Wybór pompy cyrkulacyjnej do 250 litrów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Wybór pompy cyrkulacyjnej do 250 litrów

Post autor: Alchemik »

Ostatnio doszedłem do wniosku, że moja cyrkulacja w akwarium jest zbyt mizerna. Szukam więc odpowiedniej pompy cyrkulacyjnej. Przeglądając allegro wpadła mi w oko o taka : http://allegro.pl/hydor-pompa-pico-evol ... 53451.html

Czy może jej ktoś używa ? Czy 1000l/h nie będzie zbyt dużo w akwarium 100x50x50 ? Mam juz tam Eheima 2217 brakuje tylko czegoś co będzie dobrze kręcić wodą. Ta pompa podoba mi się z dwóch powodów. Jest mała i ma dość mały pobór mocy jak na takie osiągi.
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Mocno masz zarośnięte to akwa, że przy takim filtrze nie ma cyrkulacji dobrej? Moze zmień ustawienia wylotu filtra, może inna końcówka, ogólnie ustawienie... Może częściej czyść prefiltr jak go masz, to filterek będzie lepiej dmuchał :-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Kubełek nie jest wogóle skręcony ale dość ciasno napchany drobną gąbką i wkładami biologicznymi do tego reaktor po drodze więc jakoś bardzo mocno nie dmucha ;)
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

Hmm, to zamiast cyrkulatora wrzuć jakiś średniej wielkości filterek wewnętrzny lub średni kubełek, pobór prądu będzie podobny ;-) a oprócz dodatkowej cyrkulacji masz mechanika. Jak zdecydujesz się na drugi kubeł, możesz wówczas jeden z filterków zrobić jako biolog a drugiego w całości wypełnić gąbką i będzie mechanik. Ja stosuje takie rozwiązanie i sobie chwalę.
Łukasz

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Mam nawet zaszeczpionego eheima 2213 i zastanawiam sie czy nie wrzucić go tutaj. Jako wkład służa pocietę gąbki. Może to będzie jakieś rozwiązanie.

Przeglądając aukcję trafiłem na taki fajny falownik :

http://allegro.pl/aquarium-systems-newa ... 92478.html
Pozdrawiam
Piotr

lukaszLDZ

To podłącz tego Eheima 2213 i dobrze ustaw wylot. Wracając do tego falownika, za 150zł wyrwiesz w dobrym stanie niewiele używany kubełek coś o przepływie 500-700l/h, zastanów się. Chyba ze nie masz miejsca. Takie coś również poprawi cyrkulacje jak dobrze ustawisz i jednocześnie oczyści wodę.
Łukasz

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Problem jest innego rodzaju. Mam pokrywę więc wlot i wylot filtra wypada z tyłu akwarium. A to bardzo żle wpływa na rośliny które kładą mi się bardziej do przodu niż powinny.

Ale teraz wpadłem, że może przedłużę wylot z kubełka i dam go przy przedniej szybie. Pokombinuje zanim cokolwiek zakupię ;)
Pozdrawiam
Piotr

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Tego typu falownik kupilem na gieldzie za 40zl,a nie za ponad stowe.
Fajna rzecz,po dmucha szeroko.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”