Propozycja obsady
- Radzimierz
Kubiszon pisze: Zjada wszystko, łącznie z pancernymi z pozoru wielopłetwcami czy zbrojnikami.
chciałbym zobaczyc jak zjada takiego : http://www.youtube.com/watch?v=dcQpaAfyUSQ
to to nie to samo co sum indyjski??
ładny potwórRadzimierz pisze:chciałbym zobaczyc jak zjada takiego : http://www.youtube.com/watch?v=dcQpaAfyUSQ
Co by tu napisać... 
- Radzimierz
Jeśli chodzi o Clariasa to nie polecam nikomu, chyba że ktoś ma ochote tylko je trzymać w akwarium. Sam chciałem sobie sprawić pare takich sztuk, ale sprzedawca w sklepie( i tutaj myśle że jest to przełom, i o takich sprzedawców walczmy,bo jeśli widze że jest wporządku, to zrobie u niego zakupy, nie konieccznie w postaci tych ryb, ale akwarystyka to ciągłe wydatki, wiec na pewno bym się jeszcze pojawił, a np. Kiedyś potrzebowalem kupić barwnik, do BW, i gościu w sklepie wciskał mi jakieś badziewie z Tropikala ktore miało wykrystalizować wodę, upierając się przy swojej wersji że : '' tak, tak to tutaj masz to co chciałeś to na pewno Ci zabarwi wode''pomimo tego że miał inny asortyment i duży wybór nigdy już mnie u siebie w sklepie nie zobaczy, zboczyłem troche z głownego wątku, sorry)...---> odradził mi stanowczo ich trzymaniie w akwarium, ponieważ eliminują obsade, stwierdził także ze ile mu nie damy jeść to bedzie cały czas głodny. Gdy wróciłem do domu sprawdzilem w necie informacje, i wszystko się zgadza:) Powróce jeszcze do tego uczciwego sprzedawcy. Jak zakładałem 200l to chciałem mieć duże zbrojniki, spodobal mi sie gibiceps. Akurat były w sklepie, nie były drogie więc pomyślełem ze zapytam co i jak i może wezme, od razu spytał mnie o litraż, gdy powiedziałem, na ''odwal sie'' ze duże zaprowadził mnie do zbiornika(około 500-600l gdzie trzymają oddane ryby, i pokazał mi dorosłego gibusia(jakieś 40cm), po czym powiedział że jeżeli mam aqua podobnych rozmiarów, to sprzeda mi go z największa przyjemnością. Zdziwilem się niesamowicie, bo nie jest to super wielki sklep, nie mają super utargu(twierdze po umiejscowieniu sklepu), na utrzymaniu jest pełno baniaków, a i tak nie chcial jedynie na mnie zarobić:) Szacunek.
Wniosek?
Nie kupujemy ryb przed poznaniem ich.
Szanujemy porządnych sprzedawców, wiadomo że wielu liczy tylko na biznes, ale są jeszcze normalni !
Wniosek?
Nie kupujemy ryb przed poznaniem ich.
Szanujemy porządnych sprzedawców, wiadomo że wielu liczy tylko na biznes, ale są jeszcze normalni !
Zgadzam się, u nas clariasy były bezpośrednią przyczyną likwidacji akwarium z potworami w klubie. Zamęczyły kilka ryb, zjadały pokarm w każdej ilości zanim inne ryby zdążyły coś capnąć.Radzimierz pisze:Jeśli chodzi o Clariasa to nie polecam nikomu, chyba że ktoś ma ochote tylko je trzymać w akwarium.
Pochwal się gdzie takiego sprzedawcę znalazłeś!Radzimierz pisze:Zdziwilem się niesamowicie, bo nie jest to super wielki sklep, nie mają super utargu(twierdze po umiejscowieniu sklepu), na utrzymaniu jest pełno baniaków, a i tak nie chcial jedynie na mnie zarobić:) Szacunek.
Rozumiem. I trzymasz go z jakimi rybami? Z czym można go trzymać na dłuższą metę?king pisze:prapłetwca nie mam na sprzedaż Kubuś to poprostu moja ulubiona ryba opiekuje się nią od 5 lat to trochę o niej wiem![]()
Nie, ale to ta sama rodzina - Długowąsowate (Clariidae)king pisze: Workoskrzel azjatycki to nie Clarias czasem?
Ostatnio zmieniony 2011-12-08, 17:27 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Radzimierz
pożyczyłem od Luany kilka numerów magazynu akwarium i tam dostrzegłem rybkę :P Gurami Olbrzymie, ponieważ moim konikiem są ryby labiryntowe na pewno znajdzie się u mnie w baniaku :) ciekawe co jeszcze wyczytam :) aha murena słodkowodna :) też ciekawa pozycja :) dużo czytania prze de mną
Co by tu napisać... 
-
furious tomash
gurami (z tego co kolega zidentyfikował http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6008 ) grasują w palmiarni; spore skubańce
bla bla bla...