Pierwsze akwa, co zrobić aby wszystko było ładnie zrobione?

ODPOWIEDZ
VRd

Pierwsze akwa, co zrobić aby wszystko było ładnie zrobione?

Post autor: VRd »

Witam!

Myślę nad założeniem akwarium już od miesiąca. Zacznijmy od początku. Miejsce mam na 45l maks 60l. Z racji tego że nie mam zbyt dużego budżetu interesuje mnie zakup gotowego zestawu. Wiem że większość użytkowników odradza taki zakup ale niestety wszystko kupować osobno wychodzi znacznie więcej niż gotowe zestawy na allegro.
I teraz pytanie odnośnie zestawów, czy ktoś z użytkowników mógłbym mi polecić jakiś gotowy zestaw z allegro? Jest ich dużo a sam nie wiem który z nich jest ok.
Kolejne pytanie tyczy się roślinności. Chodzi o roślinki mało wymagające, poprosił bym o poleceniem roślinek do takiego zbiornika. Ostatnie pytanie to obsada tego akwarium. Chciałbym bardzo aby w tym zbiorniku znajdowały się neonki i krewetki na 100% oraz jeszcze jeden gatunek rybek. Oczywiście drugiego gatunku rybek trudno mi wybrać dlatego w tej kwestii pytam doświadczonych kolegów. I czy w ogóle jest taka możliwość , w takim zbiorniku, na taką ilość rybek?
Liczę na konkretne odpowiedzi. Wiem że pewnie mój temat u niektórych wywoła uśmiech na twarzy ale niestety dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką i prosiłbym o wyrozumiałość i konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam Wszystkich ze Starego Polesia:)

Awatar użytkownika
blue3003

Re: Pierwsze akwa, co zrobić aby wszystko było ładnie zrobio

Post autor: blue3003 »

VRd pisze:Witam!

Z racji tego że nie mam zbyt dużego budżetu interesuje mnie zakup gotowego zestawu. Wiem że większość użytkowników odradza taki zakup ale niestety wszystko kupować osobno wychodzi znacznie więcej niż gotowe zestawy na allegro.
Wybierz się w czwartek na giełdę i tam skompletuj zestaw.
Ja tak kiedyś zrobiłem.Ceny porównywalne z allegro.Nie płacisz za przesyłkę i towar masz od ręki. A kupisz tam wszystko co Ci potrzebne na początek. Określ sobie jaki masz budżet na te zakupy i kupuj na co cię stać.
Musisz się zastanowić jakiego chcesz użyć podłoża. Dla nie wymagających roślinek kupisz na giełdzie np czarny bazalt (duży worek do 60l to koszt około 12zł) plus jakąś podsypkę pod żwirek.
A z niewymagających roślinek to mchy, nurzańce,microsoria, anubiasy, cryptocoryny, sagittaria i wiele innych (zobacz google ;-)) te z kolei kupisz w niedzielę. Podpytaj Zafirę na pewno coś z tego ma albo oglądaj codziennie dział sprzedam ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Tak jak kolega wyzej... jedź w niedziele na start i tam kupisz gotowy zestaw z pokrywą, jedna uwaga, jak chcesz kupować weź proste szkło nie profil :!: W standardowej pokrywie będziesz miec zapewne jedna swietlówke ok 15w - co powinno wystarczyc dla roslin cienia takie jak jakies mikrozoria czy tez anubiasy.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

baniak na Popiełuszki zrobią ci pod wymiar w cenie 1,05 za litr

filtr hbl-501/601 to koszt maks 50 zł jak nie kupisz na Równej

bazalt ostatni płaciłem na Równej za 7,5l worek 8 zł

rośliny przeglądaj giełdę

pokrywa DIY wyjdzie ci w zależności od oświetlenia ale na pewno taniej niż wydmuszki, szczególnie jak będziesz miał inne wymiary niż standardowe

obsada neonki+krewetki i nic bym nie dodawał, bo na dwie ławice za małe akwarium, większe ryby zjedzą krewetki, to samo mniejsze pielęgnice i bojowniki

nie wiem jak proporczykowce i szczupieńczyki
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
blue3003

Post autor: blue3003 »

3runer pisze:nie wiem jak proporczykowce i szczupieńczyki
Zależy które ;-).
Generalnie też bedą ganiały krewetki.
Moje proporce Chromaphyosemion loennbergii nawet dorosłe krewecie potrafiły zamęczyć. Zostały tylko najtwardsze okazy. A kap lopezy ganiały głównie młode.
Wszystko też zależy od częstotliwości i jakości karmienia, ilości kryjówek itp.

Awatar użytkownika
Monsus

Post autor: Monsus »

Tu masz zestaw i to z naszego forum:

http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... 2cd6#71043

Trochę negocjacji i masz komplet.

A z obsady to do neonków dałbym na dno pigmeje.
Pozdrawiam
MONSUS

Awatar użytkownika
chodysVR6

Post autor: chodysVR6 »

ja za jakis czas bede sprzedawał w zestawie 72 litry (60x40x30wys)
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką

MST MS 01D VIP

VRd

Post autor: VRd »

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Mam jeszcze 2 pytania. Chce zrobić akwarium w stylu iwagumi, korzeń plus kilka fajnych kamieni. Jakie roślinki mało wymagające możecie polecić do takiego akwa? Nie chce aby zbiornik był bardzo zarośnięty. I drugie pytanie tyczy się podłoża. Na dnie będzie najprawdopodobniej ciemny żwir bądź czarny bazalt. Który lepszy i jaka granulacja? Co pod niego dać? W tym akwa będą krewetki plus neonki.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”