zobaczymy co z tego będzie. Co do syjama , to nie wiem czy nie za dużo ? Ale akwarium jest 200l. Mam w nim Skalary , paletki i kilka mniejszych gatunków . Podobno syjam jest niebezpieczny dla ryb o dużej płaszczyżnie ciała, jak np. paletki czy skalary? Co myślicie o tych glonojadach ? Miałem kiedyś zbrojniki , ale nie mam do nich ręki bo co wprowadziłem do akwarium nowe egzemplarze, to po miesiącu dwuch padały. Teraz chcę spróbować ze syjamem.
A ! I jeszcze coś. Czym tego zbuja karmić, prucz pokarmów, które dostają ryby? Przecież samymi glonami on nie żyje. I czy poradzi sobie z tymi glonami na Anubiasach.
Możecie pisać na poczte i GG.
Rafal
-
rafal dolak
Narazie je trzymam . jak będą większe to dwa sprzedam, bo jak inaczej?
Wiem, że nie usuną wszystkiego. Kosiarki też mam. Glonów nie jest dużo. Ale występują na starszych liściach Anubiasów, i to wszystkich Anubiasów
Nie wiem czy to norma czy jakaś anomalia
A co do glonojadów . Zawsze chciałem mieć takich zbóji,w akwarium. mam tylko nadzieję że wezmą się do roboty
Co mogą dostawać dodatkowo do jedzenia, i czy pokarm muszą dostawać w nocy, czy jest to bez różnicy? Bo wiem , że zbrojniki polują w nocy
Kupiłem cztery bo mam pecha do glonojadów zwłaszcza do zbrijnikowatych. Poprostu nie trzymają mi się w akwa
Gdzieś popełniam błąd tylko , że woda i jej parametry są poprawne zwłaszcza, że trzymam paletki! Co jest nie tak
Jednak myślę , że te przeżyją.
Świtnie się czują i widzę, że zaswają po roślinach jak szalone.
Ogólnie nie mam większych problemów z glonami.
Obsada:
1.Anubias nana 2szt
2.Anubias szeroko listny 3szt.
3.Kryptokoryna wysokopienna 4szt
4.Kryptokoryna niskopienna. Ok 15,20 szt- front akwa
5.Trawa Kępki-narożnik akwa.
6.Anubias z podłużnymi liśćmi. Nie pamiętam nazwy:ma falowane ranty liści
Jednak mam wrażenie. że czegoś tu brakuje.
Wiem, że nie usuną wszystkiego. Kosiarki też mam. Glonów nie jest dużo. Ale występują na starszych liściach Anubiasów, i to wszystkich Anubiasów
Co mogą dostawać dodatkowo do jedzenia, i czy pokarm muszą dostawać w nocy, czy jest to bez różnicy? Bo wiem , że zbrojniki polują w nocy
Kupiłem cztery bo mam pecha do glonojadów zwłaszcza do zbrijnikowatych. Poprostu nie trzymają mi się w akwa
Świtnie się czują i widzę, że zaswają po roślinach jak szalone.
Ogólnie nie mam większych problemów z glonami.
Obsada:
1.Anubias nana 2szt
2.Anubias szeroko listny 3szt.
3.Kryptokoryna wysokopienna 4szt
4.Kryptokoryna niskopienna. Ok 15,20 szt- front akwa
5.Trawa Kępki-narożnik akwa.
6.Anubias z podłużnymi liśćmi. Nie pamiętam nazwy:ma falowane ranty liści
Jednak mam wrażenie. że czegoś tu brakuje.
Ostatnio zmieniony 2010-02-03, 14:01 przez rafal dolak, łącznie zmieniany 3 razy.
Rafal
Glonojady syjamskie nie mają nic wspólnego ze zbrojnikami, no oprócz przyssawki. Żadna ryba nie będzie rozwiązaniem na glony, mogą co najwyżej pomóc w wyregulowanym akwarium z delikatnymi, świeżymi glonami, tak jak pisał ali g.
Postaraj się nie robić takich byków ortograficznych
Postaraj się nie robić takich byków ortograficznych
Ostatnio zmieniony 2010-02-03, 14:04 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafal dolak
-
rafal dolak
-
rafal dolak
-
rafal dolak
-
rafal dolak
-
rafal dolak
Obsada ryb:
Skalar 6
Paletki 4
Żałobniczka 4
Kosiarka 4
Glonojad syjamski 4
Mieczyk 4
Gurami niebieski 2
Neon Innessa 2
Brzana Titea 4
Razbora klinowa 4
A co do roślin. To nie mam zdolności manualnych z ich rozsadzaniem,ale chcę niedługo posadzić je kępami.
Wiem, że są porozrzucane trochę i dlatego może to nieciekawie wyglądać
Skalar 6
Paletki 4
Żałobniczka 4
Kosiarka 4
Glonojad syjamski 4
Mieczyk 4
Gurami niebieski 2
Neon Innessa 2
Brzana Titea 4
Razbora klinowa 4
A co do roślin. To nie mam zdolności manualnych z ich rozsadzaniem,ale chcę niedługo posadzić je kępami.
Wiem, że są porozrzucane trochę i dlatego może to nieciekawie wyglądać
Rafal
-
rafal dolak