zbyt wysoki poziom NO3
Krzysztofie, zacznijmy moze od tego, ze nie ma idealnego, złotego środka. To wie każdy i ja tez, O substratach nie wiem nic, nie wiedziałem tez nic o ziemii w akwarium, dopóki sam jej nie zastosowałem. Ostrzegano mnie przed śwaitłem nawozeniem itp natomiast ja , świece duzo, gazuje nawoże solanka
, ktos by powiedział, że glony i inne plagi w takim zestawieniu murowane. U mnie od początku do dzis glonów brak i wszystko rosnie jak na drożdzach:) Ktoś inny załozy zbornik podobny niemalże identyczny i bedzie miał plagi egipskie i łódzkie razem wzięte. Nie ma reguły, ja jedynie pisałem koledze, co i w jaki sposób robiłem u siebie od początku, mając chociazby gdzies po drodze, duzy poziom azotu i początki jakichs tam nitek. Jest tajemnica poliszynela, ze biomasa jest potrzebna na poczatku. Wiem, ze niektózy akwarysci byc moze z wiekszym doświadczeniem, zakładaja zbniorniki i od razu sadza docelową obsade roslinną. Niektórym sie to sprawdza a niektórym nie i tyle w temacie. Na forum Ra jest tez troche ludzi, z problemami na podłozu ADa oraz innych podłożach. Nie mniej jednak, uwazam, że "rady" które napisałem sa słuszne i niejako jest to pewien prosty i zredukowany, ale jednak schemat, który przy odrobinie własnej inicjatywy i umiejetnosci obserwacji, a przede wszystkim, cierpliwości i systematycznosci, sprawdza sie jakoś
Zostawiłem natomiast bez komenatrza kwestie wpuszczenia rybek po restarcie, z wiadomych względów. To moje zdanie, pisze tylko o tym czego sam dośwaidczyłem u mnie w swoim akwarium, tez pytałem i radziłem sie, ale wszystko i tak zostało zweryfikowane przezemnie w praniu i własna droga doszedłem do pewnego status quooo, na szczęscie nie doświadczając tego co kolega Mariusz ( mały). Opisuje jedynie swoje metody, które stosowałem i podziałały. A jesli ktos ma inna polegajaca na chociazby laniu 3 dniowego moczu krowiego do akwarium
, jego sprawa jesli działą i nie szkodzi obsadzie..... przykład z kosmosu, ale chciałem jedynie uwidocznic wzglednośc takich rad:) w tym mojej równiez
Łukasz
- krzych0062
Że zacytuję(już kolejny raz
) naszego kolegę z forum..."ja pierdykam"...ależ patosem zaleciało..."Krzysztofie"...hehe
Łukasz...nie musisz mi nic tłumaczyć, ani tym bardziej siebie. Dla mnie są to prawdy oczywiste, wszak trochę lat już spędziłem mocząc łapy w akwa, trochę oślepłem wpatrując się w mnogość moich zbiorników...uwierz mi na słowo, jeśli oczywiście chcesz
Jednak tekst typu:
cytat:
maly07071989 napisał/a:
Kupilem od Bolka1984 i Zafiry roslinki mysle ze jest ich wystarczająco. Jak pierwszy raz zakladalem 200l akwa mialem 1/4 roslin i wystartowalem z rybami :)
No to super... bez komentarza... Pisałem Ci zapytaj kolegi 3 runner ma rogatka
przywodzi mi na myśli tylko i wyłącznie jedno przesłanie...No cóż...
Ale zakończmy już te dywagacje bo nijak mnie nie przekonasz, że miałeś coś innego na myśli aniżeli feralnego "rogatka"... 
Łukasz...nie musisz mi nic tłumaczyć, ani tym bardziej siebie. Dla mnie są to prawdy oczywiste, wszak trochę lat już spędziłem mocząc łapy w akwa, trochę oślepłem wpatrując się w mnogość moich zbiorników...uwierz mi na słowo, jeśli oczywiście chcesz
cytat:
maly07071989 napisał/a:
Kupilem od Bolka1984 i Zafiry roslinki mysle ze jest ich wystarczająco. Jak pierwszy raz zakladalem 200l akwa mialem 1/4 roslin i wystartowalem z rybami :)
No to super... bez komentarza... Pisałem Ci zapytaj kolegi 3 runner ma rogatka
przywodzi mi na myśli tylko i wyłącznie jedno przesłanie...No cóż...
- krzych0062
barttru o jakich sprzeczkach mówisz? Wymieniamy poglądy w temacie za wysokiego poziomu NO3 i nic po za tym...Są różne metody wprowadzenia równowagi makro w zbiorniku...a nasza rozmowa o tym mówi
Swoją drogą gratuluję setnego posta
zasłużyliśmy na "jubileuszową" reprymendę...
I to nie jest żaden sarkazm
Swoją drogą gratuluję setnego posta
I to nie jest żaden sarkazm
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 20:51 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
E tam patosem, bez jaj, to z racji świątecznego czasu bardziej oficjalnie....
sorki...Owszem napisał to ze wystartowal z roslinami majac ich 1/4 i z rybkami, to zostawilem bez komentarza.... uwazam ze malo roslin na start to jakby sammeu sie prosic o problemy oi do tego start z rybami
szkoda rybek... no ale cóz... tak oswiadczam wszem i wobec,
miałem na mysli rogatka, gdyz jak wczesniej napisałem jest to super soślinka na start zdania nie zmienie chocby nie wiem co
. Ładnie tez wyciaga azot z wody. Podkreslam to moje zdanie, jesli ktos ma inne owszem, ja nie przekonuje nikogo, poleciłem jedynie koledze to co poleciłem. Narazie widze, że skutki sa lipne a juz dawno powinna byc obrana jedna strategia. Ja robiłem start z rogatkiem tak
i z moczarka i co z tego
rosliny moze niezbyt zdobne, ale za to idealne na start, ładnie reguluja poziom azotu w akwarium i nie tylko:) Teraz ich u mnie nie ma.
Łukasz
A podobno tylko krowa nie zmienia zdanialukaszLDZ pisze: jest to super soślinka na start zdania nie zmienie chocby nie wiem co
A czy oprócz rogatka znasz inne rośliny wskaźnikowe, bądź spełniające podobne funkcje w akwarium?, czy tylko stale będziesz powtarzał mowę o rogatku?lukaszLDZ pisze:miałem na mysli rogatka, gdyz jak wczesniej napisałem jest to super soślinka na start zdania nie zmienie chocby nie wiem co. Ładnie tez wyciaga azot z wody. Podkreslam to moje zdanie, jesli ktos ma inne owszem, ja nie przekonuje nikogo, poleciłem jedynie koledze to co poleciłem. Narazie widze, że skutki sa lipne a juz dawno powinna byc obrana jedna strategia. Ja robiłem start z rogatkiem tak
i z moczarka i co z tego
rosliny moze niezbyt zdobne, ale za to idealne na start, ładnie reguluja poziom azotu w akwarium i nie tylko:)
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 21:01 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- maly07071989
Nigdy nie mialem problemów z takimi glonami jak dzisiaj mam jakies nitki sie pokazaly ale to przy braku podmian. jak znajde zdjecie z pierwszym startem akwa to pokaze Ci Lukasz z jaka iloscia roslin startowalem

Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 21:07 przez maly07071989, łącznie zmieniany 1 raz.
- maly07071989
krzych0062 pisze:Powiem szczerze, że nie za bardzo z tej foty potrafię zdiagnozować tego glona...Na sinicę, czyli cyjanobakterie(na marginesie to nie jest glon) mi to nie wygląda...są takie glony "galaretowate", które łatwo udaje się ściągnąć z roślin, które łatwo "rozetrzeć" w palcach i to właśnie na nie mi to wygląda...tym bardziej, że kolor mają szary...choć niektóre liście zainfekowane są jakimś zielonym glonem, który mógłby być tą cyjano bakterią...Niech się może megalomaniac wypowie w tej kwestii...bo studiuje w tym kierunku...Bodaj...jeśli nie pomyliłem osóbmaly07071989 pisze:Mozecie zidentyfikowac tego glona ??Ja po prostu nie mam doświadczenia z gloniskami...przynajmniej takiego typu
A co do Twojej wypowiedzi to sie zgadza gdyz glony latwo odchodza od roslin i plywaja w wodzie oraz rozmazuja sie na ręku.
Zafira pisze:Z rcji tego, że nie jestem tak doświadczonym akwarysta i faktycznie nie znam innych bbiomasowych roslin niz rogatek, moczarka, pistia... nie poleciłem koledzie takowych, moze błędnie zakładając, że skoro pyta o takie problemy, które Go dotycza, równiez nie posiada super doświadczenia. Ironizujący styl wypowiedzi natomiast, uważam za zbędnylukaszLDZ pisze: A czy oprócz rogatka znasz inne rośliny wskaźnikowe, bądź spełniające podobne funkcje w akwarium?, czy tylko stale będziesz powtarzał mowę o rogatku?.
Łukasz
- krzych0062
Ależ dziś jest dzień na cytowanie innych...
Tym razem zacytuję innego usera: czytaj ze zrozumieniem, bo:

nie jest prawdą co napisałeś...Rogatek miał być od jednej osoby a ja cały czas powtarzam, że i inne rośliny nadają się na start akwa na aktywnym podłożu...cały czas powtarzam, że rogatek i moczarka nie są panaceum na problem glonów...i wcale nie ilość roślin...A wiem co mówię, bo od wielu lat używam podłoży aktywnych w zbiornikach, więc słowo przeciw słowu...ale z jakim doświadczeniem? Osądź sam obiektywnie...co ma "ziemniak" do aktywnego substratu?barttru pisze:nie wymieniacie poglądów na temat NO3,tylko na temat rogatka kupionego od tej czy innej osoby.
To mój ostatni post w tej kwesti - nie zacytowałeś całej mojej ostatniej wypowiedzi co brzmi w całości zupełnie inaczej. Ja po prostu myślę że Łukasz po prostu zasugerował żeby kupić rośniknkę od 3runner( jeśli przekręciłem to przepraszam) bo często się ogłasza że ma na sprzedaż i tyle. A w każdym tekście można szukać podtekstów.
Ja ostatnio też popełniłem błąd nie sadząc roślin szybko rosnących na start i pokazało się trochę glonów. Ale sytuacja nie była tak dramatyczna jak u kolegi Małego. Dosadziłem rogatka, hygrophlię, rotalę i zacząłem podawać CO2 z butli i wszystko powoli wychodzi na prostą. Ale uwarzam że każde akwarium to sprawa bardzo indywidualna i nie można się bardzo ciasno trzymać schematów.
Ja ostatnio też popełniłem błąd nie sadząc roślin szybko rosnących na start i pokazało się trochę glonów. Ale sytuacja nie była tak dramatyczna jak u kolegi Małego. Dosadziłem rogatka, hygrophlię, rotalę i zacząłem podawać CO2 z butli i wszystko powoli wychodzi na prostą. Ale uwarzam że każde akwarium to sprawa bardzo indywidualna i nie można się bardzo ciasno trzymać schematów.
Ostatnio zmieniony 2011-12-25, 21:30 przez barttru, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
- krzych0062
No właśnie...nie tylko i wyłącznie rogatka...bo inne rośliny również a zwłaszcza dałeś paliwo roślinom w postaci węgla z CO2...i to jest jeden z czynników prawidłowo funkcjonującego akwa...nie tylko ta konkretna roślinka...bo ten węgiel w połączeniu daje pełny obraz procesów w akwa...znaczy przemiany dostarczonego pokarmu roślinom...barttru pisze:Dosadziłem rogatka, hygrophlię, rotalę i zacząłem podawać CO2 z butli i wszystko powoli wychodzi na prostą.
Hm...trochę to dziwnie mi się napisało, ale chyba jest na tyle zrozumiałe ażeby nic nie dodawać
Krzysiek nikt nigdy nie powiedział a tym bardziej ja, ze sam nieszczęsny rogatek jest tutaj najwazniejszy i , że co2 nie nalezy podawać w ogóle. Wiec lajcik
spokojnie.
Widząc że kolega podaje co2 i nawozi jako tako
zaproponowałem tego rogatka, bo z tych znanych mi roslin rosnie najszybciej po prostu... tylko tyle.... stad ta burza słowna
bez sensu
Łukasz