Lampka Aquaela

ODPOWIEDZ
Czeresniak

Lampka Aquaela

Post autor: Czeresniak »

Całkiem niedawno spaliła mi się lampka (kolejna) firmy Aquael. Do tej pory wymieniano mi je bez problemu łącznie z stempelkiem + data wymiany w gwarancji, co równało się tym, że nowa lampka miała znowu 2 lata gwarancji od chwili jej otrzymania. Tym razem było inaczej, serwisant w firmie oświadczył mi, że firma Aquael już nie przedłuża gwarancji bo to jest "niezgodne z polityką firmy" - cokolwiek by to znaczyło. Lampka przepaliła się po roku użytkowania, więc na nową został mi jeszcze rok. Co będzie jak lampka znowu przepali się ale gdy minie rok + 1 dzień? Nie będę już mógł reklamować produktu, który zakupiony ma 2 lata gwarancji ale wymieniony na nowy już nie? A co gdybym reklamował dzień przed końcem gwarancji? Rozumiem gdybym otrzymał swoją reklamowaną lampkę, ale po naprawieniu jej.
Czy nie jest prawdą, że z chwilą otrzymania nowego produktu nabywam nową gwarancję na dany przedmiot?
Czy spotkaliście się z takim przypadkiem, że gwarancja jest osobno a zakupiony produkt osobno?
Czy warto napisać do Urzędu Ochrony Klienta i Konsumenta, czy raczej to nic nie da?

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Nowy element, nowa gwarancja a firma niech poprawi to co spieprzyła to nie będzie ponosić strat. Kpina i tyle bo to my jesteśmy w dupę bici już przez samą awarię gdyż to my zostajemy bez światła a sam proces wymiany nie trwa godziny ale kilka dni. Polecam Ci to sprzedać i kupić Solar Duo Boy Aquatic Nature i zapomnieć o sprawie. Jeżeli chodzi o Aquaela to tej lampki już więcej nie kupię. Miałem kilka i każda padała max po 3 miesiącach. Kupiłem Solara i zapomniałem o problemie.
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 18:29 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Czeresniak

W Warszawie wystarczy podjechać do firmy aż na Ursynów i wymieniają bez sprawdzania. (ale trzeba przebywać w Warszawie i pojechać pół Warszawy). Mam solara w innym akwarium i jestem zadowolony. Te świetlówki przepaliły mi się na razie 2x i do tej pory stemplowali mi gwarancje bez szemrania. Napisałem do UOKiK, potem wystosuję pismo do Aquaela. Jak mnie serwisant uświadomił, nie stemplują już gwarancji bo by wymieniali w nieskończoność O_o (dooooooooooh) :roll:
Nic mnie w Polsce nie zadziwi, po usłyszeniu od sprzedawczyni: Nie możemy uznać gwarancji na buty gdyż pan w nich chodził, czyli pękły podeszwy z winy użytkownika...
Może w przypadku Aquaela świecenie nimi unieważnia gwarancję? :)

Prospero
Administrator

Wiesz... gwarancja to dobra wola producenta ale jest jeszcze lepsza sprawa niż gwarancja.... rękojmia i tutaj niezależnie od tego ile trwa gwarancja za towar zawsze odpowiada sprzedawca przez 24 mc. Oddając coś na gwarancję rezygnujesz z rękojmi a tam masz dużo większe możliwości bo możesz się powołać na zapis o niezgodności towaru z umową np. każda wada czy uszkodzenie, które wystąpi w przeciągu 6 mc od zakupu jest traktowane jako wada ukryta i kwalifikuje sprzęt do wymiany lub zwrotu gotówki... ale tutaj decyduje sprzedawca co wybiera chodź możesz się upierać.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Chłopaki, ale o czym mówicie? Przecież Aquael ma pełną świadomość, że wypuścił bubel i wymienia moduły bez żadnego szemrania... i nie trzeba wcale jechać do wawy, by załatwić wymianę, to samo robią na giełdzie. Co do przedłużenia gwarancji po każdej wymianie...hm...chyba sami byście jej nie przedłużali, bo przecież wadliwa część towary została wymieniona na nową a nie cały zakupiony towar. Przecież analogicznie taką procedurę hołdują inni producenci i to w myśl prawa.Gdy np. w suszarce do włosów spali się spirala i ją wymienią na nową to ktoś upomina się o nową 24 miesięczną gwarancję na towar? Nie...i zapewne sami nie upomnielibyście się ;-)

Prospero
Administrator

Krzyś.... tam spirala a tu cała lampka... moduł to praktycznie cała lampka i tu nie ma dwóch zdań nowy element nowa gwarancja. Zresztą ja olałem te lampki bo to nawet nie jest syf... nie mam słowa na to. TO jest najgorszy produkt tej firmy.
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 20:53 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Prospero pisze:TO jest najgorszy produkt tej firmy.
I właśnie w ten sposób Piotrze nie dostaniesz zestawy do testowania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :-D :-D :-D

A odnośnie tematu, najlepiej zadzwonić do urzędu ochrony konkurencji i konsumentów. Są bardzo pomocni w tych sprawach ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Prospero
Administrator

Powiem Ci Mateusz, że jak to wszystko ma tak działać to nie chcę tego zestawu. Jak dadzą to będzie znak, że chcą poprawić wizerunek jak nie to też o czymś będzie świadczyć prawda? Z filtrów, grzałek i zbiorników jestem zadowolony. Ten produkt to wtopa.
Ostatnio zmieniony 2012-10-28, 21:35 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

Czeresniak

Napisałem do UOKiKu więc dam znać co odpisali.
Reklamowałem moduł - cały jaki został zakupiony (sunny). Mnie tylko interesuje co jeśli znowu (a pewnie tak jest) dostałem ferelny moduł który przepali się za 3 miesiące?
Odp: Znowu go wymienię i tak aż miną 2 lata od zakupu pierwszego modułu? To chyba śmieszne jak kolejny moduł przepali się np. 2 dni przed końcem gwarancji, dostane nowy, a ten z kolei spali się 2 dni później... Ile można?
Jeżeli by naprawili mój 1 moduł oświetleniowy to OK rozumiem, że gwarancja dotyczy tego i tylko tego egzemplarza, ale oni wymienili cały przedmiot na zupełnie nowy, nawet w środku z kartą gwarancyjną (nie podstemplowaną)

Prospero
Administrator

Dostałeś nowy... wystaw pisz, że nowy dołącz paragon i kup Solar Boya.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

W sumie może to wkurzać, jeśli się zepsuje i nie ma na wymianę na już nowej lampki.Ja jednak mam ich kilka w obiegu i jeśli jakaś padnie, to zawsze mam dostępna dodatkową,a wymiana od ręki bez żadnego problemu.Są zatem plusy tej lampki, światełko oki, wymiana od ręki, "taniość" :-). Chociaż tym ostatnim aspektem się nie kieruję, bo gdyby faktycznie były problemy z wymianą, to nawet za złotówkę bym nie chciała tej lampki.Z racji,że bywam średnio raz w tygodniu w Aquaelu to nie sprawia mi żadnego problemu wymiana ewentualnej wadliwej lampki ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Prospero
Administrator

Co nie zmienia faktu, że i tak mnie jej awaryjność umęczyła. Dlatego polecam inne rozwiązania konkurencji.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Prospero pisze: Jak dadzą to będzie znak, że chcą poprawić wizerunek jak nie to też o czymś będzie świadczyć prawda?
Jak dla mnie cała ta akcja to trochę dziwna sprawa... Tak na dobra sprawę taki zestaw po testowaniu będzie się do kosza nadawał...
Ale jest to pewna reklama dla firmy i dla produktu... Bo kto normalny chciałby kupić 50l akwarium ze szkła float z osprzętem w tej cenie? Niby fajnie, oświetlenie led... 2 diody... Ja w akwa 54l mam 7 takich :-P i wcale nie twierdzę, że to za dużo ;-) Te 2 ledy to będzie porównywalnie ze zwykłą T8 montowaną w tej wielkości akwariach, czyli światło bez szału.. Filtracja to samo, grzanie normalne, szkło jak to szkło. Nie ma w tym nic wyjątkowego, sam bym tego nie kupił ale testować mogę :->

Odnośnie lampek.... moje były chyba z jakiejś lepszej partii :lol: wytrzymały dokładnie rok :-D 365 dni :mrgreen: Nie wymieniałem, zainwestowałem w ledy ;-)
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”