Stosunek Ca:Mg
Stosunek Ca:Mg
Witam.Czy posiadacie może informację o stosunku Ca:Mg w łódzkiej kranówce.Znalazłem takie coś http://www.zwik.lodz.pl/jakosc-i-techno ... rzez-zwik/ .Jak dla mnie te "widełki" wartości są dość spore i nie wiem jaki stosunek przyjąć.Nie wiem czy cała Łódź ma jedno ujęcie wody ,czy dzielnice mają różne ujęcia?Jeśli różne to interesowała by mnie woda dla śródmieścia. Coś mi się obiło o uszy ,że najlepszy stosunek Ca:Mg jest 4:1,czy to prawda?
Nigdy nie wiesz ile czego jest, jak sam mówisz, widełki sa dośc spore nie martw sie tym w Łódzkim kranie jest w miare oki, nie przesadzaj z podawaniem magnezu dodatkowego, mysle że te 5ppm tygodniowo to max do tego co jest w kranie. Ciesz sie, że znasz skłąd jako tako
, ja u siebie nie wiem ile czego mam, wiem tylko, ze mam dośc miekka wode kh 8 w kranie i gh 9, i taka woda bywa problematyczna zwłaszcza jesli przesadzi sie z potasem lub magnezem albo z obydwoma naraz 
Łukasz
Czytając inne fora również obiło mi się coś o tym 5ppm Mg.Mogę wnioskować ,że to jest taka"bezpieczna dawka" magnezu.Trapi mnie jeszcze jedno pytanie.Według kalkulatora rozrobiłem 100g MgSO4*7H2O w 200ml wody destylowanej.Podając 1ml roztworu do mojego akwa podniosę Mg o 0,914.Akwarium 54l netto i podmieniam 20l wody i do tego dodaje te 5ml Mg to bedzie ok?
Ostatnio zmieniony 2012-11-30, 19:08 przez rekrut81, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki syjon za linka do tematu.Przeczytałem kilka razy,ale nadal nie jestem pewny w 100% czy dobrze myślę.Może spróbuję wytłumaczyć to jak ja to pojmuję.Biorąc dane z tabeli zwik-u w zaokrągleniu Ca:Mg jest 70:10 mg/l mam stosunek 7:1.Aby otrzymać stosunek 4:1 muszę podnieść Mg do ok 15mg/l.Z kalkulatora wyliczyłem ,że 1ml mojego roztworu Mg(MgSO4*7H20)podnosi wartość o 0,914mg/l.Czyli dodając do wody podmienianej 6ml roztwory podniosę wartośc Mg w akwarium o 5,484(5,5)mg/l.Sumując moja woda do podmiany bedzie miała stosunek Ca:Mg 70:15,5 mg/l(4,5:1).Oczywiście większość wartości jest w zaokrągleniu
Mam nadzieję,że napisałem to w miare zrozumiale i przejrzyście,a przede wszystkim mam nadzieję że dobrze to rozumiem.
Darowałbym sobie podnoszenie Mg do 15ppm
pamiętaj, ze dodajac mg podnosisz twardośc wody, jak w kranie masz ok 5-7ppm to dodaj dosłownie trochę, nic więcej. Pamiętaj tez o potasie
Ostatnio tez kombinowałem na linii K-Ca-Mg i doszedłem do wniosku, że nie ma sprawdzonej metody u jednego działa to u kogoś innego tamto
Ja słyszałem o róznych teoriach, że K i Mg razem musi być mniej niz Ca, albo, że K ma być dwa razy więcej niż N, ale to tylko teorie, musisz sam wypróbować jak to jest u Ciebie. Pamiętaj również o mikro bo jego niedobory tez mogą blokować wchłanianie makroelementów. Łódzka kranówka nie jest zła, nie trzeba kombinować za bardzo.
Łukasz
Również tobie lukaszLDZ wielkie dzięki za chęc pomocy.Może na początek do podmienianej wody bede dodawał 2ml Mg(1,828ppm) i zobaczę co się bedzie działo.A skoro wspomniałeś o potasie.To jaką dawkę zaproponował byś?Jak go dozować?Czy do podmienianej wody,czy rozbić na codzienne dawki?
Ostatnio zmieniony 2012-12-01, 14:43 przez rekrut81, łącznie zmieniany 1 raz.
. Mysle że jak podasz to będzie oki, obserwuj i najwyżej zwieksz nieco przy nastepnej podmianie. Ogólna ilość nawozów jakie musisz podać oraz częstotliwość ich podawania zależy między innymi od tego co tam trzymasz ( jakie rosliny) , jakie masz światło i czy nawozisz co2, to jedne z podstawowych. Je testowałem różne dawki potasu, począwszy od 10ppm do 25ppm i w swojej wodzie i przy swojej obsadzie zieleni najlepiej się u mnie sprawuje dawka tygodniowa ok. 18-20ppm.
Ostatnio zmieniony 2012-12-01, 17:17 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz