Jakie oświetlenie do 300l?
Jakie oświetlenie do 300l?
Witam,
Stawiam niebawem baniaczek 120x50x50 i nie mogę się zdecydować na oświetlenie.
U mnie niestety odpada akwa otwarte bo po 1 dzieciaki będą mi tam wrzucały samochodziki i inne zabaweczki (już ja ich znam :) ) a po 2 akwa będzie stało zaraz za kanapą i ponad oparciem jej i na pewno te jarzeniówy raziłyby po oczach. Pozostaje mi pokrywa aluminiowa, zastanawiam się nad zoolihgt, albo firmy diverse, na Równej kosztuje 620zł do świetlówek 2x39W... oczywiście jest to nic. Mam pytanie... czy zakupić te z zoolihgt i wtedy dać 4x54W czy kupić w diverse i byłoby 2x39W i 2x54W. Co poradzicie?
Chciałabym akwa roślinne z trawniczkiem z glossi po raz pierwszy założyć.
Stawiam niebawem baniaczek 120x50x50 i nie mogę się zdecydować na oświetlenie.
U mnie niestety odpada akwa otwarte bo po 1 dzieciaki będą mi tam wrzucały samochodziki i inne zabaweczki (już ja ich znam :) ) a po 2 akwa będzie stało zaraz za kanapą i ponad oparciem jej i na pewno te jarzeniówy raziłyby po oczach. Pozostaje mi pokrywa aluminiowa, zastanawiam się nad zoolihgt, albo firmy diverse, na Równej kosztuje 620zł do świetlówek 2x39W... oczywiście jest to nic. Mam pytanie... czy zakupić te z zoolihgt i wtedy dać 4x54W czy kupić w diverse i byłoby 2x39W i 2x54W. Co poradzicie?
Chciałabym akwa roślinne z trawniczkiem z glossi po raz pierwszy założyć.
Dzięki Zafira, bardzo mi się podoba twój baniaczek.
A nie pamiętasz ile cię to wszystko kosztowało jeśli mogę zapytać? Szukam oczywiście najtańszej wersji. A gdzie na Równej zamawiałaś tę pokrywę? Kolor masz czarny? Mnie nie pasuje, chciałabym satynę a najlepiej orzech, diverse takie robi właśnie, dziś będę dzwonić i pytać czy by mi nie zrobili belki w pokrywie na 54W, zobaczymy...
Uważasz że lepiej 4x54W czy wystarczy 2x54W i 2x39W?
Przeglądałam już wiele baniaków na forach i u niektórych trawniki rosną super przy 0,6W/l
A nie pamiętasz ile cię to wszystko kosztowało jeśli mogę zapytać? Szukam oczywiście najtańszej wersji. A gdzie na Równej zamawiałaś tę pokrywę? Kolor masz czarny? Mnie nie pasuje, chciałabym satynę a najlepiej orzech, diverse takie robi właśnie, dziś będę dzwonić i pytać czy by mi nie zrobili belki w pokrywie na 54W, zobaczymy...
Przeglądałam już wiele baniaków na forach i u niektórych trawniki rosną super przy 0,6W/l
Dziękuję DomiDzięki Zafira, bardzo mi się podoba twój baniaczek.
Poszukałam fakturki z zakupu mojego akwarium i pokrywa, którą mam kosztowała dokładnie 1081 zł-zestaw podstawowy, standard. W skład tego zestawu wchodzi:
Multilux II 120x50, zestaw klap 120x50 IV,High-Lite Belka Oświetleniowa 120 cm 2X54W 1 szt., High light Day 54W 1 szt.
Do tego zestawu dokupiłam dodatkową belkę oświetleniową i do niej dwie świetlówki.
Świetlówki Juwela i tak z czasem zmieniłam na inne,ale z pokrywy jestem bardzo zadowolona.Polecił mi ją Krzysiek-krzych0062, który też ma taką pokrywę.
A co do ilości watów, to uważam,że zarówno jedno rozwiązanie będzie dobre, jak i drugie, które wymieniłaś. Zależy co chcesz osiągnąć w tym baniaczku.Ja bym jednak postawiła na 4x54W,zawsze można odjąć jedną świetlówkę, także masz większe pole manewru.Na 216W wszystko mi rośnie, trawniki też, także ja bym się skłaniała do tego rozwiązania.
Ja swoją pokrywę zamawiałam przez internet, na stronie Juwela,a odbierałam na Równej.Ja zamawiałam czarną,ale są też inne kolory, tylko sprawdź na ich stronie czy w tym wymiarze będę takie kolory, jak Ty chcesz
Ostatnio zmieniony 2011-01-28, 15:16 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- krzych0062
Dominique pisze:Uważasz że lepiej 4x54W czy wystarczy 2x54W i 2x39W?
Dokładnie...lepiej więcej niźli mniej, choć jest to uzależnione od flory, którą będziesz chciała mieć w swym akwa. Zawsze można włączyć tylko jedną belkę i to jest lepsze, niźli późniejsze narzekanie na braki w oświetleniuZafira pisze:Ja bym jednak postawiła na 4x54W,
Sorry...ale coś mylisz, bo nie ma takiej świetlówki tej firmy. Co najwyżej jest to produkt Philips-a "Aquarelle"Bolek1984 pisze:Witam jak mam u siebie w 300 L oświetlenie 3 x 54W <Sylvania Aquarel 10000K
Zafira pisze:Polecił mi ją Krzysiek-krzych0062, który też ma taką pokrywę.
Cieszę się Zafira, że jesteś z niej zadowolona i przyczyniłem się do tegoZafira pisze:z pokrywy jestem bardzo zadowolona
Dzięki Zafira za poświęcenie że aż f-ry poszukałaś
Pewnie kupowałaś kilka lat temu... podejrzewam że cena już jest wyższa, zobaczymy co mi odpiszą bo wysłałam im maila z zapytaniem. W diverse wiem że mi zrobią na 54W, na 2 to koszt 700zł a na 4 1000zł bez świetlówek. A zdecydowałam się na 4x54W, ale pewnie sama dołożę sobie 2, wyjdzie taniej trochę.
Mam już kupiony Fluval 305, ale wstawię chyba też jakiś wew. jaki polecacie na te 300l?
Pewnie kupowałaś kilka lat temu... podejrzewam że cena już jest wyższa, zobaczymy co mi odpiszą bo wysłałam im maila z zapytaniem. W diverse wiem że mi zrobią na 54W, na 2 to koszt 700zł a na 4 1000zł bez świetlówek. A zdecydowałam się na 4x54W, ale pewnie sama dołożę sobie 2, wyjdzie taniej trochę.
Mam już kupiony Fluval 305, ale wstawię chyba też jakiś wew. jaki polecacie na te 300l?
1000zł + świetlówki = nie logicznie duża inwestycja w oświetlenie,gdy można zakupić lampę 4x54W wraz ze świetlówkami za 500zł.
Fakt,jest,to wtedy zbiornik otwarty,ale zawsze można zakryć odsłoniętą przednią cześć zbiornika i maluchy nic nie wrzucą,a rachunek jest prosty,bo zostaje na pewno 700zł,na dalsze inwestycje akwarystyczne.
Fakt,jest,to wtedy zbiornik otwarty,ale zawsze można zakryć odsłoniętą przednią cześć zbiornika i maluchy nic nie wrzucą,a rachunek jest prosty,bo zostaje na pewno 700zł,na dalsze inwestycje akwarystyczne.
Też się kiedyś ''bawiłem'' w dodatkowy wewnętrzny i powiem Ci,że po prostu szkoda tylko miejsca w zbiorniku.Mam już kupiony Fluval 305, ale wstawię chyba też jakiś wew. jaki polecacie na te 300l?
Ostatnio zmieniony 2011-01-30, 13:58 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.