woda z kożuchem
woda z kożuchem
skończyło się obserwowanie forum, trezba zacząć pytac mądrzejszych...
na wodzie robi mi się kożuch, podmieniam często wodę i nic... pomóżcie...
Ostatnio zmieniony 2010-12-27, 09:10 przez jacek7110, łącznie zmieniany 2 razy.
masz przykryte akwarium??
najlepiej jak bys zrobil foto tego korzucha
najlepiej jak bys zrobil foto tego korzucha
Ostatnio zmieniony 2010-12-16, 07:57 przez jarokol, łącznie zmieniany 1 raz.
100L endlerki + Thorichthys meeki
80L 1+3 Pseudocrenilabrus multicolor victoriae
100L Cryptoheros cutteri
100L Cryptoheros cutteri
ciezko okreslic. ale moze byc to osadzajacy sie kurz albo jakies substancje wydostajac e zs z wody. ja tez cos takiego mialem. zginelo gdy zainstalowalem napowietrzcz i woda na tafli byla w ciaglym obiegu.
100L endlerki + Thorichthys meeki
100L Cryptoheros cutteri
100L Cryptoheros cutteri
Re: woda z kożuchem
taka blona ? jkby od benzyny?jacek7110 pisze:skończyło się obserwowanie forum, trezba zacząć pytac mądrzejszych...
od jakiej benzynyjabol pisze:taka blona ? jkby od benzyny?jacek7110 pisze:skończyło się obserwowanie forum, trezba zacząć pytac mądrzejszych...
- megalomaniacc
- Moderator
Chodzi o wygląd błony tzn, czy mieni się kolorami.
Jak często i czym karmisz ryby,
czy ruch wody powoduje deszczownia, która jest umieszczona nad powiechrznią wody czy pod, jeśli pod to czy wylot wody jest równoległy z taflą wody czy skierowany pod kątem ku powierzchni tak, że tworzy się "fala"?
Jaki masz litraż, jakie i ile ryb tam trzymasz?
czy ruch wody powoduje deszczownia, która jest umieszczona nad powiechrznią wody czy pod, jeśli pod to czy wylot wody jest równoległy z taflą wody czy skierowany pod kątem ku powierzchni tak, że tworzy się "fala"?
przeca napisalem: JAKBY.jacek7110 pisze:
od jakiej benzyny
WYGLADA to jak smar, lub benzyna w kaluzy
To co niżej, sprawdza się w 90% podobnych przypadków, a przy takim prawdopodobieństwie trafienia warto spróbować.jacek7110 pisze:na wodzie robi mi się kożuch, podmieniam często wodę i nic...
Przyczyną mogą być bakterie zawarte w powietrzu, m.in. w kurzu, nie sam kurz. Podmienianie wody nic nie daje, czas pracy tych małych złośliwców od dostania się na powierzchnię wody do wytworzenia kożucha - raczej cienkiej błonki, lekkie zburzenie wody pod nią powoduje powstawanie powierzchniowych bąbli - wynosi około 20 minut. Należy odizolować powierzchnię wody od bezpośredniego kontaktu z otaczającym powietrzem. Mówiąc krótko, przykryć zbiornik, cienką szybą lub arkuszem pleksi.
Dla przyspieszenie procesu, tuż przed przykryciem połóż na powierzchnię wody arkusz papierowego ręcznika, z tych dostępnych w sklepach gospodarczych. Połóż delikatnie i równie delikatnie zbierz, wraz z dużą częścią denerwującego Cię filmu. Powtórz tyle razy, by pokryć stopniowo całą powierzchnię zbiornika, po czym załóż przygotowane przykrycie. Kożuch nie powinien się odnawiać, po dwóch dniach znikną resztki poprzedniego.
- paluszekrybny
- nie błona nie mieni się koloramimegalomaniacc pisze:Chodzi o wygląd błony tzn, czy mieni się kolorami.
- karmię raz dziennie (mrozonki i suchy)
- ruch wody powoduje wylot z rurki filtra pod lustrem wody pod lekkim kątem do góry
- 200l, 3 młode skośnopręgie, 1+1 pielęgniczka Kakadu, 2+2 ramirezy, para mieczyków zielonych, 3 Neosnki Innesa (chwilowo), 3 Neonki czarne, samiec Molinezji, chwilowo Sumik lub Kiryśnik (jak kto woli), kirysek,
zaczeło pomagać...nemrod pisze:To co niżej, sprawdza się w 90% podobnych przypadków, a przy takim prawdopodobieństwie trafienia warto spróbować.jacek7110 pisze:na wodzie robi mi się kożuch, podmieniam często wodę i nic...
Przyczyną mogą być bakterie zawarte w powietrzu, m.in. w kurzu, nie sam kurz. Podmienianie wody nic nie daje, czas pracy tych małych złośliwców od dostania się na powierzchnię wody do wytworzenia kożucha - raczej cienkiej błonki, lekkie zburzenie wody pod nią powoduje powstawanie powierzchniowych bąbli - wynosi około 20 minut. Należy odizolować powierzchnię wody od bezpośredniego kontaktu z otaczającym powietrzem. Mówiąc krótko, przykryć zbiornik, cienką szybą lub arkuszem pleksi.
Dla przyspieszenie procesu, tuż przed przykryciem połóż na powierzchnię wody arkusz papierowego ręcznika, z tych dostępnych w sklepach gospodarczych. Połóż delikatnie i równie delikatnie zbierz, wraz z dużą częścią denerwującego Cię filmu. Powtórz tyle razy, by pokryć stopniowo całą powierzchnię zbiornika, po czym załóż przygotowane przykrycie. Kożuch nie powinien się odnawiać, po dwóch dniach znikną resztki poprzedniego.
mam obudowę na akwarium ale ostatnio częściej było otwarte, teraz zamknołem i założyłem an wylocie wody z filtra koncówkę do napowietrzania...
nie jest już zadawalająco ale już lepiej...