Narybek pielęgnicy dwuplamistej

Awatar użytkownika
hasky

Narybek pielęgnicy dwuplamistej

Post autor: hasky »

Jak w temacie. Nie wyrobiłem się i nie zdążyłem przenieść samicy & samca przed złożeniem ikry. Teraz pływa mi statko około 30 malutkich pielęgniczek. Jeśli zostaną w głównym na pewno większość z nich padnie łupem innych malawich.

Jakieś pomysły jak przenieść rodzinkę ?? myślałem o odgrodzeniu akwa siatką ale nie wiem czy ma to sens. Póki co samiec & samica zaciekle bronią młodych ale kto wie jak długo to potrwa.
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Zostaw jak bedą bronić to nauczą się na przyszłość jak bronić młodych no i bedziesz mógł zaobserwować ciekawe zachowania rybek.

Awatar użytkownika
hasky

Zrobiłem to inaczej. Przykro mi się robiło jak brzany i inne pielęgnice bezlitośnie wcinały maleństwa pomimo usilnych starań rodziców. Odgrodziłem więc część (mniej niż połówkę) akwarium siatką ogrodową, niestety oczka za duże i istniała możliwość że małe przepłyną na "ciemną stronę mocy" dlatego u podstawy użyłem laminatu którego używa się do laminowania kartek A4. Do połówki akwa póki co jest a małe trzymają się raczej przy dnie. Mam nadzieję że zanim zaczną podpływać wyżej podrosną na tyle że nie będą w stanie przepływać przez oczka siatki ogrodowej.

Odizolowane są oczywiście z rodzicami i tutaj pojawia się pytanko.... Kiedy najlepiej odłowić rodziców??

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

co Ty masz za obsade w tym baniaku?? malawi brzany pielęgnice dwuplame coś jeszcze ??

Awatar użytkownika
hasky

pielęgnice są dziełem przypadku tak jak i brzanka i kilka innych rybek.

Ogólnie:
- 2 pyszczaki (muszą być jakieś hybrydy bo za chiny nie moge obczaić co to.
- 3 pielęgnice pawiookie w tym jedna parka
- 4 skalary średniej wielkości
- dwa gurami mozaikowe
- brzanka sumatrzańska
- 3 zbrojniki syjamskie

baniak to standardowe 160 litrów.

Właśnie jestem w trakcie wydawania 2 pyszczaków i jednego samca pawiooka. Z brzanką nie wiem co robić bo na ogłoszeniu ogólnym pewnie i tak nikt nie będzie chciał nawet za darmo. Docelowo chce zostawić tylko parę pielęgnic i pozostać przy skalarach ew wymienić gurami na pielęgnice skośnopręgie.

Link na wydanie pyszczaków może ktoś będzie w stanie określić rasę srebrnych???
kliknij tu
Ostatnio zmieniony 2010-12-30, 17:39 przez hasky, łącznie zmieniany 3 razy.

carl

Post autor: carl »

Docelowo radzilbym ci zostawic maksymalnie 2 pary pielegnic,bo skalary nie beda mialy życia w tym akwarium przez te pielegnice.

Awatar użytkownika
hasky

Właśnie też tak myślałem... pomijając fakt że to zupełnie inny biotop skalary przeciez dużo mniejsze (bo młode) od pyszczaków i pięlęgnic. Myślałem że będzie ciężko a tu tym czasem trafiłem na jakieś spokojne osobniki. Ani brzanki, która jest sporo mniejsza, ani skalarów, ani gurami nie tykają.

Trafi się rzecz jasna że przegonią, bo w końcu to ryby terytorialne, ale bardzo żadko dostrzec można jakiś mały kawałek odgryzionej płetwy.

Decyzja i tak zapadła ale nie dlatego że wojują w akwarium.
Pyszczaki dość mocno kopią przez co nie mogę porządnie obsadzić zbiornika roślinami. Do tego zostają mi same twarde bo miękkie są ich przysmakiem.

Docelowo zostanie tylko jedna parka która już ma młode. Reszta out przez samo to że zbiornik w tej chwili jest nieco przerybiony.
Ostatnio zmieniony 2010-12-30, 17:41 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Ja mam do Ciebie pytanie, czy Ty coś czytałeś o pawiookich?? do jakich rozmiarów dorastają?
Obrazek

Awatar użytkownika
hasky

10 do 12 cm :) jeśli mówimy o tych samych. Angielska nazwa to jewel cichlid. Częściej jednak nazywana dwuplamą lub coś w tym stylu. Jeśli chcesz zobaczyć dokładniejsze zdjęcia są w linku powyżej.

A już na pewno jeśli było by coś nie tak nie tarły by się jak szalone.

A co do czytania... wierz mi lub nie ale poświęcam na akwarystyke sporą część mojego życia, pomimo tego ze niedawno zacząłem.
Ostatnio zmieniony 2010-12-31, 15:06 przez hasky, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

To w takim razie powinieneś wiedzieć, że trzymanie tak dużych pielęgnic w 160 nie jest dobrym rozwiązaniem, nie mówiąc o tym, że trzymasz je z innymi rybami, a tym bardziej pielęgnicami. Jeśli robisz tak jak piszesz:
hasky pisze: wierz mi lub nie ale poświęcam na akwarystyke sporą część mojego życia, pomimo tego ze niedawno zacząłem.
to jedynie świadczy o tym, ze jeszcze bardzo dużo wiedzy Ci brakuje.

To, ze ryby się wytarły nie znaczy, że są trzymane w warunkach dla nich odpowiednich o czym była mowa na tym forum wiele razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

jewel cichlid to czerwieniak dwuplamy 8-)

Awatar użytkownika
hasky

Starasz mi się zasugerować że dwie pielęgnice jedna 10 cm a druga 8 w 160 litrowym baniaku to dla nich męka??

coś mnie się nie wydaje.... może od razu kupię i zainstaluje dla nich 1000 litrów tylko dla tego że tak napisałeś.

Dla pewności:

zdjęcie:

Obrazek

Pielęgnice te dorastają 10 - 15 cm w niewoli więc o czym Ty do mnie mówisz??

Poczytaj ze zrozumieniem zanim kogoś oplujesz. Może i nie mam super doświadczenia. Je nabiera się latami czyż nie??
Ostatnio zmieniony 2010-12-31, 17:48 przez hasky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jak już napisałem, to jest Hemichromis bimaculatus.Hardkor, który cały czas się mnoży. Podczas tarła jest agresywny ;]. Lipną masz obsade. zrób coś z nią.

edit
Pomyłka - Masz chyba H. lifalili
Ostatnio zmieniony 2010-12-31, 18:06 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
hasky

Wiszą ogłoszenia już. Docelowo zostawiam parkę "mnożników" i pewnie skalary zostaną. Do tego dwa zbrojniki.

Obsady nie projektowałem. Przyszła do mnie razem z akwariami. Miałem wybór trzymać pielęgnice w 60 litrach z welonami albo 160 ze skalarami. Wybór chyba naturalny :)
Póki co staram się pooddawać część ryb. Niestety w okresie poświątecznym cięzkie to trochę.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

hasky
pawiookie są wielkości uaru, koło 30cm
jakie 10 do 12 ?

ps. welony w 60l?
bla bla bla...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”