Korzeń barwi wodę
Korzeń barwi wodę
Nigdzie nie mogę znaleźć wątku o korzeniach. Mianowicie kupiłem 2 korzenie na Równej wygotowałem 2 razy w wodzie z solą, lecz problem polega na tym, że barwi wodę. Moje pytanie do fachowców, czy da się to zahamować by nie barwiły wody. Pozdrawiam
Potwierdzam fakt, facet oki i ma łądne koroznki. Niestety ostatnio zakupiłem dwa i jak zaczałem gotować, jeden z nich puszcza po prostu zywicę, która podczas gotowania osadza sie na powierzchni i wydziela zapaszek
. Zatem, czy od Pania Henia czy nie korzen zawsze trzeba sprawdzic gotując wczesniej chociaz raz. Nie wazny czy jest spreparowany czy tez nie.
Łukasz
Z tym gotowaniem to nie taka prosta sprawa. Jak mam korzeń który ma ok 90 cm długości i 50 cm wysokości to wygotować się go nie da. Nawet na raty. Kiedyś dawno temu faktycznie gotowałem korzenie. Teraz po prostu je mocze w wodzie, podmieniam co jakiś czas i tyle. Po wrzuceniu do akwarium gdy nadal puszcza barwniki można zastosować np Purigen i wtedy mam problem z głowy.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Ja kupiłem korzenie od dziadka korzonka i jestem zadowolony wyparzyłem je tylko tak jak radził starszy pan i wsadziłem do akwa i ładnie się prezentują i się nic nie dzieje a rybki, glonojady i krewetki siedzą i skubią :)
Ostatnio zmieniony 2012-08-02, 18:46 przez indiana, łącznie zmieniany 1 raz.