Dezynfekcja roślin nadmanganianem potasu.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Dezynfekcja roślin nadmanganianem potasu.

Post autor: megalomaniacc »

Witam, proszę i informację w jakim stężeniu stosować nadmanganian potasu na rośliny w celu pozbycia się ślimaków. Jaki powinien być czas kąpieli?

Pozdro
Obrazek

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Lepszy jest kwasek cytrynowy. Ja używam w stężeniu ok 100 ml na 200-250 ml wody. W zależności od delikatności roślin trzymać od 10 min do godziny.

Taki sposób wybija ślimaki pijawki i inne cholery.
Pozdrawiam
Piotr

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Ja też dezynfekowałem kwaskiem chcąc się pozbyć wypławków dawkę dawałem na oko ale nie żałowałem. Kąpiele były krótkie i dokładnie płukałem potem roślinki w czystej wodzie.

king
Kontakt:

Post autor: king »

ja dezynfekuję chloraminą 10 min i po żyjątkach, nadmanganianu potasu dawałem 3 tabletki na 5l. Niestety to nie zabija ślimaków :-/
Dobry jest podobno azotan amonu ale ja go używałem tylko na zatoczki :-P

Awatar użytkownika
paluszekrybny

Post autor: paluszekrybny »

Ja stosowałem nadmanganian do zwykłej dezynfekcji; sypię nadmanganianu troszeczkę, żeby była raczej różowa woda niż fioletowa(żeby nie "spalić" tych roślinek tym), ale nie wiem czy to działa na ślimaki.

Kwasku dawałem łyżkę płaską do herbaty na litr wody, kapiel krótka - 3 minuty, płukanie, ale po paru dniach ją powtarzałem, łącznie 3 razy robiłem. Wypławek który się zgłosił na ochotnika po wrzuceniu do tego roztworu padł po kilku sekundach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”