Urlop a akwarium

Awatar użytkownika
mih00

Post autor: mih00 »

Dozownik wydaje się być dobrym rozwiązaniem ale jeżeli zostawiamy akwa, które właściwie chodzi "pełną parą" bez kontroli to jest to pewne ryzyko. Myślę, że bezpieczniej by było spowolnić cały cykl w akwa. Powiedzmy zejść z oświetleniem do 4-5h co2 na minimum i ewentualnie dołożyć dozownik, który by podawał jakieś bardzo skąpe dawki.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jeśli spowolnić "metabolizm" akwarium to chyba lepiej zmniejszyc swiatlo, jego natezenie np palic zamiast 150w, połowa tego ale pełen zestaw godzin, rosliny chyba powinny przetrwac. Z malym oswietleniem beda mialy mniejszy apetyt na nawozy. Jesli podłoże jest dosc bogate i dojrzałe spokojnie dadza rade beda rosly powoli. Mysle , że takie rozwiązanie jest bezpieczne
Ostatnio zmieniony 2012-01-11, 10:34 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
mih00

Post autor: mih00 »

No właśnie się tak zastanawiam i ja bym raczej stawiał na skrócenie "dnia" niż na zmniejszenie natężenia światła. Tak intuicyjnie wydaje mi się to być lepszym rozwiązaniem. Może się mylę? W ogóle to tak się zastanawiam jak sobie radzą inni z takim problemem wyjazdów - może ktoś się podzieli doświadczeniami?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”