Płyta MDF 18 mm szafka DIY
Płyta MDF 18 mm szafka DIY
Wiatam i mam pytanie bo wiem że robiliście sami sobie szafki pod zbiorniki
mianowićie tez taka szafkę planuje zrobić i tu powstaje moje pytanie
Gdzie w łodzi najlepiej i co ważne tanio kupic plyte meblową MDF ?? oczywiście żeby była profesjonalnie docięta na wymiar.
Dzieki za odpowiedz Vendredi to mówisz że nie powinienem mieć problemów
a Ty pod swoją tanganike robiłeś samemu szafke?? potrzebny stelaż stalowy czy na samej płycie może być?? Ja planuje szafkę pod akwarium 200x50x50 co daje 500 litrów i myślałem zrobic ja tylko z płyty
będzie miała 6 pionowych płyt, tył również z płyty i na to blat z dwóch płyt czyli 36 mm
zrobie zdjecie mojego szkicu i wrzuce do wglądu 
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
Ja u siebe mam oczywsice stelaż obłożony płytą, osobiście bym nie ryzykował z robieniem szafki z samej płyty, ja za stelarz dałęm 300zł i nie żałuje bo jest świetnie wykonany i pomalowany ( piecowo ). Ostatnio miałem wyciek z filtra i widze że płyta która leży na podłodze uległa namoczeniu i wypaczeniu. Źlę Ci nie życzę ale jak te płyty nośne Ci zamokną to może być krucho.
Mam drugi baniak 500L niezalany i na 200% jak będę go stawiał to dam stelaż bez zastanawiania.
Plusem stelża jest też to, że przestrzeń pod akwa nie jest prawie wcale podzielona i może tam dużo zmieścić.
Mam drugi baniak 500L niezalany i na 200% jak będę go stawiał to dam stelaż bez zastanawiania.
Plusem stelża jest też to, że przestrzeń pod akwa nie jest prawie wcale podzielona i może tam dużo zmieścić.
to dlaczego chyba wszystkie komody sprzedawane w zestawach na allegro są tylko z płyty i nie wygladają aż tak solidnie a jednak przystosowane są pod akwaria??? u mnie jest jeszcze taka kwestia że ma byc to praktyczna komoda żeby zona miała z niej tez pożytek
i chyba jednak będe robił z samej płyty (cięzar napewno wytrzyma)
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
kurde specjalnie 3 razy czytałem żeby właśnie sprawdzic to :P i jedak mi umknęło :)zami84 pisze:zdecyduj sie w koncu ;)Vendredi pisze:stelaż obłożony płytą, osobiście bym nie ryzykował z robieniem szafki z samej płyty, ja za stelarz
Możliwe, że są takie komody, u ludzi od których kupowałem akwa to ta 700 stała na drewnianym slelażu na 6 nogach jedynie, nie stało na płycie tylko na 3 poprzecznych beleczkach każda taka 10/10.
I na takiej samej konstrukcji mieli postawione 2x520 jedno nad drugim. Ogólnie jak to zobaczyłem to mnie to ostro zaskoczyło, tymbardziej że ta 700 jest z 10mm a nie z 12 jak normalnie.
Więc pewnie taki stelaż jak ja mam utrzymałby i dwa razy takie obciążenie ale przynajmniej śpię spokojnie :)
Jak poszukasz na youtube to znajdziesz hodowle paletek z USA na drewnianych regalach. Z tym ze lite drewno to nie MDF.
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=COnEd8mi ... re=related
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=COnEd8mi ... re=related
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 19:22 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
A gdzie chcesz trzymać cały osrzęt itp ja chcesz mieć pod akwa komodę??
Może lepiej kupić jakąś komode i wzmocnić, wtedy napewno bedzie ładniejsza od szafki z mdf.
Może lepiej kupić jakąś komode i wzmocnić, wtedy napewno bedzie ładniejsza od szafki z mdf.
Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 19:25 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
No jak to cały osprzęt w jednej z szafek a kupić to najprostrze ale tez licze pieniądze i myśle że taka komode jestem w stanie zrobić o połowe taniej niż kupna a to co zaoszczędze pójdzie na zbiornik
zaraz wrzuce moje szkice
i jeszcze jedno satysfakcja że jest ona zaprojektowana i wykonana własnoręcznie bezcenne
za wszystko inne zapłacisz kartą mastercard 

Ostatnio zmieniony 2010-04-28, 19:39 przez Bolek1984, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja wiem dlatego tez sam robiłem szafki ale jakbym miał w domu stawiać taki litraż i nie stawaić na stelażu to pewnie trafiłby na jakas ładniejszą komodę.Bolek1984 pisze:a kupić to najprostrze ale tez licze pieniądze
Nie wydaje Ci się że dziwnie bedą wyglądały dzwiczki 20x50, ja bym na mniej czesci to podzielił.