poziom akwarium

Pabian

Post autor: Pabian »

wojtekr pisze:Mi z kolei pękły wzmocnienia wzdłużne w 240l. Najpierw przednie, potem tylne. Akwarium Wromaka, na gwarancji, bo to się stało po jakimś miesiącu użytkowanie. Gdzieś to u nas na forum opisałem.

Wtedy przekonałem się jak działa serwis Wromaka i sklepu w którym to akwwarium kupiłem - Rybarium. Generalnie zrobiłem nowe wzmocnienia sam, na własna rekę (nie znałem jeszcze Pabiana :-))

A od obydwu w/w firm staram się trzymać z daleka.
Wojtek ,czytałem ten Twój post o tych wzmocnieniach .....generalnie są dwie możliwości :albo wzmocnienia były za cienkie i za wąskie lub sklejone na zbyt cienką warstwę silikonu. Nawet przy wzmocnieniach ważne jest aby przednia szyba miała szanse lekko pracować , jeżeli wzmocnienie jest przyklejone "na zero" , a dodam , ,ze taki sposób jest dla klejącego najłatwiejszy, to są duże szanse że wzmocnienie zrobi tzw."jeb" i mamy sytuację w której wzmocnienie zamiast zabezpieczać , to czyni cos zupełnie odwrotnego ....następuje nagłe szarpnięcie przedniej /tylnej szyby i stąd niedaleko do powodzi .....druga sprawa ,pękające wzmocnienie może naruszyć szybę (odprysk ,rysa) no i wtedy nawet jeżeli szyba wytrzyma szrpnięcie to i tak prędzej czy pózniej może polecieć .Tak więc można powiedzieć ,że miałes szczęście w nieszczęsciu

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Pigul71 pisze:[.... wzmocnienia podłużne, miało ponad 8 lat. Pzd
P.
to chyba mamy odpowiedź, 8 lat to nie mało, chociaz są akwaria, które stoja tyle i Oki.
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Pabian pisze:pękające wzmocnienie może naruszyć szybę (odprysk ,rysa) no i wtedy nawet jeżeli szyba wytrzyma szrpnięcie to i tak prędzej czy pózniej może polecieć .Tak więc można powiedzieć ,że miałes szczęście w nieszczęsciu
Hm..mam pęknięte wzmocnienie z przodu w 3-setce, po tym co napisałeś to obawiam się,że coś się stanie, bo to jednak 300 litrów wody :->.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Pabian

Post autor: Pabian »

Zafira pisze:
Pabian pisze:pękające wzmocnienie może naruszyć szybę (odprysk ,rysa) no i wtedy nawet jeżeli szyba wytrzyma szrpnięcie to i tak prędzej czy pózniej może polecieć .Tak więc można powiedzieć ,że miałes szczęście w nieszczęsciu
Hm..mam pęknięte wzmocnienie z przodu w 3-setce, po tym co napisałeś to obawiam się,że coś się stanie, bo to jednak 300 litrów wody :->.
Gosia , ja wiem że to kłopot :-/ ,ale tak jak zrobił Wojtek, lepiej wymienić i spać spokojnie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”