Witam.
Niosę się z prośbą o polecenia jakiegoś drobnego i wydajnego wkładu do kaskady HBL-501 (w koszyczku nie ma za dużo miejsca).
Do tej pory używałem wkładów manfain stone, zakupionych na równej (konsystencja żwiru) i byłem zadowolony.
Proszę o rekomendacje jakiegoś wkładu.
wkład do filtra kaskadowego
Jeśli byłeś zadowolony stosuj dalej, chociaż jak to się zwykło mówić, lepsze jest wrogiem dobrego. U mnie ta kaskada jeszcze nie jest w użyciu ale posiadam ten model i widzę, że nie ma tam aż tak dużo miejsca na wkłady, niestety, ale można co nieco włożyć do tej komory z której wychodzi wlot. W FZN-2 stosowałem gąbkę na wlot, potem w koszykach cienka warstwa gabki gruboziarnistej, cienka warstwa gąbki drobnoziarnistej i w większości ceramika, czasami na wierz wkładałem cienka warstwę waty. Sprawdzało się to wyśmienicie.
Ostatnio zmieniony 2012-12-06, 08:44 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
-
Czeresniak
Czyli równiez ceramika, jakakolwiek będzie okiCzeresniak pisze:Na wlot gąbka, środek wypełniam JBL Micromec a samą górę zakrywam watą perlonową wymienianą co 2 tygodnie. Biologa masz w micromecu a wszelkie syfki zostają na gąbce i wacie.
Łukasz
-
Czeresniak
Oczywiście ceramikę oddzielamy od wirnika by nie miało bezpośredniego kontaktu. U mnie ceramika jest upakowana w woreczek siateczkowy więc wszystko jest ładnie w kupie (że się tak wyrażę). Wcześniej miałem patent żeby gąbki które były fabrycznie w FZN-2 wydrążyć i do niej wepchnąć Micromec'a ale to się nie sprawdza.