ciekawe rybki do kostki 27L

ODPOWIEDZ
baq
Kontakt:

ciekawe rybki do kostki 27L

Post autor: baq »

Witam

akwarium stoi poz zalaniu juz prawie miesiac, parametry wody
kh:3
gh:5
ph:6.1-6.-3
no3:10
po4:1
no2 i nh4: 0

jakie ciekawe rybki, male, nie kopiace w dnie, nie skaczace i lubiace mocne oswietlenie byscie polecili?

fajnie jakby byly ciekawskie, w miare odwazne :0

dzieki!

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Polecam rybki:
Corydoras hastatus-pływają jak neony pośrodku akwarium, są niesamowicie śmieszne i ciekawskie, trochę odbiegają zachowaniem od popularnych kirysków, nikogo nie zaczepiają, są bardzo spokojne, nie polują na małe krewetki. Sama mam te rybcie, jeszcze do wczoraj były w kostce 27 litrów(teraz są w większym akwarium), dlatego polecam ;-).
Ostatnio zmieniony 2011-10-23, 18:09 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Mnie osobiscie podaba się bystrzyk amandy uważam, że ciekawsza rybka niz pospolity nader juz neon ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

lukaszLDZ pisze:Mnie osobiscie podaba się bystrzyk amandy uważam, że ciekawsza rybka niz pospolity nader juz neon ;-)
To prawda, ale jest to dość ruchliwa rybka i większa nieco od malutkich razborek.
A neony, zwłaszcza simulansy, z upodobaniem zjadają krewetki.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Z treści tematu nie wynika jakoby miałyby być tam krewetki ;-) zadane było pytanie o ładne rybki do małego akwa, więc de facto, wszystkie z w/w spełniają. można powiedzieć, kryteria. Corydoras hastatus - według danych osiaga wielkość: samce do 2cm, samice do 3 cm. Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae) - wielkosć do 2,5cm rzadko do 3 cm, biorac zatem pod uwagę powyższe dane, obydwa gatunki przedstawiają się podobnie. Amandki moim zdaniem, z racji na swoje ciekawe ubarwienie, wprowadzają sporo życia do zbiornika i widac je po prostu. Nie wiem jak z ruchliwością, ale jakies niewielkie stadko powiedzmy 10 sztuk czy nawet 15 dałoby radę ( pod warunkiem że to jedyne ryby w akwa) Nie wiem tylko jak z oświetleniem, bo autor tematu chciałby aby te rybki lubiły mocne oświetlenie.

PS: nie wiem czy nie za mały zbiornik ale jest jeszcz jedna rybka, która mi sie podobała jak szukałem "dither fishes" do siebie, mianowicie Boraras brigittae - rybka zajefajna ładnie sie prezentuje, nie wiem tylko czy zbiornik nie jest za mały dla nich, trzeba by zapytac kogos kto sie zna na tym lepiej, ale polecam wygląd mają super:)

kolejny edit: podobno brygitki ;-) dośc dobrze czuja sie przy oświetleniu nawet 1W/litr na jakims forum facet opisywał to, poszukaj w necie popytaj cos się wyjasni, pozatym pzoostaje kwestia gustu poza oczywiście warunkami, w których dany gatunek może życ:)
http://www.google.pl/search?hl=pl&tbm=i ... ell=1&sa=X - tu link z fotami, w grupie prezentuja sie super:)
Ostatnio zmieniony 2011-10-24, 07:59 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 5 razy.
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Boraras brigittae sam posiadam.
To chyba najpiękniejsze małe cudeńko,lecz niestety za bardzo interesuje się pobieraniem tlenu z atmosfery,więc zbiornik odkryty,to pewne ryzyko.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Lukiki pisze:.... najpiękniejsze małe cudeńko,lecz niestety za bardzo interesuje się pobieraniem tlenu z atmosfery,więc zbiornik odkryty,to pewne ryzyko.
Myślałem, że to rybki strefy środkowej akwarium a jednak jak mówiśz lubią sobie wyglądąc do góry, dobrze wiedzieć bo zamierzałem teraz sam je zakupić do swoich pielęgniczek, więc jest to dla mnie dośc istotna informacja
Łukasz

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
dzieki za wypowiedzi
jesli chodzi o bystrzyki amandy to owszem malem juz w 27 litrach kilka sztuk, niestety u mnie przy moim oswietleniu byly strasznie plochliwe, duzo bardziej mi przypasowaly
razborki brigittae i galaxy, ktore rowniez u mnie dlugo mieszkaly.

dosyc ciekawa propozycja sa te kiryski :)

inna prawa ze myslalem moze o jakies parce badz haremiku
proporczykowieca z kap lopez
tyle tylko ze na temat tych ryb wiem tyle ile wyczytalem w necie :)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Miałem kap lopezki. Bardzo pocieszne stworki. Cały czas się zalecają a wygląda to na prawdę ciekawie. Jedyny problem to chyba litraż. IMHO może być im trochę ciasno.

Awatar użytkownika
Zafira

lukaszLDZ pisze:Z treści tematu nie wynika jakoby miałyby być tam krewetki ;-)
Wiem, ale też nie ma wykluczenia, a taki litraż może sugerować, że autor tematu może pokusić się o trzymaniu w tym akwarium krewetek :-).
lukaszLDZ pisze:Corydoras hastatus - według danych osiaga wielkość: samce do 2cm, samice do 3 cm. Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae) - wielkosć do 2,5cm rzadko do 3 cm, biorac zatem pod uwagę powyższe dane, obydwa gatunki przedstawiają się podobnie. Amandki moim zdaniem, z racji na swoje ciekawe ubarwienie, wprowadzają sporo życia do zbiornika i widac je po prostu. Nie wiem jak z ruchliwością, ale jakies niewielkie stadko powiedzmy 10 sztuk czy nawet 15 dałoby radę ( pod warunkiem że to jedyne ryby w akwa) Nie wiem tylko jak z oświetleniem, bo autor tematu chciałby aby te rybki lubiły mocne oświetlenie.
To prawda, mam jedne i drugie rybki i wiem z obserwacji, że amandy są bardziej ruchliwe, u mnie pływają ławicą po akwarium 300 litrowym, wydaje mi się, że w takiej kosteczce mogłoby im być za ciasno. Hastatusy z kolei są dość leniwe i na prawdę maleńkie, śmiesznie się zachowują, potrafią pływać w środkowej strefie akwarium, jak np. neony, i zawisnąć w toni wody, w bezruchu lub tylko nieznacznie poruszając płetwami. Ich zachowanie jest dość ciekawe, zważywszy na to, że zamiast pływać jak kirysy przy szybach, korzystając ze swoich wąsików czuciowych, często zachowują się właśnie odmiennie, niż popularne ryby z rodzaju "corydoras".
Wszystkie omawiane rybki, trzymam w akwariach z wysokim natężeniem światła i nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów, płochliwości, itp.
A co do razborek (tych małych), to potwierdzam,że są bardzo skoczne i na bank wiele z nich będzie chciało sprawdzić, jak jest po drugiej stronie szyby :-> , dlatego do akwarium otwartego takie rybki się nie nadają, jeśli zależy nam na rybkach. Mi osobiście przykro jest oglądać ususzone chipsy z makulaty,a wyskakiwały już nawet z przykrytego szybką shrimp seta.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Zafira pisze: amandy są bardziej ruchliwe, u mnie pływają ławicą po akwarium 300 litrowym,
Zafira pisze:omawiane rybki, trzymam w akwariach z wysokim natężeniem światła i nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów, płochliwości, itp.
Mogę te słowa jedynie potwierdzić, gdyż wcześniej zachowywały się identycznie w mojej 240ce... ;-) Dodatkowo przemawia za nimi praktycznie brak zainteresowania krewetkami...obojętnie, czy małymi, czy też dorosłymi.
również co do wspomnianych hastatusów i makulat mam podobne zdanie. Jednak tym drugim czasami coś "zaświtało w głowach" i potrafiły pogonić za kreweciami...Jednak wydaje mi się, że bardziej z ciekawości aniżeli chęci upolowania ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”