Cichy filtr wewnętrzny do akwarium 375l

ODPOWIEDZ
lopuch

Cichy filtr wewnętrzny do akwarium 375l

Post autor: lopuch »

Witam, będę musiał wymienić mój wewnętrzny filtr w akwarium. Zaczął bardzo głośno działać ostatnio. Z tego co przyjrzałem się to na moje oko wyrobiły się te gumki na ośce a niestety to jest jakiś chińczyk do którego już przy zakupie na zapytanie czy są jakieś części zamienne do niego usłyszałem nie. O ile dobrze pamiętam to jest model "Resun 2000". Poszukuje filtra wewnętrznego odpowiedniego do 375l i najchętniej cichego. Obecny był dość cichy ale obecnie nie da się spać przy nim :shock:

Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

Wprawdzie miałem doświadczenie tylko z dwoma filtrami firm Fluwal i Eheim 2222, ale mogę z czystum sumieniem polecić tego drugiego. W prawdzie do Twojej wielkości baniaka napewno będzie potrzebny bardziej wydajny model np. 2224.
W porówniu z Fluwalem owiele cichszy, dobrze odpowietrzony praktycznie niesłyszalny. Firma trochę droga, dlatego ciekaw jestem opini o JBLach czy tańszym odpowiedniku Tetry.
Damian

lopuch

Ja chyba chciałbym pozostać przy obecnym sposobie filtracji czyli jakaś głowica i duża gąbka. Więc raczej proszę o propozycje jakiś headów (chyba tak to się nazywa).

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

Ops...sorrki faktycznie nie doczytałem że chodzi o filtr wew.
Damian

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

no tak, kolega mówi o wewnętrznym, a moim skromnym zdaniem do takiego litrażu to powinien sie zaopatrzyc w jakis kubełek wydajny i drugi wewnętrzny jako mechaniczny wspomgający tzn. jakas pompa i gąbka na to, będzie gites. Circulator np jakis wydajny minimum 1000lit. Chyba ze masz LT to inna sprawa
Ostatnio zmieniony 2011-05-31, 11:40 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jeśli chodzi o niedrogie heady to można natknąć się na bardzo dobre opinie sprzętu firmy Atman.

nemrod

Post autor: nemrod »

375 litrów - jakie wymiary? Jeśli akwarium jest bardziej jamnikowate niż sześcienne, to może warto pomyśleć o hamburgu? Uzyskanie kilku lat pracy filtra bez jego czyszczenia to trudna do przecenienia zaleta. Przy tym pełna kontrola nad elementami technicznymi, nawet z możliwością - jeśli pojawi się taka konieczność - dodatków jak w filtrze zewnętrznym. Przy tej objętości wody urwanie jej fragmentu na hamburga może się okazać na dłuższą metę bardzo opłacalne.

Doświadczenia Niemców - tam ten typ filtra jest dosyć popularny - dokumentują bezobsługową pracę przez 2 do 12 (dwunastu!) lat! Stosowałem w mniejszych zbiornikach (w większych jest skuteczniejszy), miałem i płaskie, i narożne. Jeśli się zdecydujesz, chętnie przekażę swoje szczegółowe uwagi.

lopuch

Ok to napiszę co i jak bo widzę że jak zwykle niektórzy doszukują się jakichś dziwnych rzeczy. Moje akwarium 375l (125x50x60wys). Akwarium ma być biotopowe BW z ameryki południowej (chciałbym uzyskać wygląd taki jaki uzyskał Yorki w aranżu z tym dużym korzeniem który tak bardzo barwił wodę - oczywiście nie tak ciemną wodę ale chodzi o te piękne korzenie). Co do filtracji to mam obecnie dwa filtry zewnętrzny (z którego jestem zadowolony) i wewnętrzny który ostatnio zaczął pracować bardzo głośno i muszę go wymienić bo nie daje spać (według mnie winą jest wirnik a konkretnie wyrobione gumki na ośce - ale niestety do tego chińczyka nie znajdę części zamiennych). Nemrod co do filtra hamburskiego to wiem że się sprawuje dobrze mam go w krewetkarium, ale nie wiem czy w tak dużym akwarium i do tego z paletkami da radę nie zajmując zbyt wielkiej objętości akwarium.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

lopuch ale wydaje mi się że era głośnych filtrów już minęła :roll: ; teraz już na prawie każdym opakowaniu pisze "cichy";
jak nie kupisz jakiegoś nołnejma to powinieneś być zadowolony
bla bla bla...

lopuch

Temat do zamknięcia. Dzięki za porady zamówiłem już głowicę Maxi Jet MP900.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”