Projekt 160l - BW

Awatar użytkownika
mandy29

Projekt 160l - BW

Post autor: mandy29 »

No więc postanowione, niedługo zagości u mnie nowy baniaczek. Tym razem będzie to na życzenie męża BW. Myślę, że całość ruszy w wakacje.

1. Szkło - 160l (80x40x50) - jest.

2. Pokrywa - drewniana z jednym starym modułem na T8 18W
Plan:
a) jedna świetlówka 18 W - czy wystarczy??? Z roślin tylko pistia.
b) wywalić świetlówkę i dać kilka pasków LED/trzy żarówki LED

3. Filtracja - jaki filterek?
Plan:
a) HW-302 ze 112l, ale jaki wtedy dać do 112l?
b) coś innego niedrogiego - jaki polecicie?

4. Grzałka 150W Sera - jest.

6. Podłoże
a) piach z lasu (niestety bardzo drobny, można się zajechać przy płukaniu)
b) jasny żwirek - ile tego trzeba?

7. Korzenie - będą. Wzorem yorkiego zajęłam się pieńkiem olchowym zalegającym na podwórku, już moczy się w rzece, jeszcze pewnie naznoszę różnego drewna do domu :mrgreen:

8. Tło - czarny brystol lub czarne styropianowe.

9. Lignity - zastanawiam się czy zastosować (wybrane z węglą brunatnego opałowego)

10. Parametry - nie zamierzam kupować filtra RO ani wody destylowanej więc będzie to pseudo BW. Parametry kranówki GH=10 KH=20 w tym miesiącu kupię test na pH i zobaczymy co dalej.

9. Obsada. Na pewno parka skalarów, neony i kiryski.

Będę wdzięczna za każdą opinię i pomoc ;)

Awatar użytkownika
Martyszja

Post autor: Martyszja »

o, bede obserwowac temat bo zapowiada sie ciekawie :)
nie wiem, czy pistia Ci wyzyje pod pokrywa. na ogol wilgotne powietrze powoduje jej gnicie.
Podobne jest limnobium. ma mniej efektowne korzenie, ale pod pokrywa nic sie z nim nie dzieje.

co do zwirku: wylicz sobie ile objetosciowo potrzebujesz tego zwiru :)

3promile

Post autor: 3promile »

GH=10 KH=20
Jeżeli to nie błąd, tylko faktyczne wskazania testów, to masz GH=KH=20. W takiej wodzie nie uda się nawet "pseudo BW". Proponuję zainwestować w filtr RO.

lopuch

Post autor: lopuch »

3promile pisze:
GH=10 KH=20
Jeżeli to nie błąd, tylko faktyczne wskazania testów, to masz GH=KH=20. W takiej wodzie nie uda się nawet "pseudo BW". Proponuję zainwestować w filtr RO.
Jesteś pewien? Bo z tego co mi wiadomo to testy akwarystyczne na GH mierzą faktycznie GH wiec jak wychodzi 10 (o ile nie nastąpił błąd przy pomiarze lub test nie jest przeterminowany) to GH będzie na pewno 10. Za to test KH nie mierzy twardości węglanowej i jeżeli wychodzi wyższe niż GH to akwaryści zwykli przyjmować że KH jest równe GH więc w tym przypadku 10. Ale według mnie jest bardzo prosty sposób na zbadanie KH bez tego testu (na pewno nie będzie tak dokładny jak w laboratorium ale da bardziej przybliżony wynik niż z testu akwarystycznego). Mój sposób to wykonać dwa razy badanie GH raz w próbce z akwarium a drugi próbka z akwarium zagotowana w jakimś garnku (stosuje go wtedy kiedy KH wychodzi wyższe od GH). Przykład 1 próbka daje wynik GH 10, 2 próbka daje wynik GH 6 - a nasze KH to różnica tych twardości czyli 4.

3promile

Faktycznie, mój błąd. GH=KH=10. Niemniej jednak jestem zwolennikiem "zerowej" wody w BW i w dalszym ciągu polecam zakup RO ;)

lopuch

RO faktycznie by się przydało:). Ale zerowe GH tylko jedynie gdy nie ma być w ogóle roślin. Koleżanka chce mieć roślinki pływające więc trochę jonów Ca i Mg by się przydało więc ja bym jednak mieszał z kranówka (3części RO 1 część kranówki)

3promile

Też tak sądziłem, ale mimo zerowej twardości, kwasu 5,5, braku nawożenia i mroku Microsorum i E. latifolius rosną ;)

Obrazek

lopuch

No faktycznie i to jak ładnie. Bardzo ładne akwa. Widocznie minerały wydalane przez mieszkańców im wystarczają. A jakieś roślinki pływające posiadasz?

3promile

Nie ma szans - baniak jest szczelnie przykryty i nie utrzymałem ani Pistii, ani Limnobium. Jest trochę Lemna minor, ale też szału nie ma.

Awatar użytkownika
Martyszja

limnobium tez nie? a to czemu? ja mam z pokrywa standard 240 i co tydzien zarosniete w 3/4 powierzchnie , z zostawionych kilku doslownie rozetek..

3promile

Po prostu nie rośnie. W tej zabawie nie ma gotowych szablonów i rozwiązań ;)

lopuch

Myślę że powodem jest brak pokarmu. Woda z RO czyli prawie jałowa w wodzie jedynie naturalny pokarm dla roślin (odchody zwierząt) więc rośliny powierzchniowe nie mające problemu z dostarczaniem CO2 i światła mają braki minerałów.

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

O jaka dyskusja rozgorzała podczas moją nieobecność :mrgreen: dzięki za zaangażowanie w temat ;-)

O mojej twardości pisałam już w temacie:
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopi ... sc&start=0

Woda przegotowana dała wyniki:
GH=6
KH=7
i kolega lopuch napisał tam to samo co tutaj, czyli wychodzi na to, że KH=4

Co więcej może nie uwierzycie, ale w akwarium ogólnym rozmnożyła mi się razbora klinowa (przy twardości GH=20 chyba by się to nie udało) niestety prętniki zajęły się narybkiem :-?

Co do filtra RO powoli się przymierzam i pewnie go kupię, ale nie wszystko na raz (jeszcze filterek do 160, w między czasie restart w 25 pod iwagumi z biene)

Co do pistii kolega 3promile ma sporo racji. Mam w 112 przykrytej i raczej wegetuje niż rośnie, rzęsa ma się troszkę lepiej. Zobaczymy jak to będzie w 160l, jak się nie uda nie będę rozpaczać :-D

A co sądzicie na temat obsady?
Ostatnio zmieniony 2011-02-12, 21:18 przez mandy29, łącznie zmieniany 1 raz.

lopuch

Ja bym proponował zamiast skalarów jakieś 2 pary pielęgniczek ale wybór należy do ciebie. Skalary ładniej prezentują się w większej grupie (takie moje zdanie).
Ostatnio zmieniony 2011-02-12, 22:06 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martyszja

ale wieksza grupe skalarow trudno utrzymac w spokoju w czasie zalotow, bezpieczniej wziac parke, a i taka wyglada uroczo :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”