Wzmocnienie podłużne w akwa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Wzmocnienie podłużne w akwa

Post autor: cina »

Witam,
pytanie mam jedno: czy ktoś mi powie jak najlepiej wkleić wzmocnienie podłużne w akwa ? Typowo wkleja się kilka centymetrów poniżej górnej krawędzi, prawie na calej długości. Spotkałem się z rozwiązaniem że wzmocnienie wklejone było na wierzchu akwa, na całej długości. Podobno w drugim przypadku lepiej się jakieś siły rozkładają. Może ktoś mi to wyjaśnić ??

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

latajacypies

Post autor: latajacypies »

Ja mam akwaria z listwami naklejonymi na krawędź akwarium oraz akwaria z listwami wklejonymi najczęściej około 2 - 3cm ponizej krawędzi.

osobiście uważam, że drugi sposób czyli listwy wzdłużne wklejone poniżej krawędzi są praktyczniejsze. umozliwiają normalne zainstalowanie pokrywy i nie utrudniają prac wewnątrz akwarium ale taka listwa jest trudniejsza (jak dla mnie) do zamocowania bo akwarium trzeba położyć na boku i idealnie prosto przyklejć listwę i trzeba tak zrobić z każdym bokiem a to długo trwa i wklejenie paska tez nie jest takie łatwe zwłaszcza przy długich zbjornikach.

wzmocnienia naklejone na brzegi akwarium od boku do boku są bardo łatwe do zrobienia samemu w domu. kładziesz pasek szkła, wyrównujesz zeby nie wystawał i dociskasz żeby klej wypłynął i równomiernie się rozłozył i wycierasz klej, można oba paski przyklejć na raz więc idzie szybko ale ...
jak jest pokrywa to bedzie się unosić nad krawędź, nie wejdzie w rant akwarium bo go zakleiłeś paskami. woda paruje skropli sie na pokrywie spłynie na pasek i po pasku po za akwarium chyba że idealnie masz wypoziomowany zbiornik ale i tak bedzie się woda zbierać na paskach. Paski mimo że zamontowane tylko 2cm wyżej niż w poprzednim montażu to jednak mi osobiście utrudniają grzebanie w dnie przy wysokości zbiornika 50cm i 80cm szafki, no ale ja malutki jestem dość.

Powodzenia

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Dzięki Pigul za linka, właśnie coś z TheWaldem mi się kojarzyło. Wynika że najlepiej wklejać na całej długości 1-2cm poniżej krawędzi akwa i chyba tak akwa zamówię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”