co2 z bimbrownii
-
kacperek167
co2 z bimbrownii
zrobiłem wczoraj najpospolitsza bimbrownie i tworzy sie tyle gazu ze w akwarium leca tak babelki jakby to bylo podlaczone do pompki . Nic sie ryba nie stanie ??
Nie jestem ekspertem,ale na pewno musisz obserwować zachowanie ryb.Jeśli zaczną pływać przy powierzchni to musisz zmniejszyć ilość Co2,albo zwiększyć ruch wody.Dużo zależy przez co dozujesz gaz.Czy przez kostkę lipową własnej roboty,czy przez kamień(dostępny w sklepach akwarystycznych).Chodzi o to czy gaz zdąży rozpuścić się w wodzie czy bąble przelecą przez wodę i polecą w atmosferę.Pewnie inni jaśniej ci to wytłumaczą.
-
kacperek167
- illuminatebaby
Generalnie to powinieneś mieć w zestawie druga butelkę, tylko z woda, stanowi ona pewien bufor, jeśli jest to ok. Po drugie masz na wężyku zaworek do regulacji? Minusem bimbrowni jest jej podatność na dodatnie temperatury (powyżej 20°C). Wtedy drożdże szybciej przerabiają cukier. Zastanawiałeś się nad reaktorem z kwasku? Jest stabilniejszy.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
-
kacperek167
-
kacperek167
przy zacierze z 1l wody ciśnienie się nie wytworzy aż takie, chyba, że wszystko na wcisk jest tylko połączone, regulacje mam na poziomie 1-3 bąble na sekundę, zawsze coś, a efekt widzę już po tygodniu, rośliny czerwone zaczęły się w końcu wybarwiać na czerwono, szybkość wzrostu i wygląd roślin też mocno zauważalny
w akwariach do 100l dosyć tani i w miarę wygodny sposób, po weekendzie majowym założę druga do 119l
w akwariach do 100l dosyć tani i w miarę wygodny sposób, po weekendzie majowym założę druga do 119l
Co by tu napisać... 
-
kacperek167
-
kacperek167
ale co dwie następne?? bimbrownie??
mam tak butelka z zacierem-> wężyk -> butelka bufor (wężyk idzie do wody, a w korku drugi wychodzi do akwarium-> pierwszy zacisk

takie cuś z kroplówki, co ma spowalniać przepływ cieczy przy podawaniu płynów

zacisk z kroplówki

dyfuzor, ja mam akurat tetry od krzycha, ale spokojnie na tej samej zasadzie działa strzykawka bez zatyczki większa dziurą umieszczona prostopadle do podłoża

mam tak butelka z zacierem-> wężyk -> butelka bufor (wężyk idzie do wody, a w korku drugi wychodzi do akwarium-> pierwszy zacisk

takie cuś z kroplówki, co ma spowalniać przepływ cieczy przy podawaniu płynów

zacisk z kroplówki

dyfuzor, ja mam akurat tetry od krzycha, ale spokojnie na tej samej zasadzie działa strzykawka bez zatyczki większa dziurą umieszczona prostopadle do podłoża

Co by tu napisać... 
- krzych0062
No właśnie...skoro już o tym wspomniałeś to, jak się sprawuje we współpracy z bimbrownią? Daje radę? I jak jest z rozpuszczalnością CO2?3runer pisze:dyfuzor, ja mam akurat tetry od krzycha,
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 18:36 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.