Propozycja obsady
Propozycja obsady
Główny lokator
Wielopłetwiec senegalski (Polypterus senegalus) - 2 sztuki
Lokatorzy pozostali:
Trzciniak – Erpetoichthys calabaricus - 2-3 sztuki
Szczupaczek żyworodny - Belonesox belizanus - harem 1+2/3
Kiryśnik czarnoplamy – Hoplosternum thoracatum - Kilka
Sum indyjski Heteropneustes fossilis - 1 sztuka
Sum rekini, wielkook rekini - Pangasianodon hypophthalmus - 2-3 sztuki (bardziej z sentymentu z dzieciństwa, ale nie wiem do końca czy znajdą się w baniaku)
Gibiceps. (Glyptoperichthys gibbiceps) - 1 sztuka
plus rybki karmowe, które się uchowają
zbiornik jaki planuje to między 150 a 200 cm na 50 cm ma 50 cm wysokości, na razie fantazjuje, ale około 500l lub więcej :P na pewno długie a nie za wysokie
na dno ziemia+piasek, z przodu co najmniej 10 cm, a na tył to się zobaczy od pomysłów
wygląd baniaka to z jednej strony rośliny szybko rosnące nurzaniec, moczarka, zwartki, amazonki, przynajmniej tego typu, żeby zrobić ścianę na mniej więcej połowie szerokości baniaka z miejscem do pływania z przodu z jakimiś małymi zwartkami gdzie nie gdzie, natomiast druga strona kamienisto korzenna z grotami i miejscem na kryjówki
co wy na to jakieś sugestie??
prócz kiryśników wszystkie ryby w 26 stopniach będą się czuły dobrze, ale z doświadczenia wiem, że i im ta temperatura nie przeszkadza
puki co głośno myślę i chce mieć wszystko przygotowane dużo wcześniej
wszelkie propozycję do obsady mile widziane :) szczególnie potworzaste
Lokatorzy pozostali:
Sum rekini, wielkook rekini - Pangasianodon hypophthalmus - 2-3 sztuki (bardziej z sentymentu z dzieciństwa, ale nie wiem do końca czy znajdą się w baniaku)
zbiornik jaki planuje to między 150 a 200 cm na 50 cm ma 50 cm wysokości, na razie fantazjuje, ale około 500l lub więcej :P na pewno długie a nie za wysokie
na dno ziemia+piasek, z przodu co najmniej 10 cm, a na tył to się zobaczy od pomysłów
wygląd baniaka to z jednej strony rośliny szybko rosnące nurzaniec, moczarka, zwartki, amazonki, przynajmniej tego typu, żeby zrobić ścianę na mniej więcej połowie szerokości baniaka z miejscem do pływania z przodu z jakimiś małymi zwartkami gdzie nie gdzie, natomiast druga strona kamienisto korzenna z grotami i miejscem na kryjówki
co wy na to jakieś sugestie??
prócz kiryśników wszystkie ryby w 26 stopniach będą się czuły dobrze, ale z doświadczenia wiem, że i im ta temperatura nie przeszkadza
puki co głośno myślę i chce mieć wszystko przygotowane dużo wcześniej
wszelkie propozycję do obsady mile widziane :) szczególnie potworzaste
Co by tu napisać... 
He he
Widze że nastała moda na akwaria z potworkami.
Moim zadaniem odpuść sobie sumy rekinie nie zabardzo by pasowały natomiast wpusciłbym osobiscie ducha amazonskiego bardzo ciekawa ryba.
A pomysł z roslinami i korzeniowiskiem bardzo ciekawy.Może lotos byy jescze pasował a na powierzchni paprotnice szerokolistne moje ulubione
Sam planuje coś w swoim akwarium ale to malutki litraż niestety
Widze że nastała moda na akwaria z potworkami.
Moim zadaniem odpuść sobie sumy rekinie nie zabardzo by pasowały natomiast wpusciłbym osobiscie ducha amazonskiego bardzo ciekawa ryba.
A pomysł z roslinami i korzeniowiskiem bardzo ciekawy.Może lotos byy jescze pasował a na powierzchni paprotnice szerokolistne moje ulubione
Sam planuje coś w swoim akwarium ale to malutki litraż niestety
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
na powierzchnie na pewno pistia i limnobium !bez rzęsy! :P co do rekinków to wszystko zależy od akurat mojego widzi mi się na dany dzień :P pomimo tego, ze to panga to jednak duże wyglądają fajnie, kiedyś miałem i mam do nich sentyment :P o duchach nie myślałem, ale tez ciekawy pomysł, co do lotosu nie wiem czy by wytrzymał przy tych niszczycielach :P
co do pomysłu na potworki, to chodził za mną od dawna, a jak trafiłem na wielkopłetwce to się przyspieszył :P
co do pomysłu na potworki, to chodził za mną od dawna, a jak trafiłem na wielkopłetwce to się przyspieszył :P
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 14:14 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... 
He he no jak obejrzałem baniak Kubiszona i Radzimierza.
Stwierdziłem ,że i ja chce miec taki baniak , zdaje sobie sprawe że nie moge mieć wszystkich ryb jakie zamarze ale cos tam potwornrgo bedzie wysłałem juz nawet wiadomosc na pw do kubiszona .
Mam nadzieje że cos tam wymyśli
Celuje w Liścienie afrykanskie.
Wracając do Twojego baniaka to jest dużo fajnych ryb, A ten sum indysjski jest mega ciekawy.No i są jeszcze motylowce, może kirys żółto pasy by pasował , a i własnie mam pytanie mam okazje dostać za browarka rybe bardzo podobnołdo kirysa zółto pasego ale pasy ma pionowe co to moze być?
Zachecam do spróbowania obok pistii i limonobium paprotnicy tworzy ogromne sadzonki bardzo ją lubie.
Stwierdziłem ,że i ja chce miec taki baniak , zdaje sobie sprawe że nie moge mieć wszystkich ryb jakie zamarze ale cos tam potwornrgo bedzie wysłałem juz nawet wiadomosc na pw do kubiszona .
Mam nadzieje że cos tam wymyśli
Celuje w Liścienie afrykanskie.
Wracając do Twojego baniaka to jest dużo fajnych ryb, A ten sum indysjski jest mega ciekawy.No i są jeszcze motylowce, może kirys żółto pasy by pasował , a i własnie mam pytanie mam okazje dostać za browarka rybe bardzo podobnołdo kirysa zółto pasego ale pasy ma pionowe co to moze być?
Zachecam do spróbowania obok pistii i limonobium paprotnicy tworzy ogromne sadzonki bardzo ją lubie.
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 14:37 przez pstrag222, łącznie zmieniany 1 raz.
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
zraziłem się do niej, bo nie chciała usiedzieć na miejscu, tylko cały czas wypływała z podłoża, w nowym baniaku kto wie, motylowce jakoś do mnie nie przejawiają, dlatego dałem szczupaczki żyworodne, powiedzmy, że górę i dno mam opanowane, problem mam ze środkiem, choć przy takiej wysokości baniaka i wielkości ryb raczej trzeba podzielić go na 2 części a nie 3, na myśl przyszły mi np. duże mieczyki ale mogą stać się karmą
Co by tu napisać... 
Paprotnica swietnie daje sobie rade jako roslina pływająca, i za to ją lubie.
No ciężko będzie znaleśc takie ryby które ożywią zbiornik chybe że codzienie bedzie wpuszczał duze ilości rybek na pokarm
Może jakieś pielęgnice?
Po przeczytaniu paru książek udało mi sie namierzyć co to za sum
i o to Pseudomystus siamensis.
Pewnie go chwce do swojego baniaka
No ciężko będzie znaleśc takie ryby które ożywią zbiornik chybe że codzienie bedzie wpuszczał duze ilości rybek na pokarm
Może jakieś pielęgnice?
Po przeczytaniu paru książek udało mi sie namierzyć co to za sum
i o to Pseudomystus siamensis.
Pewnie go chwce do swojego baniaka
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 15:45 przez pstrag222, łącznie zmieniany 1 raz.
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
- Radzimierz
Jeżeli będziesz dysponować tak dużym akwarium to może to Ci sie spodoba -Mastacembelus armatus
A co do Kiryśnika to miałem kiedyś kilka sztuk, jedynie co potrafily to wykopywać roślinki z gleby:D
A co do Kiryśnika to miałem kiedyś kilka sztuk, jedynie co potrafily to wykopywać roślinki z gleby:D
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 20:01 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Propozycja obsady
Rybki pokarmowe nie uchowają się żadne;) Obsada trochę chaotyczna. Proponuję do wielopłetwca dołożyć kilka ryb z powyższej listy jako "główni lokatorzy" i od tego zacząć. Jak już będzie to jakoś działało to potem można uzupełniać obsadę.3runer pisze:Główny lokator
Lokatorzy pozostali:
Pamiętaj, jakie nie zrobisz - będzie za małe:) Stawiaj jak największe.3runer pisze: zbiornik jaki planuje to między 150 a 200 cm na 50 cm ma 50 cm wysokości, na razie fantazjuje, ale około 500l lub więcej :P na pewno długie a nie za wysokie
U mnie się to nie sprawdziło, piasek za bardzo izoluje ziemię.3runer pisze: na dno ziemia+piasek
jak na mój gust to się pozjadają te ryby przemyśl obsadę. Wybierz drapole o podobnych pyskach...
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 20:34 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
- Radzimierz
- Radzimierz