Oświetlenie."Dziwny objaw"

rekrut81

Oświetlenie."Dziwny objaw"

Post autor: rekrut81 »

Witam.Niedawno temu założyłem do swojego 60 L akwa trzy świetlówki po 15W każda.Świetlówki trzymają się odbłyśników a odbłyśniki zostały przykręcone do pokrywy.Oczywiście wszystko kupowane w sklepie(świetlówka,oprawka,statecznik).Ku mojemu zdziwieniu po złożeniu i odpaleniu wszystkiego gdy sprawdzałem kontrolką(neonówką) żarzy się gdy dotknę do odbłyśnika.Nie wiem czy to jest normalne czy coś nie tak zrobiłem.Kontrolka żarzy się nawet gdy dotknę zapalonej jarzeniówki(szkła) :?:

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Na szkle raczej nie może występować napięcie chyba że jest mokre, prponuje zmienić neonówke lub weź sprawdz miernikiem

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Prawda jest taka, że neonówka to tylko narzędzie pomocnicze a nie miarodajne - tak naprawdę czasami miernik nie jest miarodajny. Wracając do tematu, kiedyś dobrą szkołą było przyłożenie dwóch żarówek połączonych w szereg i sprawdzaniu na tej podstawie czy jest napięcie. Neonówka może pokazać napięcie na tzw zerze w niektórych okolicznościach i jest to normalnym zjawiskiem.
Tutaj nie napisałeś czy masz przewód 3 żyłowy do oświetlenia i czy wszystko jest podłączone do gniazdka z uziemieniem. Tak powinno być.
Na obudowie może się odkładać napięcie elektrostatyczne, a nie mając ujścia w postaci ciągłego przewodu zerowego dawać objaw żarzenia neonówki (w końcu także Ty dotykając neonówki stajesz się jako kondensator częścią obwodu). Neonówka o ile dobrze pamiętam zaczyna żarzyć już przy 69V.

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

a gdzie kupiłeś tą neonówkę (kontrolkę)?

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Dlatego większość elektryków ma próbówke wlasnej roboty.
Pozdrowionka....

rekrut81

Nawet bym nie wpadł na to żeby brać kontrolkę do reki gdyby mnie leciutko nie popieściło.Popieściła mnie śrubka od odbłyśnika.Zgadzam się że powinno to być na przewodzie 3 żyłowym,tylko że jeden ze stateczników ma ma tylko 2 wejścia dla źródła prądu.Nawet na tym pojedyńczym stateczniku śrubki od odbłysnika świecą :roll:Jeśli ktoś mógłby spojrzeć na tą moją pokrywę jestem skłonny zabrać pokrywę pod pachę i podjechać na kontrolę,bo ze mnie taki elektryk jak z koziej d... trąbka.

Awatar użytkownika
mario150375

Jak Ci nie za daleko do Ksawerowa to zapraszam - wyślij mi pw jeżeli się zdecydujesz. :-)

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

mario150375 pisze: Tutaj nie napisałeś czy masz przewód 3 żyłowy do oświetlenia i czy wszystko jest podłączone do gniazdka z uziemieniem. Tak powinno być.
Przerobiłem już kilka pokryw ale na żadnym stateczniku nie było miejsca na przewód uziemiający. Ciekawi mnie jak to uziemiasz???

Awatar użytkownika
mario150375

Blue3003, skorzystam ze zdjęć zamieszczonych przez kolegę padrem. Poniżej masz link do tematu:

http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8363

Jedno ze zdjęć to zdjęcie statecznika, który on posiada. Jak widać ma on miejsce na przewód uziemiający. Jedne stateczniki nie mają tego a inne tak.

Nawiasem mówiąc podejrzewam, że przyczyną kłopotów u kolegi rekrut81 jest właśnie brak uziemienia. Doczytałem się teraz, że ma on dołożone oświetlenie. I ze dwa stateczniki bo napisał, że na jednym nie ma miejsca na przewód uziemiający.
A na drugim zapewne jest.

Stateczniki w obudowie plastikowej nie mają uziemienia, ale już w metalowej mieć muszą.
Reasumując, w tym wypadku należy podłączyć uziemienie do tego drugiego statecznika i kłopot zapewne zniknie.
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 21:50 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

Co do plastikowej obudowy to się zgadzam nie do końca (vossloh schwabe plastikowy z zasilaniem na 3 kabelki ;-)). Mam także kilka starych stateczników metalowych a w nich nie ma miejsca na uziemienie.
Wszystko chyba zależy od producenta.
Zastanawia mnie w jaki sposób pojawiło się u niego napięcie na odbłyśniku. Teoretycznie nie powinien się stykać z żadnym elementem przewodzącym.
Przydała by się fotka tego co zmontował.
Ostatnio zmieniony 2011-10-05, 06:48 przez blue3003, łącznie zmieniany 1 raz.

rekrut81

Co do zmontowania to jest ok,bo pierwsze moje podłączenie świetlówek zakończyło się zepsuciem statecznika.Druga próba była podjęta przez specjalistę ze Zgierza(doradztwo i sprzedaż sprzętu oświetleniowego).Być może problem tkwi w mojej domowej instalacji,ponieważ mieszkam w starym budownictwie i mam 2 żyłową instalację bez uziemienia.Muszę swoje paluszki wsadzić w gniazdko i zrobić uziemienie.Jeśli p[o tym zabiegu nie bedzie poprawy to z pokrywą będę musiał udać się do mario150375,który zadeklarował pomoc.Być może jest wszystko ok,ale chce się upewnić bo woda z prądem to nie najlepsze połączenie.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

A tak na marginesie , sorki za OT :-/ jeśli masz standardowa pokrywę to czy mógłbym zobaczyc jak zmieściłeś tam dodatkowo dwie świetlówki, mówisz ze masz 3. Interesuje mnie ten fakt bo tam mało miejsca, nie masz problemow z za dużym światłem, nawozisz i podajesz Co2
Ostatnio zmieniony 2011-10-06, 07:13 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

rekrut81

http://s1187.photobucket.com/albums/z397/rekrut81/ Przepraszam ale pierwszy raz wklejam zdjęcia.
Nie wygląda to może zbyt estetycznie ,ważne żeby działało.
Na razie nie mam problemu zbyt dużą ilością światła.Może dlatego,że jarzeniówki są od tygodnia.Albo może dlatego że poprzednio miałem zamontowane 4 żarówki energooszczędne po 15W HASŁO:REKRUT
Ostatnio zmieniony 2011-10-06, 19:27 przez rekrut81, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Dzieki za info, czyli tak jak myslałem wywaliłeś ze środka ten śmieszny tunel który tylko zabiera miejsce
Łukasz

rekrut81

No raczej innego rozwiązania nie widziałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”