Roślinne Malawi i sprawa podmiany wody

ODPOWIEDZ
tomsoul

Roślinne Malawi i sprawa podmiany wody

Post autor: tomsoul »

Witam

Posiadam 300 litrowe roślinne Malawi. Jak często i w jakich ilościach podmieniać wode w tym akwarium?

P.S.

Ile razy dziennie karmicie ryby? Ja karmie 3 lub 4 razy dziennie ale w takich ilościach aby w kilkanaśćie sekund wszystko zjadły, po prostu bardzo małymi porcjami.

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

A jakie masz podłoże, bo rybki z Malawi to straszne brudasy strasznie brudzą wodę i w akwarium powinna byś znaczna nadfiltracja. Myślę,że ok 100-150 litrów co tydzień powinno być ok,zależy ile masz jeszcze ryb w zbiorniku.

jacek7110

Re: Roślinne Malawi i sprawa podmiany wody

Post autor: jacek7110 »

tomsoul pisze:Witam

Posiadam 300 litrowe roślinne Malawi. Jak często i w jakich ilościach podmieniać wode w tym akwarium?

P.S.

Ile razy dziennie karmicie ryby? Ja karmie 3 lub 4 razy dziennie ale w takich ilościach aby w kilkanaśćie sekund wszystko zjadły, po prostu bardzo małymi porcjami.
Przepraszam ze pytam, długo masz to malawi, interesujesz się tym, czy tylko założyłeś bo jest ładne?

Pytanie bez podtekstów.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Co to znaczy roslinne malawi,jak ma sie,to rozumiec?
A.Zwykly zbiormik roslinny z rybami z malawi.
B.Zbiornik malawi z czescia anubiasow.

Jak dlugo akwarium z rybami funkcjonuje i jak do tej pory robiles kwestie podmian?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

tomsoul

Re: Roślinne Malawi i sprawa podmiany wody

jacek7110 pisze:
tomsoul pisze:Witam

P.S.

Przepraszam ze pytam, długo masz to malawi, interesujesz się tym, czy tylko założyłeś bo jest ładne?

Pytanie bez podtekstów.

Malawi nie mam długo. Ale nie założyłem go tylko dla ozdoby ale także dlatego że się inreresuje tym biotopem. Na tą chwile się chce dokształcać, stąd moje pytanie w sprawie podmiany wody i karmienie.

tomsoul

Lukiki pisze:Co to znaczy roslinne malawi,jak ma sie,to rozumiec?
A.Zwykly zbiormik roslinny z rybami z malawi.
B.Zbiornik malawi z czescia anubiasow.

Jak dlugo akwarium z rybami funkcjonuje i jak do tej pory robiles kwestie podmian?
Raczej opcja B. Czyli malawi z anubiasami ale także z innymi gatunkami roślin.

tomsoul

Czy podmiana 25% raz na 2 tygodnie będzie ok?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie wiem jakiej wielkości te ryby i ile ich jest,najlepiej zdjęcie całości pokaż.
Coś oscylowałbym w 25% podmiany tygodniowo,a w między czasie w tygodniu odmulanie dna,by kupska nie zalegały.
O filtracji nie napisałeś nic,a to ważne przy podpowiedzi jest.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”