Doradźcie coś początkującemu w tej materii. Podjąłem decyzję o postawieniu zbiornika krewetkarium. Myślę o kostce 35x35x35 + filtr zewnętrzny. Jakie krewetki są najlepsze przy wodzie kranowej no i przy początkach. Waham się między Red Cherry a Blue Perl.
Krewetkarium
- mario150375
Krewetkarium
Witam,
Doradźcie coś początkującemu w tej materii. Podjąłem decyzję o postawieniu zbiornika krewetkarium. Myślę o kostce 35x35x35 + filtr zewnętrzny. Jakie krewetki są najlepsze przy wodzie kranowej no i przy początkach. Waham się między Red Cherry a Blue Perl.

- krzych0062
No to się nie wahaj i postaw na RC
BP początkowo będą-mogą być błękitne, ale z czasem staną się coraz bledsze...niestety. Chyba, że będziesz dokupował z różnych źródeł krewecie nie spokrewnione ze sobą
Mogą być jeszcze Yellow-ki...też mają fajny kolor i "trwalszy" od BP. W sumie dobór zależy również od barwy podłoża, jakie chcesz zastosować 
Na czarnym ładnie wyglądają czerwone i żółte...niebieskie niekoniecznie...ale zależy co komu się podoba
Na czarnym ładnie wyglądają czerwone i żółte...niebieskie niekoniecznie...ale zależy co komu się podoba
Ostatnio zmieniony 2011-11-25, 23:35 przez krzych0062, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Krewetkarium
Czyli około 42 litrów brutto. Objętość wody wystarczająca dla kilkuset kreewetek, przy zapewnieniu wystarczającej - a nie za gęstej - szaty roślinnej. Krewetka nie potrzebuje wysokiego słupa wody, najchętniej łasi po dnie. Wysokość zbiornika 25 cm to dla tych stworów aż nadto. Natomiast jeżeli powiększysz im dno, z 11,5 do 16,5 dcm2, czyli z zachowaniem tej samej objętości zbiornika, stworzysz im o niebo lepsze warunki.mario150375 pisze:Podjąłem decyzję o postawieniu zbiornika krewetkarium. Myślę o kostce 35x35x35 + filtr zewnętrzny.
Filtr zewnętrzny. Żeby nie wciągnąć maluchów do filtra, i tak będziesz musiał na wlot założyć gąbkę. Krewetki uwielbiają wyżerać to, co osiada na gąbce. Dla nich to wcale nie są śmieci. Im większa gąbka, tym lepiej. A do objętości wody, którą planujesz, filtr wewnętrzny wystarcza z dwu lub trzykrotnym zapasem. Zrób wewnętrzny z dużą gąbką, coś w rodzaju walca o wysokości 15 cm i średnicy 8 do 10, a dostarczysz krewetkom znakomitego pastwiska. Jeszcze lepiej filtr z dwiema gąbkami, wtedy masz możliwość naprzemiennego ich płukania, bez radykalnego naruszania armii pożytecznych bakterii. Skierowanie wylotu wody z filtra na powierzchnię załatwi sprawę napowietrzania i odpada Ci puszczanie bąbelków do wody.
Z tych, co wymieniłeś, zdecydowanie red cherry, krzych0062 uzasadnił Ci to dokładnie. Przykro mieć nawet drobne rozczarowania na początku rozkręcania hobby. RC mają jeszcze jedną zaletę: możesz selekcjonować w kierunku intensyfikowania koloru czerwonego, aż do osiągnięcia sakur. A to już daje sporą satysfakcję. Z tych podstawowych masz jeszcze white pearl, tu też można dążyć do ujednolicenia koloru, likwidacji "przezroczystości". Trudniej natomiast niż przy red cherry znaleźć zbyt na potomstwo.mario150375 pisze:Jakie krewetki są najlepsze przy wodzie kranowej no i przy początkach. Waham się między Red Cherry a Blue Perl.
- mario150375
Wielkie dzięki za odpowiedzi, uświadomiło mi to, że może lepiej dobrać akwarium o podstawie prostokątu i wysokości ok 30cm np takie 60x30x30.... Zwłaszcza, że mam możliwości postawienia.
Co do filtra myślałem o Eheim Aquacompact 60. Czy na ten filtr też trzeba dać gąbkę? Jakoś bardziej mi odpowiadają filtry zewnętrzne..... (przynajmniej imho łatwiej mi się je czyści no i rzadziej...). Ale może to hmm... zdecydowanie za dużo. Krzych0062 zauważyłem, że masz taki filtr - może doradzisz?
Właśnie co do szaty roślnnej - na jakie roślny postawić przy tych stworkach, a może są jakieś, których lepiej nie wkładać..

Co do filtra myślałem o Eheim Aquacompact 60. Czy na ten filtr też trzeba dać gąbkę? Jakoś bardziej mi odpowiadają filtry zewnętrzne..... (przynajmniej imho łatwiej mi się je czyści no i rzadziej...). Ale może to hmm... zdecydowanie za dużo. Krzych0062 zauważyłem, że masz taki filtr - może doradzisz?
Właśnie co do szaty roślnnej - na jakie roślny postawić przy tych stworkach, a może są jakieś, których lepiej nie wkładać..
- mario150375
Zapewniam Cię, że jak Ci się hodowla krewetek rozrośnie, to nie będzie za dużo, jeśli chodzi o filtrację. Ten filtr bardzo się nadaje do krewetkarium, sama mam go w swoim 38 litrowym krewetkarium i jestem bardzo zadowolona. We wlocie jest gąbka w tym filtrze i nie potrzeba nic dodatkowo dokupować, nie zauważyłam by mi wciągało krewecie, nawet te najmniejsze, woda jest kryształ, mam porównanie, bo wcześniej była kaskada HBL-301(które nie była zła,ale jednak jakościowo nie ma co porównywać do omawianego modelu Eheima)mario150375 pisze:Co do filtra myślałem o Eheim Aquacompact 60. Czy na ten filtr też trzeba dać gąbkę? Jakoś bardziej mi odpowiadają filtry zewnętrzne..... (przynajmniej imho łatwiej mi się je czyści no i rzadziej...). Ale może to hmm... zdecydowanie za dużo. Krzych0062 zauważyłem, że masz taki filtr - może doradzisz?
A mam RC, właśnie od krzycha0062 i tez Ci polecam takie krewetki na początek.
Najlepiej wybrać rośliny drobnolistne, i z racji upodobań krewetek i ich wyglądu w małej kostce, czyli na pewno nie polecam Ci roślin, które wyrosną jak baobabmario150375 pisze:Właśnie co do szaty roślnnej - na jakie roślny postawić przy tych stworkach, a może są jakieś, których lepiej nie wkładać..
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- krzych0062
Co do Aquacopact-a Eheima to mam pracujące dwie sztuki...Jestem z nich bardzo zadowolony, nie będę powielał tego, co napisała Zafira
...woda kryształ, cicha praca, duża powierzchnia filtracyjna no i gąbka wewnątrz wlotu, więc jest jakieś zabezpieczenie dla krewetek...
Co do roślin przychylam się do zdania Zafiry....mchy i drobnolistne małe łodygowce, wątrobowce, gałęzatka rozłożona na kokosie to raj dla tych skorupiaków. Może być jeszcze elechocharis parvula, którego jak zarośnie można nisko ścinać
Co do roślin przychylam się do zdania Zafiry....mchy i drobnolistne małe łodygowce, wątrobowce, gałęzatka rozłożona na kokosie to raj dla tych skorupiaków. Może być jeszcze elechocharis parvula, którego jak zarośnie można nisko ścinać
- mario150375
Jeszcze mam parę niejasności a raczej rozterek z tym przedsięwzięciem.
Pomyślałem o podłoże czarnym - żwirek i pod spodem filtus floran jako warstwa ukorzeniająca. Nie myślę tutaj nad jakimś holendrem bardziej się skupiam nad wyeksponowaniem krewetek - gałęzatki, kabomba, rogatek, mchy, mikrosorium.
Rozważam między zbiornikiem 60x30x30 a 80x35x35. Pokrywy standardowe - nie chciałbym zwiększać ilości światła. Czy Waszym zdaniem taki rodzaj podłoża zda egzamin?

Pomyślałem o podłoże czarnym - żwirek i pod spodem filtus floran jako warstwa ukorzeniająca. Nie myślę tutaj nad jakimś holendrem bardziej się skupiam nad wyeksponowaniem krewetek - gałęzatki, kabomba, rogatek, mchy, mikrosorium.
Rozważam między zbiornikiem 60x30x30 a 80x35x35. Pokrywy standardowe - nie chciałbym zwiększać ilości światła. Czy Waszym zdaniem taki rodzaj podłoża zda egzamin?
- krzych0062
- mario150375
- krzych0062
- mario150375
- krzych0062
Szczerze? To mam, ale nawet nie wiem ile ich łazi w akwa...bo taki "kotniczek" jak na razie stoi na parapecie, zarosło blyxą i innym zielskiem a szyby są tak zaglonione, że nic przez nie nie widać...mario150375 pisze:będziesz miał jakieś RC?