skorupiaki - literatura

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Ami

skorupiaki - literatura

Post autor: Ami »

Witam Wszystkich! jestem nowa na forum więc proszę o wyrozumiałość jeżeli piszę w złym dziale ale nie mogłam znaleźć tego tematu... a teraz do rzeczy...
Kilka dni spacerując po zoologicznym zobaczyłam kilka małych skorupiaków, tak mi się spodobały że zapragnęłam zakupić kilka sztuk, ale najpierw chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o nich żeby nie zrobić im krzywdy przez moją niewiedzę... więc moje pytanie brzmi: jaką literaturę i jakie gatunki (raczków lub krewetek) polecacie osobie całkiem zielonej w tej tematyce? z góry dziękuję i pozdrawiam :-)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Na początek powiedz czy akwarium już masz i co tam w nim jest masz. Jeśli dostosujesz akwarium to na początek dobre są krewetki Red Cherry. nie są trudne w rozmnożeniu i hodowli, ale krewetki to delikatne stworzenia i trzeba im zapewnić odpowiednie warunki. W internecie jest dużo o nich.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Witamy,

Bardzo mądrze, że przed zakupem postanowiłaś się dowiedzieć jak najwięcej o danych zwierzątkach.

Po pierwsze, posiadasz już jakieś akwarium czy będzie to Twoje pierwsze?
Po drugie, jeżeli już to na początek polecam krewetki red cherry, są bardzo wytrzymałe i ładne.
Po trzecie, jak duży zbiornik możesz im zapewnić? Jako minimum na początek polecam coś ok. 25l tylko na krewetki.

Edit.

Tu jest trochę informacji http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=520
Ostatnio zmieniony 2011-11-18, 19:32 przez mat114, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

mat114 pisze:
Tu jest trochę informacji http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=520
W linku nie uwzględniono tego, że krewetki chowają się kiedy przechodzą wylinkę. Najczęstsze wylinki mają miejsce u młodych osobników, oraz po zmianie zbiornika (np. po zakupie). Krewetki w ten sposób rosną i dostosowują się do otaczających je warunków. A chowają się dlatego, że po zrzuceniu starego pancerzyka, nowy musi stwardnieć. Ami czekamy na Twoją odpowiedź. :mrgreen:
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Ami

Byłoby to moje pierwsze akwarium. W tej chwili jestem w posiadaniu starego prostego akwarium w którym trzymałam gryzonia (ok 22,5 litra by było), czy po wymyciu, zdezynfekowaniu i dokupieniu odpowiedniego sprzętu nadawałby się taki zbiornik? czy po prostu najpierw zaopatrzyć się w jakieś książki, przeczytać je i dozbierać na coś większego?

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Powiem szczerze, że taki zbiornik to absolutne minimum nawet dla krewetek. Bardzo dużo jest na naszym forum o krewetkach więc nie musisz kupować książek, dodatkowo są fora poświęcone tylko krewetkom.
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Ami

dziękuję za tak szybką odpowiedź :-)

...a jak to wygląda z rakami?
Ostatnio zmieniony 2011-11-18, 21:49 przez Ami, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

do 25l możesz wpuścić parkę, rozrostem populacji zajmą się same w swoim czasie, napisz do użytkownika sayrus, ma raczki w swojej "ofercie" i dużo informacji na ich temat, sam od niego mam raczki i to bardzo pocieszne zwierzaki
Co by tu napisać... :-P

nemrod

Post autor: nemrod »

Ami pisze:...a jak to wygląda z rakami?
W zbiorniku wielkości, w którym chcesz rozpocząć, jako minimum znajdą miejsce do życia raki, a w zasadzie raczki z rodzaju cambarellus. Do patrzenia na nie wystarczy jedna sztuka, w odróżnieniu od krewetek to samotniki. Do czegoś więcej nie wystarczy parka. U raczków stado podstawowe to samiec i dwie samice lub - o wiele lepiej - dwa samce i trzy samice. W tym drugim przypadku są podstawy do utworzenia się jednoznacznej hierarchii męskiej i terytorialnych stref życiowych dla pań. Męskie układy spowoduję, że jeden pan raczek będzie całkowicie podporządkowany, za to drugi nie będzie sobie mógł pozwolić na lenistwo.

Warunek podstawowy takiego stada: dużo skutecznych kryjówek. Wbrew szeroko rozpowszechnionym poglądom kryyjówek nie zapewni kilka skorup kokosa, w tak małym zbiorniku wielu ich nie zmieścisz. Raczki to ruchliwy naród i stale będą na siebie wpadać, strojąc oręż do walki. Zapewisz to dużą ilością zatopionych, wcześniej zeschłych lilści ketapangu, buku lub dębu, a najlepiej mieszaniną tych wszystkich. Gdy pokryjesz liśćmi 5/6 powierzchni dna, zostawiając resztę na karmisko, podczas każdego boju spotkaniowego osobnik słabszy jednym skokiem w tył znika z pola widzenia swego pogromcy. Przypadków utraty szczypiec i tak nie unikniesz, ale te bez szkody dla właściciela oręża odrosną po wylinkach.

Jeśli już zdecydujesz się na raczki, nie kupuj innych niż cambarellus patzcuarense orange. Nie ze względu na charakter, są i łagodniejsze, np. c. texanus. Też nie z powodu ceny zakupu, należą do droższych. Ze względu na skuteczność "puszczenia w świat" potomstwa. Na pomarańczki zawsze znajdziesz chętnych, na inne będziesz ich długo szukać.

Jeśłi zechcesz bardziej szczegółowych informacji, daj znać. Przyjęłaś prawidłową a nieczęsto spotykaną kolejność uruchomienia akwarystyczngo hobby. Pomoc w takiej sytuacji to przyjemność.

Ami

dziękuję bardzo za Państwa pomoc w tej sprawie :-D

z raczków z rodzaju cambarellus spodobały mi orange i alabama (czy wszystkie mają takie ładne ciemne moro? na innych zdjęciach widziałam bardzo blade osobniki, czy to dlatego że był po prostu młody?)... jednak za nim się już ostatecznie zdecyduję to wolę jeszcze poczytać i dozbierać się na akwarium 50-100 l...

jak tylko nowi lokatorzy się u mnie pojawią postaram się wkleić kilka zdjęć :-D

Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dziękuję :-*

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Ami pisze: jednak za nim się już ostatecznie zdecyduję to wolę jeszcze poczytać i dozbierać się na akwarium 50-100 l

Bardzo słusznie, większy zbiornik to łatwiejsze zapanowanie nad parametrami.
Ostatnio zmieniony 2011-11-20, 18:31 przez illuminatebaby, łącznie zmieniany 1 raz.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”