Obsada 112l - razbory, otosy i ???

king
Kontakt:

Post autor: king »

mam ostrogony i wielkopłetwy czarne oraz super redy. Pierwsze z ryby są od ręki co do pozostałych trzeba dzień wcześniej lub dwa powiedzieć mam je u taty... Co do wielkopłetwów można je trzymać na pary lub w większych grupach wtedy agresja się rozładowuje i się nie biją w grupie np 3 samce 5samic nic, a nic się nie biją. Te moje czarne są jeszcze tak spokojne i ciapowate że jak trzymałem je ze skrzeczykami to 8szt mi skrzeczyki zabiły... a to ryba o 1/3 mniejsza....
Ostatnio zmieniony 2011-01-07, 10:23 przez king, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Wszelkie labiryntowce będą wcinać krewety, one lubią takie małe żyjątka... Do 112 l to na pewno poszedłbym w kierunku czegoś mniejszego, za to w większej ilości. Prętniki są super, np trójbarwny lub pręgowany (ten jest ciut większy).
king pisze:CO DO WIELKOPŁETWÓW MOŻNA JE TRZYMAĆ NA PARY LUB W WIĘKSZYCH GRUPACH
King nie krzycz, nie chce mi się ciągle Ciebie poprawiać! Na prawdę nie musisz wyszczególniać fragmentów swych wypowiedzi. I tak zainteresowane osoby przeczytają całość.
Ostatnio zmieniony 2011-01-07, 10:24 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

king
Kontakt:

Post autor: king »

Sorki... co do ryb to ostrogony dajia nie jedzą krewetek :-P mają mikro pyszczki. Ja je karmię cyklopem i wylęgniętą artemia

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Kubiszon pisze:Wszelkie labiryntowce będą wcinać krewety, one lubią takie małe żyjątka... Do 112 l to na pewno poszedłbym w kierunku czegoś mniejszego, za to w większej ilości. Prętniki są super, np trójbarwny lub pręgowany (ten jest ciut większy).
A o jaką dokładnie "większą ilość" chodzi? Bo jak mam trzymać tylko mały haremik małych prętniczków to mnie to nie urządza. Wolałabym wtedy trzymać harem kakadu. W jakiej ilości w haremie byłyby te prętniki?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

IMO 112l na 2 samce za mało. Można dać więcej samic ale po co?

Awatar użytkownika
mandy29

No właśnie nie chcę mieć za bardzo kłótni w akwarium. No dobra to strzelam teraz w ciemno: może barwniaki czerwonobrzuche?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Prętniki myślę, że możesz spokojnie dać 2 razy po parze, zobaczysz jak się będą zachowywać i ew pomyśli się dalej.

Awatar użytkownika
mandy29

A nie w haremach je trzymamy? Jeśli już tak jak mówisz, to można mieszać prętniki morelowe z karłowatymi czy lepiej jednego rodzaju?

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Odnośnie haremów to nie jest to takie wiadome. Z jednej strony jak się da harem to rozkłada się agresja samca podczas tarła. Z drugiej jednak strony to nigdy nie zauważyłem, żeby samiec tarł się w jednym czasie na zmianę z dwoma samicami. (Mimo tego, że często obydwie samice były bardzo grube od ikry)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Prętniki trzymamy parami. Myślę, że 2 różne pary nie zaszkodzą a mogą być efektowniejsze. Kwestia gustu;)
Ostatnio zmieniony 2011-01-12, 15:03 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mandy29

Kubiszon pisze:Prętniki trzymamy parami. Myślę, że 2 różne pary nie zaszkodzą a mogą być efektowniejsze. Kwestia gustu;)
A czy się one nie krzyżują? Pan prętnik morelowy nie będzie latał za panią karłowatą lub odwrotnie? I jeszcze jedno czy trzeba kupić więcej żeby dobrały się w pary czy od razu można kupić parkę i będą się miały ku sobie?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Nie słyszałem o krzyżowaniu, ale poszukałbym czegoś rzadszego od karłowatych czy morelowych. Raczej pary się dobiorą bez problemu.

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Tylko pytanie, czy to prawdziwy prętnik morelowy Colisa Sota, czy pomarańczowa odmiana prętnika karłowatego, sprzedawana pod tą nazwą.

Pzd
P.

Awatar użytkownika
mandy29

Czyli raczej nie ryzykować mieszania ich? No nie wiem jeszcze co to będzie. A czy może mi ktoś polecić jakiś sklep w Piotrkowie, gdzie dostanę prętniki lub pielęgniczki kakadu?

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

mandy29 pisze:Czyli raczej nie ryzykować mieszania ich?
Ale w jakim znaczeniu? Że za dużo samców jednego gatunku i się pozabijają? Nie wiem.
Że się zmieszają (jeśli to odmiany karłowatego)? A dlaczego nie? To ten sam gatunek, tylko inne odmiany barwne- sztucznie wyhodowane. Przynajmniej masz pewność, że rodzice nie są spokrewnieni i potomstwo będzie silne. Tą odmianę (morelową) również wyhodowano przez mieszanie i selekcje.
Że potomstwo jako nierasowe będzie trudne do spieniężenia? Drobny i wrażliwy narybek prętników to nie gupiki ani pielęgnice. Ich odchowanie (zwłaszcza odkarmienie) wymaga trochę zachodu i IMHO jest kolejnym krokiem/stopniem w akwarystyce.
Pzd
P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”